Šport
47 ogledov

Epski večer El Niña, Oblak ubranil bunker

Jan Oblak Sergio Ramos Atletico Madrid Real Madrid Copa del Rey
1/12
Reševalni pas/Twitter
Madridski Real in Atlético sta na povratni tekmi osmine finala španskega pokala remizirala (2:2), zaradi zmage na prvi tekmi (2:0) so se v četrtfinale, kjer jih čaka Barcelona, prebili Atleti. Jan Oblak je branil vso tekmo in storil napako pri prvem golu domačih, vse ostalo pa je opravil z odliko.

Na prvi tekmi na stadionu Vicente Calderón je Jan Oblak ob zmagi Atlética (2:0) solidno opravil svojo nalogo in tako varovancem Diega Simeoneja izdatno pomagal do otipljive prednosti, v vratih je bil tudi tokrat. Stadion Reala je bil za povratno tekmo razprodan, navijači domačih pa so ekipo množično pospremili že med potjo klubskega avtobusa. A vse to ni pomagalo Realu, ki je na povratni tekmi sicer vseskozi očitno prevladoval, a sta ga pokopali napaki v obrambi, iz katerih je dvakrat zadel Fernando Torres.

Carlo Ancelotti se je tokrat odločil za najmočnejšo postavo, medtem ko je Simeone na klopi pustil Gabija in Ardo Turana, Mario Mandžukić pa je ostal brez tekme zaradi bolezni. Prvi vratar Colchonerosov Miguel Ángel Moyà je, tako kot je že navada v letošnjem pokalu, svoje mesto prepustil Oblaku, na drugi strani je pri Realu med rezervisti na račun Keylorja Navasa ostal Iker Casillas.

Torres takoj utišal Bernabéu

Tekma se je za domače začela katastrofalno. Že v prvi minuti je visoko postavljeni obrambi Reala po levi ušel Antoine Griezmann in v sredini našel Torresa, ta pa je ob slabo postavljenem Sergiu Ramosu zabil za vodstvo. Real je od tega trenutka naprej potreboval kar štiri zadetke za napredovanje. V šesti minuti je skušal odgovoriti Gareth Bale, a je bil njegov strel z glavo lahek plen za Oblaka.

Real je po zaostanku stopil na plin in nizal napade, toda streli Isca, Marcela in Bala niso bili dovolj natančni. Atleti so se zaprli v pravi bunker in v 19. minuti je moral Oblak po kotu dobro posredovati, da je preprečil zadetek Cristiana Ronalda iz bližine. Že v naslednji minuti pa je po prostem strelu Tonija Kroosa na drugi vratnici skočil Ramos, Oblak je šel iz vrat, a ostal na "nikogaršnji zemlji" in prejel zadetek z glavo.

Kmalu smo videli še eno veliko priložnost za Real, ko je po akciji Jamesa Rodrígueza in Cristiana žoga prišla do slednjega na robu kazenskega prostora, zanesljiv zadetek pa je z izvrstnim blokom preprečil Diego Godín. Obramba gostov je bila še naprej na težki preizkušnji, nov blok po strelu Cristiana je prispeval Juanfran. Real je imel na voljo kopico kotov in nekajkrat smo v kazenskem prostoru Atletov gledali pravi fliper. V naslednjih minutah je pritisk Reala rahlo splahnel, tako da smo do konca polčasa videli le še strel Marcela, ki pa za Oblaka ni predstavljal velikega izziva. O premoči Reala v prvem delu priča tudi podatek, da so imeli Los Blancos kar 81 odstotkov časa žogo v svoji posesti.

El Niño ponovil vajo

Drugi polčas se je začel skoraj identično kot prvi. Ramos je slabo oddal žogo in omogočil protinapad Colchonerosov, Griezmann je na levi zaposlil Torresa, ta pa je imel dovolj časa, ki ga je dobro izkoristil in mirno še drugič matiral Navasa s plasiranim strelom. Če je v prvem delu za gol potreboval 49 sekund, jih je tokrat le 36. V 51. minuti so imeli gostje še eno lepo priložnost, tokrat Torres ni bil dovolj zbran, zadetek je preprečil Pepe.

Torres Real Madrid Atletico Madrid Copa del Rey | Avtor: EPA EPA

Kazen je prišla zelo hitro. Marcelo in Bale sta kombinirala na levi, Valižan je pred gol poslal odličen predložek, najvišji pa je bil Cristiano, ki je z glavo izenačil in Real je spet potreboval "le" tri zadetke za napredovanje. Torres je nato odšel z igrišča, nadomestil ga je Arda Turan, zelenico pa je zaradi poškodbe zapustil tudi Pepe, ki ga je zamenjal Raphaël Varane. Pritisk Reala ni jenjal, toda skoraj vedno je bil ob strelih na mestu blok gostov, ostale strele pa je zlahka ustavil Oblak, ali pa so zgrešili cilj.

 Zadnje minute v mirnem ritmu

Naslednja velika priložnost za Ancelottijeve varovance je prišla v 68. minuti, ko je Karim Benzema po kotu v gneči, resda iz težkega položaja, z vsega treh metrov žogo poslal čez vrata. Ko je v 72. minuti Jamesa zamenjal Jesé, je Real zaigral s kar štirimi napadalci. Povsem v drugo smer je šel Simeone, ki je namesto Griezmanna v igro poslal Gabija. Bale je v 77. minuti po predložku Marcela še enkrat poskusil z glavo, spet je meril previsoko.

V zaključnih minutah se je Real vdal v usodo in pravega tempa ni bilo več, zadnjo priložnost je zapravil Isco, meril je točno v Oblaka. Atleti so se tako prebili v četrtfinale, kjer jih čaka obračun z Barcelono, ki jih je v zadnjem prvenstvenem kolu gladko premagala na domačem igrišču.

Barcelona z rezervami zlahka prek Elcheja

Katalonci so si napredovanje praktično zagotovili že na prvi tekmi z Elchejem, ki so jo dobili s 5:0, na gostovanju na vzhodni obali Pirenejskega polotoka so še oplemenitili prednost, tokrat so zanesljivo slavili z 0:4.

Za zmago Blaugrane so že v prvem polčasu zadeli Jérémy Mathieu, Sergi Roberto in Pedro. Francoz je v 21. minuti izvrstno izvedel prosti strel, mladi Katalonec je zadel z močnim strelom z razdalje, tretji gol pa je padel iz enajstmetrovke po prekršku nad Munirjem El Haddadijem. Piko na i je v 92. minuti postavil Adriano s strelom z glavo.

Copa del Rey, 1/8 finala, povratne tekme:

Real Madrid : ATLÉTICO MADRID 2:2 (1:1)  /0:2/
Ramos 20., Cristiano Ronaldo 54.; Torres 1., 46.
Oblak (Atleti) je brail vso tekmo.

Real: Keylor Navas; Carvajal, Pepe (od 59. Varane), Ramos, Marcelo; Kroos, Isco, James (od 72. Jesé); Bale, Benzema, Cristiano.
Na klopi: Casillas; Coentrão, Illarramendi, Khedira, Chicharito.

Atleti: Oblak; Juanfran, Miranda, Godín, Siqueira; Raúl García (od 81. Jiménez), Tiago, Mario, Koke, Griezmann (od 73. Gabi); Torres (od 58. Turan).
Na klopi: Moyà; Giménez, Gámez, Saúl Ñíguez.

Elche : BARCELONA 0:4 (0:3)  /0:5/
Mathieu 21., Sergi Roberto 40., Pedro 43./11m, Adriano 92.

ESPANYOL : Valencia 2:0 (0:0)  /1:2/
Caicedo 79., 89.
RK: Mustafi (Valencia) 14.

Levante : MÁLAGA 3:2 (0:2)  /0:2/
Barral 71., 74., Juanfran 85.; Horta 22., Recio 39.
RK: Barral (Levante) 89.

ATHLETIC BILBAO : Celta Vigo 0:2 (0:0)  /4:2/
Etxeita 48./ag, Orellana 61./11m

GETAFE : Almería 1:0 (0:0)  /2:1/
Vázquez 75.

Real Sociedad : VILLARREAL 2:2 (1:1)  /0:1/
Vela 45., Granero 74.; Moreno 26., dos Santos 68.
RK: Musacchio (Villarreal) 82.
Jokić (Villarreal) ni bil v postavi zaradi poškodbe.

SEVILLA : Granada 4:0 (2:0)  /2:1/
Gameiro 18., 55., Aspas 27., Suárez 63. 

/X:Y/ - izid prve tekme
ABC - uvrščeni v četrtfinale

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.