Šport
37 ogledov

Tina, Peter in odbojkarji

športnik leta
1/12
Anže Petkovšek
Najboljša športnika Slovenije v letu 2015 sta tako kot lani in predlani alpska smučarka Tina Maze in smučarski skakalec Peter Prevc, najboljša ekipa leta po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) pa je odbojkarska reprezentanca Slovenije. Mazejeva je nagrado prejela šestič, Prevc tretjič, odbojkarska reprezentanca pa prvič.

Dvakratna svetovna prvakinja zmagovalka Tina Maze, tudi druga v skupni razvrstitvi svetovnega pokala, je v glasovanju 131 članov DŠNS dobila 376 točk in prehitela svetovno prvakinjo v judu Tino Trstenjak (177) in športno plezalko Mino Markovič (150), evropsko prvakinjo in zmagovalko skupne razvrstitve svetovnega pokala v težavnosti.

Za Prevcem, ki je za las izgubil prvo mesto v skupni razvrstitvi svetovnega pokala in je osvojil mali globus v poletih ter v glasovanju dobil 236 točk, sta se razvrstila svetovni biatlonski prvak Jakov Fak (177), ki je bil tudi tretji skupno v svetovnem pokalu, in deskar na snegu Žan Košir (133). Slednji je bil svetovni podprvak v paralelnem veleslalomu, osvojil je prvo mesto skupno v svetovnem pokalu ter mala kristalna globusa za paralelni slalom in veleslalom.

Slovenski odbojkarji so po srebru rokometašev na domačem prvenstvu postali šele druga članska reprezentanca v igrah z žogo, ki je na velikem tekmovanju osvojila medaljo. Najprej so se po zmagi v evropski ligi uvrstili v svetovno ligo, poraz s Francijo v finalu evropskega prvenstva v Sofiji pa so slovenski uporabniki spletnih omrežij označili za zlato. Razmišljanje večine sta najbolje povzela dolgoletni kapetan slovenskih košarkarjev Jaka Lakovič, ki je zapisal "Srebrna medalja zlatih odbojkarjev ..." ter Tina Maze: "S pravimi vodji in trenerji je Slovenija najboljša ... tudi v ekipnih športih."

Nagrado za izstopajočo mlado športno osebnost leta, ta nagrada je bila podeljena drugič, je prejel motokrosist Tim Gajser, ki je osvojil prvo mesto v skupni razvrstitvi SP v razredu MX2. Priznanja najboljšim so izročili nekateri letos upokojeni nekdanji vrhunski športniki Dejan Zavec, Mitja Petkovšek, Tomaž Razingar, Mateja Pintar in Lucija Mlinarič; letošnje leto je bilo, kar se tiče športnih upokojitev, na žalost ljubiteljev športa eno najbolj bogatih v slovenski zgodovini.

DŠNS je prireditev Športnik leta v samostojni Sloveniji pripravilo petindvajsetič, skupaj pa je bila to že 48. prireditev. Voditelja sta bila legendarni igralec in pedagog Janez Hočevar Rifle in Gašper Bolhar. Glasbeni gostje so bili Big Foot Mama, s svojo skupino in plesalkami se jim je pridružila Tanja Žagar. Slovensko himno je zapel operni pevec in nogometni poznavalec Juan Vasle, scenograf pa je bil Ivo Koritnik.

Prireditev športnik leta je imela letos tudi dobrodelno noto, saj so lahko gledalci s pošiljanjem SMS-sporočil darovali sredstva za Fundacijo za podporo mladim športnikom iz socialno šibkih okolij, ki jo je Olimpijski komite Slovenije ustanovil za zbiranja sredstev za mlade, ki so uspešni tako v športu kot v šoli in izhajajo iz šibkih socialnih okolij. Fundacija za financiranje športnikov, kot je krajši naziv te ustanove, bo predvidoma dvakrat letno razdeljevala sredstva za mlade športniki od 14 do 18 let in za tiste do dopolnjene starosti 23 let.
 
Vrstni red glasovanja Športnik leta 2015 (glasovalo je 131 članov DŠNS):
 
  • športnik leta:
    Peter Prevc (smučarski skoki) 236
    Jakov Fak (biatlon) 177
    Žan Košir (deskanje na snegu) 133
    Tine Urnaut (odbojka) 69
    Tim Gajser (motokros) 44
    Filip Flisar (smučanje prostega sloga) 40
    Benjamin Savšek (kajakaštvo) 22
    Jan Oblak (nogomet) 22
    Simon Špilak (kolesarstvo) 14
    Sašo Bertoncelj (gimnastika) 8
    Rajko Hrvat (veslanje) 4
    Senad Salkič (padalstvo) 4
    Boštjan Maček (strelstvo) 3
    Jan Polanc (kolesarstvo) 2
    Dejan Zavec (boks) 1
    Domen Škofic (športno plezanje) 1
    Goran Dragić (košarka) 1
    Josip Iličić (nogomet) 1
    Matej Bečan (padalstvo, paraski) 1
    Milivoje Novaković (nogomet) 1
    Mitja Gasparini (odbojka) 1
    Samir Handanovič (nogomet) 1

  • športnica leta:
    Tina Maze (alpsko smučanje) 376
    Tina Trstenjak (judo) 177
    Mina Markovič (športno plezanje) 150
    Teja Belak (gimnastika) 35
    Ana Velenšek (judo) 30
    Maja Mihalinec (atletika) 7
    Katja Višnar (smučarski tek) 3
    Janja Garnbret (športno plezanje) 2
    Kristina Erman (nogomet) 2
    Tanja Žakelj (gorsko kolesarstvo) 2
    Katarina Srebotnik (tenis) 1
    Lucija Krkoč (atletika) 1

  • ekipa leta:
    odbojkarska reprezentanca Slovenije 119
    padalska reprezentanca Slovenije 4
    reprezentanca Slovenije v šp. plezanju 3
    Tina Mrak, Veronika Macarol (jadranje) 2
    kanuistična reprezentanca Slovenije 2
    nogometni klub Maribor 1
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.