Šport > Slovenija poka od ponosa
15354 ogledov

SLOVENIJAAAA!!!

1/28
Epa Dragić (MVP prvenstva) je v finalu dosegel 35 točk.
Na to smo čakali četrt stoletja, Slovenija je evropski prvak!

Slovenska košarkarka reprezentanca je v dramatičnem finalu EuroBasketa 2017 premagala Srbijo (93:85) in se okitila z naslovom evropskega prvaka. 

Slovenci so na krilih Gorana Dragića, ki je prispeval 35 točk, zabeležili še deveto zaporedno zmago (9-0!) in se neporaženi poslovili od Turčije, kjer so spisali eno najlepših zgodb slovenskega ekipnega športa.

V idealni postavi EP 2017 so Goran Dragić (Slovenija), Aleksej Šved (Rusija), Bogdan Bogdanović (Srbija), Luka Dončić (Slovenija) in Pau Gasol (Španija).

V prvo peterko evropskega prvenstva sta bila imenovana kar dva slovenska košarkarja - Dragić in Luka Dončić, ki je v finalu staknil poškodbo. 

Nagrada za najkoristnejšega igralca prvenstva (MVP) je po pričakovanjih šla v roke Dragiću, ki se je s tem - če bo zvest svoji napovedi - na najlepši možen način poslovil od reprezentance.

"Slovenski" Istanbul

Finalni obračun v instanbulski dvorani Sinan Erdem je spremljalo približno 7000 slovenskih navijačev, ki so ustvarili fenomenalno vzdušje. Slovenci so na poti do finala dobili osem zaporednih obračunov (8-0), Srbi pa so si edini poraz privoščili v skupinskem delu, kjer so morali priznati premoč Rusiji (7-1).

Varovanci Igorja Kokoškova so v osmini finala izločili Ukrajino, v četrtfinalu Latvijo, v polfinalu pa Španijo. V spodnji polovici žreba so bili varovanci Aleksandra Đorđevića najprej boljši od Madžarske, nato od Italije in v polfinalu od Rusije.

 | Avtor: Epa Epa

Selektor Kokoškov s prvo peterko ni presenetil, saj je na parket poslal Gorana Dragića, Luko Dončića, Jako Blažiča, Eda Murića in Gašperja Vidmarja.

Prvi napad je pripadel srbskim košarkarjem, ki so izsilili osebno napako Murića, nato pa povedli po nepravilnem izbijanju Dončića. Na drugi strani je s trojko z levega roba igrišča odgovoril Murić (3:2). Srbi so zapravili dva zaporedna napada in Murić je z atraktivnim polaganjem povišal na tri točke razlike. Pod košem je znižal Ognjen Kuzmić, ki je dosegel prvih šest točk srbske reprezentance.

S košem Milana Mačvana so Srbi drugič na tekmi povedli (7:8). Kokoškov je reagiral, v igro so v razmaku minute vstopili Klemen Prepelič, Anthony Randolph in Žiga Dimec.

Kokoškov prekinil nalet Srbije

Dragić je Slovence približal na točko, zaspano obrambo pa je na drugi strani kaznoval Bogdan Bogdanović. Atraktivno je še enkrat zadel Dragić in odšel na klop. Slovencem je nekaj preglavic povzročal 221 centimetrov visoki Boban Marjanović, ki je z lahkoto pobiral žoge pod obročem. Po zgrešenih poskusih za tri s strani Dončića in Randolpha so Srbi prvič povedli za pet (13:18). Kokoškov je zahteval minuto odmora.

Z ogromne razdalje je recept, s katerim so uničili Špance, preizkusil Prepelič in s trojko znižal na -2. Srbom se je zatresla roka, Marjanović pa je z grobo osebno napako nad Dončićem poskrbel za nekaj vroče krvi. Končni izid prve četrtine je s prodorom čez celo igrišče ("coast to coast") postavil Dragić (20:22).

Finale Eurobasket | Avtor: Epa Epa

Randolph poživil slovenski napad

Po zgrešenih metih na obeh straneh je osebno napako izsilili Dragić, takoj zatem so Srbi pri metu z razdalje nepravilno ovirali še Randolpha. Naturalizirani Slovenec je bil 100-odstoten (3/3), nato je še ukradel žogo, uspešno je zaključil Dragić. Slovenci so z delnim izidom 5:0 povedli za tri!

S trojko je izenačil Bogdanović, takoj je vrnil Randolph. Selektor Đorđević je ob robu igrišča vršil pritisk na sodnike, ki so vneto piskali osebne napake. Blažič je dobil dve v nekaj sekundah, s tretjo se je moral sprijazniti Dimec.

Po trojki Stefana Birčevića so Srbi za trenutek povedli (27:28), a je Prepelič, ki je zamenjal Blažiča, prav tako zadel za tri. Zabijanje Dončića je srbskega selektorja prisililo v novo minuto odmora.

Šov Gorana Dragića

Slovenci so s hitro igro razbijali srbsko obrambo. Dragić je zlahka pobegnil Joviću, nato vpisal obrambni skok in izsilil še osebno napako. Z dvema zadetima prostima metoma je prednost narasla na +8. Slovenski kapetan se je povsem razigral, že v naslednjem napadu je spet prodrl pod obroč in si prislužil še dva prosta meta (38:28).

Srbi so udrihali po Dragiću, ki jih je kaznoval izza črte za proste mete, s fantastično trojko pa je za eksplozijo navdušenja poskrbel Prepelič. Nasprotnik je odgovoril s košema Milosavljevića in Lučića. Marko Gudurić je s trojko razliko stopil na pet točk.

Lučić je želel odigrati osebno napako v napadu, a mu je sodnik dosodil tehnično napako zaradi simuliranja. Fenomenalni Dragić je nadaljeval svoj šov, pet zaporednih točk je bilo dovolj, da smo se znova odlepili na +8. Kapetan ni mogel zgrešiti, zadel je še eno trojko (8 točk v eni minuti!) za najvišjo prednost na tekmi (54:43). "Dragon" je bruhal ogenj vse do zadnjih sekund in polčas končal s 26 točkami.

 | Avtor: Epa Epa

Drugi polčas so začeli Dragić, Dončić, Dragić, Randolph in Vidmar. Začetek je bil fenomenalen, po trojki Dragića je z zabijanjem navdušil Vidmar in izsilil še dodaten prosti met, ki pa ga ni zadel. Slovensko evforijo je umiril Marjanović in Srbe približal na -8 (61:53).

Dragić je bil še naprej preprosto neustavljiv, sredi tretje četrtine je imel na računu že več kot 30 točk. Ob tem je nabiral še skoke in podaje, a tudi Srbi niso popuščali. Po nekaj zgrešenih metih in polaganju Micića je razlika skopnela na šest.

Finale Eurobasket | Avtor: Epa Epa
Poškodba Dončića, Slovenci "razpadli"

Po dobri polovici tretje četrtine je sledil velik šok za selektorja Kokoškova. Dončić je skočil v obrambi in pri tem utrpel poškodbo. Osemnajstletni as je v bolečinah odšepal z igrišča. Srbi so izkoristil pad v igri naše reprezentance in se s košem Bogdanovića približali na štiri. Prepelič je nespametno metal z razdalje in zapravil še eno žogo. Srbi so bili v naletu, z banano jih je na realna tla postavil Randolph.

Slovenci niso našli poti skozi obroč in Vladimir Štimac je Srbe uspel povsem približati (63:61). V igro je znova vstopil Dragić in takoj zadel v napadu, dve točki je prispeval še Prepelič. Slovenija je vodila za pet, ko je trojko zadel Bogdanović (69:67). Zadnji napad Slovenije je prekinil Štimac, ki je iz obupa (pre)grobo udaril po Dragiću. Ta je zadel oba prosta meta in pred zadnjimi desetimi minutahmi je Slovenija vodila za štiri (71:67).

Dragiću zmanjkovalo moči, Srbi izničili zaostanek

Aleksej Nikolić je ukradel pomembno žogo in si priigral dva prosta meta, nato je s polaganjem zadel še Blažič. Mačvan je vrnil s trojko, a Blažič je imel pripravljen nov odgovor (77:70). Slovenci so preveč hiteli in zapravljene žoge plačali z dvema hitrima prejetima košema. Sedem minut pred koncem so se Srbi približali na tri (77:74).

Srbi so znova simulirali prekršek v napadu in sodniki so spet dosodili tehnično napako. Dragić je zgrešil prosti met, a Slovenija je imela na voljo še napad. Kapetan je prevzel odgovornost in zgrešil za tri, Lučič pa je izpod koša praktično "resetiral" rezultatsko tabelo (77:76).

Dragić je zgrešil še en met z velike razdalje, Mačvan pa je zadel za vodstvo Srbije (77:78). Ko je kazalo, da so Slovenci na tleh, je noro trojko zadel Prepelič, a kaj ko je nemudoma izenačil Mačvan (80:80).

Prepelič zadel v ključnem trenutku

Kuzmić je pri izidu 82:82 zgrešil oba prosta meta, kar je znal kaznovati razpoloženi Prepelič (84:82). Obetala se je dramatična končnica!

Bogdanović je storil osebno napako nad Randolphom, ki je dosegel koš, a zgrešil dodatni prosti met. Srbi so poskusili s hitrim odgovorom, vendar je Bogdanović "pojedel" Vidmarjevo banano.

Prepelič je imel na voljo tri proste mete, zadel je dva in Slovenijo popeljal na +6 (88:82). Ko so Srbi zapravili naslednji napad, je zadišalo po slovenski zmagi. Proste mete sta v zadnji minuti zadela še Nikolić in Blažič, končnega razpleta pa ni mogla preprečiti niti trojka Mačvana. 

Finale Eurobasket | Avtor: Epa Epa
EuroBasket 2017, finale:

Slovenija - Srbija 93:85 (20:22, 56:47, 69:67)
Dragić 35, 7 sk., 4 as., Prepelič 21, Randolph 11; Bogdanović 22, 4 sk., 5 as., Mačvan 18

Komentarjev 17
  • pera 09:16 18.september 2017.

    Vadite svojo ekipo https://mybasketteam.com/sl

  • ode 08:55 18.september 2017.

    Opaziti je bilo, da so se soigralci izogibali Randolphu. Z njim se ob veseljačenju niso objemali ali se ga kako drugače dotikali, kar je bilo dokazano videti na posnetku v slačilnici in na igrišču. Na koncu mu niti pokala niso ...prikaži več dovolili prijeti, čeprav je proseče stegoval roke po njem. Najbrž je zato takoj odpotoval.

  • darius 23:10 17.september 2017.

    Congratulations Slovenija!!! Great victory, crazy team, very nice match!!!

Sorodne novice