Šport
24 ogledov

Evforija: Slovenci ugnali evropske prvake!

slovenija španija eurobasket victor claver jaka blažič
1/36
Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca je na drugi tekmi domačega EuroBasketa z 78:69 (9:14, 16:19, 27:18, 26:18) premagala evropske prvake iz Španije.

Slovenija je zabeležila drugo zmago na 38. evropskem prvenstvu v Celju. Po uvodnem dramatičnem uspehu proti Češki je v drugem nastopu na krilih fantastične publike spravila na kolena branilko zadnjih dveh naslovov na evropskih prvenstvih Španijo.

Zmaga je pomembna z več vidikov. Najprej s točkovnega stališča, saj Slovenijo postavlja v položaj, da lahko v drugi del prvenstva odnese vsaj dve točki. To hkrati pomeni, da je že zelo blizu uvrstitvi v nadaljnje tekmovanje v Stožice, hkrati pa je za slovenske igralce to dokaz, da lahko ob pravem pristopu in ob pomoči publike premagajo tudi največje ekipe na tem prvenstvu.

V petek izbrance selektorja Božidarja Maljkovića čaka dan počitka, nato pa še tri tekme v treh dneh. Najprej v soboto z Gruzijo, nato s Hrvaško ter za konec še proti Poljski. Vse tekme bodo ob 21. uri.

''Premagali smo Špance, vendar moramo ostati na trdnih tleh. Prvi polčas smo bili še vedno v krču, nato pa smo se razleteli po parketu. Zoran je zadel dve težki trojki, ostali pa smo dodali svoj delež. Zmaga nam bo dala samozavest. Vesel sem, da smo razveselili naše navijače,'' je po tekmi povedal Goran Dragić.

Slovenci občutno dvignili nivo igre

Za razliko od prve tekme proti Češki, ko je bila trema skoraj močnejša od slovenskih junakov, so ti tokrat pustili dušo in srce na parketu dvorane v Celju ter bili za to nagrajeni z eno največjih zmag v zgodovini slovenske košarke.

Junaki so bili tokrat prav vsi slovenski igralci, ovacije publike pa so bili še posebej deležni tisti, ki so v odločilnih trenutkih dosegli koše. Največja dolžnika s prve tekme, Goran Dragić in Boštjan Nachbar, sta zablestela v vsem sijaju. Starejši od bratov Dragić je bil najboljši strelec tekme, od 18 doseženih točk pa jih je kar enajst zabeležil v zadnji četrtini. Nachbar je v zadnjih minutah dosegel pet točk, nekaj izjemno ključnih košev pa je zadel tudi mlajši Dragić (12).

slovenija španija eurobasket goran dragić | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pot do zmage je bila naporna in prepletena s trnjem. Po eni strani zaradi odlične španske zasedbe, ki je vodila skoraj tri četrtine tekme, po drugi pa tudi zaradi kopice spornih sodniških odločitev.

Dve točki v prvih treh minutah

Špancem na začetku igra v napadu ni stekla, a so bili v obrambi dovolj organizirani in potrpežljivi, da so zaustavljali večino poskusov Slovenije. Prva četrtina se je tako končala z rokometnim izidom 14:9, sledil je še preobrat Slovenije z delnim izidom 8:0, ki je na noge spravil polno dvorano v Celju (zaradi prometnih nesreč na avtocesti se je napolnila šele sredi polčasa), zaključek prvega dela pa je znova pripadel Špancem. Na odmor so odšli s prednostjo osmih točk in kar še enkrat več skoki od Slovenije (24:12).

Slovenci ves čas držali priključek

Čeprav z zaostankom, so slovenski junaki v drugi del krenili še bolj odločno in hrabro. Vseskozi so držali priključek do tekmeca, ki je sicer povedel s 34:27 in 42:34, žal pa jim sodniška trojka dolgo ni pustila v ospredje. Sodniške odločitve v škodo Slovenije so se stopnjevale do take mere, da so gledalci v dvorani, zagotovo pa tudi ljubitelji košarke pred televizijskimi ekrani, dobesedno noreli. In to se je ponavljajo vsakič, ko se je Slovenija približala Španiji; najprej na 39:42, nato pri 44:45.

Sodniške napake podžgale gledalce

A jezo zaradi sodnikov so gledalci obrnili v še bolj huronsko navijanje in slovenskim košarkarjem vlili dodatno moč za preobrat. Mirza Begić je s košem iz zabijanja in prostim metom v 29. minuti Slovenijo popeljal v vodstvo z 48:47.

Slovenija je bila na krilih navijačev v naletu, Španijo pa je več ali manj v igri držal le Marc Gasol. A sam je bil tokrat premalo za izjemno slovensko ekipo. Zmaga je bila vsako minuto bližje. V 35. minuti je Goran Dragić povedel Slovenijo na 63:61. Dve minuti pred koncem je znova "Gogi" položil za 72:68, ko pa je Boštjan Nachbar dobro minuto pred koncem zadel za 74:69, je bila Slovenija na nogah.

''Mi Slovenci!''

Sedla ni še kar nekaj časa, saj so po tekmi sledili ponarodeli napevi "Kdor ne skače, ni Sloven'c ...", "Mi Slovenci", "šampioni", veselje po izjemni zmagi pa se je preneslo na ulice slovenskih mest in Slovenijo dokončno potisnilo v košarkarsko evforijo.

''Slovenija igra veliko boljše pred domačimi navijači. Bili so bolj agresivni. Morali bi se naučiti določene stvari od njih. Včeraj smo odigrali odlično v obrambi, tokrat pa temu ni bilo tako. Dovolili smo jim veliko lahkih košev. Prvenstvo je dolgo in ta tekma je bila le stopnička na poti do končnega cilja,'' je povedal Rudy Fernández, Jaka Blažič pa je dodal:

''Zadnje minute smo odigrali tako, kot moramo odigrati vsako tekmo. Publika nas je ponesla. Kljub temu, da so bili sodniki morda malce naklonjeni Špancem, smo zdržali in prišli do zmage. Tudi v naslednjih tekmah moramo imeti enak odnos. Verjamem, da bomo na vsaki tekmi igrali boljše. Sami sebi smo s to zmago dokazali, da se lahko kosamo z vsemi."

EP v košarki, skupina C (Celje, dvorana Zlatorog):

Slovenija : Španija 78:69 (9:14, 16:19, 27:18, 26:18)
G. Dragić 18 točk, 6 sk. in 7 pod., Nachbar 14, Z. Dragić 12; M. Gasol 17 točk in 7 sk., Calderon 14

Hrvaška : Gruzija 77:76 (17:15, 18:19, 15:18, 27:24)
Draper 16, Bogdanović 15, Šarić 12; Tsintsadze 25, Hickman 20

Poljska : Češka 68:69 (25:12, 13:22, 11:16, 19:19)
Ignerski 17, Lampe 14 in 7 sk.; Veselý 23 in 14 sk., Satoranský in Barton 10, Pumprla 8

Lestvica: 1. Slovenija 4 točke, 2. Španija 3, 3. Gruzija 3, 4. Češka 3, 5. Hrvaška 3, 6. Poljska 2.

Komentarjev 2