Šport
12 ogledov

Etapa Kittlu, Froome postavil piko na i

chris froome
1/10
EPA
Nemec Marcel Kittel je zmagovalec zadnje etape jubilejne 100. kolesarske dirke po Franciji. Skupne zmage se je po pričakovanjih veselil Britanec Chris Froome.

V Parizu se je končala jubilejna, 100. kolesarska dirka po Franciji.

Kot je bilo že nekaj časa jasno, je v skupnem seštevku zmagal kolesar Skyja, Britanec Chris Froome, ki je danes le postavil piko na i, čeprav se se seveda ni boril za etapno zmago. Ta je po sprintu pripadla Nemcu Marcelu Kittlu, ki je tako dobil še svojo četrto etapo na dirki.

Po številu etapnih zmag je kolesar Argos Shimana celo najboljši na dirki, svojem tekmecu Marku Cavendishu pa je zadal še en boleč poraz, preprečil mu je, da bi še petič zapored dobil zaključek na Elizejskih poljanah.

"Ponosen sem, da mi je uspelo zmagati na Cavendishevemu terenu, s tem sem uresničil svoje sanje. Pred dirko sem upal, da bom dobil kakšno etapo, da pa bom s štirimi zmagami celo najboljši sprinter, pa si nisem mislil. Fantastično," ni mogel skrivati navdušenja moštveni kolega slovenskega kolesarja Luke Mezgeca.

Quintana bel in pikčast

Zadnja etapa s ciljem v francoski prestolnici vedno pomeni velik prestiž, a v boju za skupni seštevek nikoli nima nobenega vpliva. Tokrat ni imela vpliva tudi na druge razvrstitve, saj so bile vse majice razdeljene že prej. Čeprav je vsebovala dva kategorizirana vzpona, ni mogla spremeniti niti seštevka gorskih ciljev, saj sta bila vzpona le četrte kategorije, Kolumbijec Nairo Quintana pa je imel dovolj veliko prednost, da je poleg bele majice najboljšega mladega kolesarja domov odnesel tudi pikčasto najboljšega hribolazca. Zeleno je domov odnesel Peter Sagan, ki je v zadnji etapi zasedel četrto mesto, ekipno zmago pa je zabeležil Saxo Tinkoff.

Že dolgo pa je bilo tudi jasno, da bo lanskega zmagovalca Bradleyja Wigginsa na prestolu zamenjal njegov rojak Chris Froome (lani drugi), vodilni od osme etape. Britanec si je lahko v Parizu privoščil nekoliko ležernejši zaključek, s svojimi moštvenimi kolegi je objet prišel s 53 sekundnim zaostankom. A načrtovano zmagoslavno parado si je vendarle lahko privoščil.

Dirka po Franciji, 21. etapa ( Versailles - Pariz Champs-Élysées, 133,5 km)

1. Marcel Kittel (Nem/Argos-Shimano) 3:06:14
2. Andre Greipel (Nem/Lotto Belisol)
3. Mark Cavendish (VBr/Omega Pharma-Quick Step)
4. Peter Sagan (Slk/Cannondale)
5. Roberto Ferrari (Ita/Lampre-Merida)
6. Alexander Kristoff (Nor/Katjuša)
7. Kevin Reza (Fra/Europcar)
8. Yohann Gene (Fra/Europcar)
9. Daniele Bennati (Ita/Saxo-Tinkoff)
10. Murilo Antonio Fischer (Bra/FDJ) +0:10
...
56. Kristijan Koren (Slo)
...
128. Christopher Froome 0:53

Končni vrstni red:

1. Christopher Froome (VBr/Sky) 83:56:40
2. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 04:20
3. Joaquim Rodriguez (Špa/Katjuša) 05:04
4. Alberto Contador (Špa/Saxo-Tinkoff) 06:27
5. Roman Kreuziger (Češ/Saxo-Tinkoff) 07:27
6. Bauke Mollema (Niz/Belkin) 11:42
7. Jakob Fuglsang (Dan/Astana) 12:17
8. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 15:26
9. Daniel Navarro (Špa/Cofidis) 15:52
10. Andrew Talansky (ZDA/Garmin-Sharp) 17:39
...
100. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) 2:57:03
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.