Šport > Slovenija poka od ponosa
6728 ogledov

Možnih kar pet različnih tekmecev

Goran Dragić Slovenija EPA
Slovenska košarkarska reprezentanca se bo danes na zadnji tekmi skupinskega dela pomerila s Francijo (13.45). Varovanci Igorja Kokoškova že imajo zagotovljeno uvrstitev v osmino finala, s kom bodo tam igrali, pa je še neznanka.

Slovenija je poleg Španije edina neporažena reprezentanca po štirih kolih EuroBasketa 2017, kljub temu pa bi se na končni lestvici skupine lahko zvrstila šele kot tretja.

V kolikor bo Slovenija proti Franciji zmagala, bo zasedla prvo mesto in igrala s četrtouvrščenim moštvom skupine B, ne glede na ostale rezultate.

Če bodo Finci zvečer premagali skromno Islandijo (v to ne gre dvomiti), Slovenci pa izgubili proti Francozom, bo nastal krog treh ekip z enakim izkupičkom in o razvrstitvi bo odločala razlika v koših na medsebojnih srečanjih. Finska je Francijo ugnala za dve (86:84), Slovenija pa Finsko za tri (81:78) točke. 

Če bi Slovenija na zadnji tekmi skupinskega dela izgubila za eno ali dve točki, potem bi vseeno osvojila prvo mesto. Če bi izgubila za tri ali štiri točke, potem bi bila prva Francija, druga Slovenija, tretja pa Finska. Če bi varovanci Igorja Kokoškova klonili za pet točk ali več, potem bi bila Slovenija šele tretja, za Francijo in Finsko.

Lauri Markkanen EuroBasket Šport Grki spet zaspali in zafrknili tudi Slovence

Možnih pet različnih tekmecev

V skupini B, ki se v osmini finala križa s skupino A, je situacija še precej bolj zapletena. Izven kombinacij za osmino finala je le Izrael. Pari zadnjega kola so Litva - Nemčija (oboji po 7 točk), Italija - Gruzija (oboji po 6 točk) in Izrael - Ukrajina (oboji po 5 točk).

O prvem mestu bosta ne medsebojni tekmi odločali Litva in Nemčija (prav tako ob 13.45), zmagovalci tega obračuna se gotovo ne bodo pomerili s Slovenci. 

Nemci tudi v primeru poraza slabši kot drugi ne bodo. Če pa bo klonila Litva, lahko slednja zdrsne celo na tretje mesto, če bo Gruzija premagala Italijo. Italijani tudi v primeru zmage ne morejo višje od tretjega mesta, zato pa bi lahko s slavjem odprli vrata Ukrajincem, če bo le-tem uspelo poraziti odpisane Izraelce.

Na kratko: prvi sta lahko Litva ali Nemčija, na drugem mestu so lahko Nemčija, Litva ali Gruzija, na tretjem Litva, Italija ali Gruzija, na četrtem pa Italija, Gruzija ali Ukrajina.

Goran Dragić Selektor Šport Kokoškov se je glede Gogija odločil drugače in ga presenetil

V boj brez kalkuliranja

Selektor Igor Kokoškov je v Helsinkih že večkrat poudaril, da se s preračunavanjem ne ukvarja, temveč, da ga na vsaki tekmi zanima le zmaga. Povsem razumljivo, saj kot selektor Slovenije na uradnih tekmah še ne pozna poraza. Dobil je vseh deset tekem - lani šest v kvalifikacijah in letos štiri na evropskem prvenstvu.

"Francozi iz tekme v tekmo igrajo bolje. So fizično zelo močni, imajo zveneča imena in dvoboj bo pravi derbi najboljših ekip v Helsinkih za prvo mesto," pravi Kokoškov, Klemen Prepelič pa dodaja: "Čeprav so Francozi precej oslabljeni, saj med drugimi manjkajo Tony Parker, Nicolas Batum in Rudy Gobert, imajo še vedno spoštovanja vredno zasedbo, ki je na tem prvenstvu med glavnimi favoriti za zlato medaljo. Vlogo favorita jim prepuščamo, mi pa bomo skušali pokazati, da znamo igrati dobro košarko."

EuroBasket 2017, 5. kolo:

SKUPINA A:
Slovenija - Francija (ob 13.45)
Grčija - Poljska (ob 16.30)
Finska - Islandija (ob 19.45)

LESTVICA:
1. Slovenija 8 točk
2. Francija 7
3. Finska 7
4. Poljska 5
5. Grčija 5
6. Islandija 4


SKUPINA B:
Nemčija - Litva (ob 13.45)
Gruzija - Italija (16.30)
Izrael - Ukrajina (ob 19.45)

LESTVICA:
1. Litva 7 točk
2. Nemčija 7
3. Italija 6
4. Gruzija 6
5. Izrael 5
6. Ukrajina 5


OSMINA FINALA:
A1 - B4
A2 - B3
B1 - A4
B2 - A3

Komentarjev 1
  • Pepe007 08:06 06.september 2017.

    Dvomim, da lahko v košarki končni rezultat kalkuliraš na koš natančno. Tam se lahko v zadnji sekundi spremeni.