Šport
2368 ogledov

Epski preobrat Slovencev!

Slovenska odbojkarska reprezentanca
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na tretji tekmi svetovnega prvenstva dosegla še tretjo zmago. Naši odbojkarji so se proti Belgiji rešili že iz izgubljenega položaja ter se veselili izjemno pomembne zmage s 3:2 (-22, -21, 19, 23, 13).

Tudi tretjo tekmo svetovnega prvenstva je slovenski selektor Slobodan Kovač začel z enako zasedbo kot pretekli dve. Z Dejanom Vinčićem, Mitjo Gasparinijem, Alenom Pajenkom, Janom Kozamernikom, Tinetom Urnautom, Klemnom Čebuljem in Janijem Kovačičem.

Na začetku obračuna je slovenski podajalec Vinčić dobro razporejal žoge svojim napadalcem, a je na drugi strani mreže enako uspevalo Stijnu D'Hulstu, posledično smo spremljali izenačeno igro. Pri vodstvu Belgijcev s 6:5 sta Gasparini in Kozamernik dvakrat z blokom zaustavila Sama Derooja, po močnem začetnem udarcu Čebulja pa je Urnaut blokiral Van den Driesa za 10:7. Ekipi sta nadaljevali v enakem ritmu, nato pa so tekmeci z dvema uspešnima protinapadoma izid poravnali na 15. točki ter po neugodnih začetnih udarcih D'Hulsta nanizali dva bloka za vodstvo z 18:16. Kovač je posegel po prvem odmoru, po uspešnem varanju Vinčića pa je Van de Voorde s servisom dvakrat zadel zgornji rob mreže in Belgijo popeljal do 21:18. V nekaj izjemnih akcijah v zaključku niza so bili bolj zbrani tekmeci, ki so si priigrali zaključno žogo za 24:21. Naši so še znižali na 22:24, a je niz v korist belgijskih odbojkarjev odločil t.i. challenge.

Dobro igro iz zaključka uvodnega seta so Belgijci prenesli tudi v začetek drugega. Dobro so izvajali začetne udarce in dvakrat blokirali slovenske napadalce ter ob prvem tehničnem odmoru vodili z 8:5. Kovač je izvedel dvojno menjavo, Vinčić - Tonček Štern in Gasparini - Gregor Ropret, pri vodstvu nasprotnikov z 10:5 pa se je odločil še za odmor. Pajenk je nato dobro serviral, Čebulj dvakrat napadal za 7:10. A sledil je nov belgijski niz, posledica slabšega sprejema in neprodornih napadov Slovenije. Namesto Čebulja je pri zaostanku z 8:15 v igro vstopil Alen Šket, a igra našim še vedno ni stekla. Belgija je vodila že z 18:9, po servisih Kozamernika ter protinapadih Urnauta in Šterna pa se je razlika nekoliko zmanjšala (14:19). Na servis Pajenka, po dobri igri Kovačiča v obrambi in zaključkih Šketa in Kozamernika, so se naši fantje približali na 18:21. Belgijci so ohranjali razliko in pri 23:19 Kovača prisilili še v drugi odmor. Po njem je stvari v svoje roke vzel odlični Deroo in niz zaključil pri 25:21.

Kovač je v tretjem nizu na igrišču pustil vse tri igralce, ki so vstopili s klopi, Ropreta, Šterna in Šketa. Belgijci so povedli s točko razlike, a naši fantje tokrat niso dopustili, da bi si tekmeci zagotovili večjo prednost. Z blokom Pajenka ter z asom Kozamernika so si Slovenci zagotovili preobrat in vodstvo z 9:7. V obrambi se je ob Kovačiču izkazal Ropret, v napadu Urnaut in naši so ohranjali prednost. Prek razpoloženega Gasparinija, ki se je po poškodbi Šterna vrnil na igrišče in nanizal kar pet točk, se je razlika še povečala, na 16:11. Belgijci so se nekoliko približali (21:18), a sta Šket in Kozamernik poskrbela za mirno končnico in zmago s 25:19.

Tudi na začetku četrtega niza je Slovencem igra stekla. Ropret in Pajenk sta dobro izvajala začetne udarce, Šket pa je uspešno prebijal belgijski blok in obrambo ter našo vrsto na tehnični odmor popeljal pri 8:5. Belgijci so se približali na 9:10, a sta Urnaut in Gasparini za nov pobeg, na 12:9. Na 14. točki je bil izid poravnan, z novo točko Šketa pa je tudi drugi odmor, pri 16:14, pripadel našim. A novemu izenačenju smo bili priča pri 17:17, z 19:18 in 20:19 so povedli nasprotniki. Ti so do 21:10 ostali v ospredju, a so Slovenci, na krilih Urnauta prišli do še enega preobrata za 22:21. Po dobrem servisu Gasparinija je bil še drugič v končnici seta v napadu uspešen Šket in pri 24:22 prinesel zaključno žogo.

Prva točka v petem nizu je pripadla Belgiji, sledili sta dve slovenski, na 3. točki je bil rezultat izenačen. V nadaljevanju nobena od ekip ni uspela povesti več kot za točko, v minimalni prednosti so ostajali tekmeci. Pri 7:7 je Kovač v blok namesto Ropreta poslal Štalekarja, a so pri menjavi igralnih polj vseeno vodili nasprotniki. Ropret se je vrnil v igro, v napadu dvakrat dobro našel Urnauta (10:9). Odlične obrambe Kovačiča ob dobro postavljenem bloku so prinesle protinapade, zaključeval jih je Šket in Sloveniji zagotovil vodstvo s 13:11. Prav tako tudi zaključno žogo za 14:12, po napaki belgijske vrste na servisu pa so se Slovenci, ki so se ves čas borili in poskrbeli za izjemen preobrat ter pomembno zmago s 15:13 in 3:2.

Naša izbrana vrsta ob Italiji tako ostaja edina neporažena reprezentanca v skupini A. Četrto tekmo na svetovnem prvenstvu bodo naši odbojkarji odigrali v ponedeljek, 17. septembra, proti Argentini.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice