Šport
37 ogledov

Na OI zaenkrat šest slovenskih borcev

Tina Trstenjak in Edwige Gwend EPA
Slovenska reprezentanca v judu ima za letošnji olimpijski turnir v Riu de Janeiru uvrščenih šest borcev in bork.

V ženski konkurenci je prepričljivo prva na svetovni jakostni lestvici Tina Trstenjak, družbo pa ji v ženski ekipi dela še Ana Velenšek, v moški konkurenci so potniki zaenkrat Rok Drakšič, Adrian Gomboc, Mihael Žgank in Matjaž Ceraj.

Slovenija se je na zadnjih olimpijskih igrah v Londonu 2012 po zaslugi Urške Žolnir okitila z zlatom, na igrah v Pekingu 2008 se je do brona prebila Lucija Polavder. Slednja je 2. januarja letos postala mamica dečku Valu Luki, tako da ima letos tekmovalni premor, Žolnirjeva pa se je tekmovalno upokojila. A za prihodnost slovenskega juda, ki je v zadnjih letih eden vodilnih slovenskih poletnih športov, se ne gre bati.

Gomboc pred Jerebom

Prepričljivo sta na igre med dekleti že uvrščeni Trstenjakova, ki je leto končala na vrhu ženske jakostne lestvice, ter Velenškova, pridružujejo pa se jima številni moški kolegi. V kategoriji do 66 kilogramov bi bila potnika na olimpijski turnir celo dva, a ker lahko vsako državo na kategorijo zastopa le en borec iz države, je to zaenkrat Gomboc, ki je na mednarodnih turnirjih zbral nekaj več točk kot Andraž Jereb. Celinsko kvoto zaenkrat izpolnjuje tudi Matjaž Terbovc med borci do 60 kg, medtem ko imajo Drakšič (do 73 kg), Žgank (do 90 kg) in Ceraj (nad 100 kg) olimpijske vozovnice za zdaj že v žepu.

Olimpijskega turnirja v Riu, ta bo na sporedu med 6. in 12. avgustom v dvorani Carioca v olimpijskem vadbenem centru Barra da Tijuca, se bo udeležilo 386 borcev in bork, ki bodo po pravilih Mednarodne judo zveze zbrali dovolj točk na jakostni lestvici 14 težnostnih kategorij. Zbiranje kvalifikacijskih točk se je pričelo 30. maja 2014, končalo pa se bo 30. maja letos. Eden glavnih ciljev za evropske judoiste bo tako evropsko prvenstvo v Kazanu med 20. in 24. aprilom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.