Šport > Slovenija poka od ponosa
10159 ogledov

Tudi Srbija obožuje Dragića

Finale Eurobasket, Slavje Epa
Tudi srbski mediji so po finalu evropskega prvenstva v košarki polni hvale na račun Gorana Dragića in večina ga imenuje za "Srbina" v dresu Slovenije. Številne so tudi pohvale na račun navijačev obeh ekip, pa tudi kritik na račun sodnikov.

Orli premagali sami sebe, Slovenija na krilih Dragića osvojila naslov, na spletnih straneh poroča Sportski Žurnal. Pri časniku dodajajo, da je imela Srbija ob vodstvu z 82:80 lepo priložnost, da osvoji naslov, a je varovance Aleksandra Đorđevića pokopala slaba končnica. Tudi ta časnik pa ne more mimo učinka Gorana Dragića v drugi tretjini.

"Srbija je po trojki Birčevića še vodila z 28:27, nato pa je kontrolo prevzela Slovenija. Bolje rečeno Goran Dragić. As iz NBA je do polčasa dosegel neverjetnih 26 točk! Đorđević je menjal branilce, a ni pomagalo. Srb v dresu Slovenije je bil neusmiljen in Slovenija je ušla na 38:28." A komentator izpostavlja tudi druge Slovence, ki so kasneje zadevali v kritičnih trenutkih, Klemna Prepeliča, Anthonyja Randolpha ter Jako Blažiča, predvsem pa tudi neumnosti v srbski vrsti, predvsem nepotrebne tehnične napake in nešportne prekrške.

 | Avtor: Twitter Twitter
Srbski selektor Aleksander Đorđević je v pogovoru za RTS pohvalil svoje igralce, posebej tudi zaradi poškodb v zadnjih dneh, ki so še dodatno zdesetkale izbrano vrsto Srbije. "Stefan Jović je igral, dokler je lahko, ko je začel šepati, pač ni šlo. Lazić po težavah pred nekaj dnevi še ni bil nared za tako tekmo." V svojem slogu je zavrnil tudi namige, da je Srbija na EP odšla nepopolna. "Kolegi iz drugih reprezentanc so mi rekli, da sem prišel brez sedmih, osmih igralcev. Ne, prišel sem z 12 najboljšimi." Tudi srbski selektor je bil po tekmi kritičen: "Lahko analiziram tekmo in nekatere situacije, ki so se zgodile v zadnjih minutah in ki se na tem nivoju in na tem tekmovanju ne bi smele zgoditi, a so se." Obenem je športno čestital Sloveniji: "Na prvenstvu niso izgubili. Imeli so sijajnega vodjo Dragića, ki je dal ton prvenstvu, Dončić gre zanesljivo po njegovih stopinjah, imeli so tudi Prepeliča, ki je fenomenalno odigral finale."

Časnik Blic na svojih straneh izpostavlja, da je tudi srebro za Srbijo uspeh, posebej pa tudi gesto Dragića, ki je po tekmi tolažil Vladimirja Lučića, ki so mu po porazu oči napolnile solze. Prispevek je poimenoval najmočnejša fotografija finala. "Kako zelo Goran Dragić ceni srbsko reprezentanco, je najboljši igralec EP pokazal tudi s tem, da je prišel k Lučiću in ga tolažil," piše časnik in prav ob tej priložnosti nastalo fotografijo naslavlja kot najboljšo.

Posebno mesto si je zaslužil tudi Igor Kokoškov, ki mu časnik namenja poseben članek, v katerem je trener priznal, da je njegov mentor Željko Obradović, če kdaj rabi kakšen nasvet. "Če je bilo komu težko, ko so bili na nasprotni strani Orli, je bilo to meni. Beograjčan sem. Tam sem odrasel. Čeprav sem trenutno v NBA, sem še vedno tudi srbski in evropski trener. Na tekmi seveda skušam izključiti čustva. Čestitke tudi srbski ekipi in Saši Đorđeviću. Za malo Slovenijo pa je to velik uspeh," časnik povzema Kokoškova, ki so ga vprašali tudi za komentar o sojenju: "O tem nismo razmišljali. Razmišljali smo, kako zakrpamo luknje v lastnih vrstah, ki jih je bilo veliko. Ostali smo brez Luke Dončića ... Tudi kritike na račun sojenja ne bodo zmanjšale našega uspeha. Sale (Đorđević op.p.) je resen trener in ima pravico razmišljati po svoje."

Srbskim časnikom niso ušle podrobnosti. Kurir piše, da je "Srb razbil Srbe, nato pa je Goran Dragić naredil nekaj, kar je številne navdušilo". Srbski novinar trdi, da se je Dragić pri odhodu na zmagovalni oder prekrižal tako, kot je značilno za pravoslavno religijo. Tudi ta časnik izpostavlja Dragića in ocenjuje, da je na igrišču pokazal vso svojo veličino kot športnik, izven njega pa kot človek, ko je po tekmi našel tolažilne besede za tekmece. Časnik obenem hvali tudi slovenske navijače ter nekdanje bratstvo in enotnost.

Kritike na račun sojenja in poteza Gorana Dragića po tekmi, ki športno tolaži tekmece, so tudi osrednja novica Telegrafa, kjer so poseben članek namenili tudi Luki Dončiću, ki so ga tam poimenovali kar čudežni otrok in v nadaljevanju vunderkind.

Tudi ostali srbski mediji so se v večjem delu osredotočili na Dragića, napake v sojenju, navijače, pa tudi na množično odsotnost v srbski reprezentanci.

Komentarjev 1