Šport
56 ogledov

Fabjanova: "Osvojila najvišjo stopnico, spodnjih še ne"

Vesna Fabjan Žurnal24 main
Slovenska smučarska tekačica Vesna Fabjan je zablestela na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju, kjer se je v sprintu ovenčala z bronasto kolajno in tako dokončno stopila v velike čevlje slovite Petre Majdič, ki je vrsto let krojila svetovni vrh smučarskega teka. A za razliko od nekdanje reprezentančne kolegice še vedno vse stavi na sprint.

29-letna Vesna Fabjan je že dalj časa v vrhu sprinterskih preizkušenj, najbolj ji ustreza prosta tehnika. A se Besničanka zelo dobro zaveda, da je osnova za hiter sprint tudi dobra baza na distancah. Če se bo pokazala priložnost, bo v prihodnji sezoni nastopila tudi na kakšni tekmi na daljši razdalji. Prioriteta ostaja sprint, glavni cilj sezone pa svetovno prvenstvo v švedskem Falunu med 18. februarjem in 1. marcem.

Fabjanova ima kljub že osvojeni olimpijski kolajni visoke cilje tudi za nadaljevanje športne kariere. "Motivov mi ne manjka. Čeprav so olimpijske igre in na njih osvojena kolajna najvišja stopnica vsakega športnika, pa mi ostajajo še tiste spodaj, ki jih še nisem osvojila. Tako poleg svetovnega prvenstva moj veliki cilj ostajajo tudi tekme svetovnega pokala, vsekakor še nisem rekla zadnje," je med pripravami na novo sezono na Dachsteinu povedala Fabjanova.

Večjih sprememb v pripravah ne bo

Gorenjka prav zaradi uspehov za prihajajočo sezono ni veliko spreminjala. "To obdobje treningov je bilo letos precej bolj pestro, tudi zaradi medalje, ki sem jo osvojila, saj sem imela kar nekaj več obveznosti. Morala sem se navaditi, da čas, ki ga imam, čim bolj optimalno izkoristim in da dobro načrtujem. Sezona je tako minila brez daljšega dopusta, misli pa so bile vseskozi usmerjene v zimo. Večjih sprememb v pripravah ni bilo, morda le nekaj več treninga količinsko. Ta sistem nam je prinesel medaljo, zato smo se odločili izboljšati le malenkosti, medtem ko je vse ostalo enako."

Olimpijsko odličje pa ni zgolj užitek in nagrada, s sabo prinaša tudi nekaj bremena, nekaj več pritiska. "Težko rečem, ali bo nova sezona potekala bolj sproščeno ali bo več pritiska. Vsi me imajo zdaj nekako za favoritinjo na vsaki tekmi. Morda je zame malo lažje, ker ni psihičnega pritiska pred tekmami in vem kako se z njim spopasti. Želim si tudi, da bi bolj uživala v tekmah, a glede na to, da na njih iztrošiš vse svoje moči, bo to bolj težko," je dejala Fabjanova.

Prioriteta drsalni korak

Program letošnjega svetovnega prvenstva ji s klasičnim sprintom ni najbolj pisan na kožo, a je to ni ustavilo, izzive bo iskala tudi v tem. "Nekako sprint ostaja tista paradna disciplina tudi v prihodnje, tekme na distancah pa bom vzela kot dober trening. Če bom dobro pripravljena in drugi dan na sporedu ne bo sprinta, potem bom tekla tudi distance. Je pa res, da se vse prevečkrat zgodi, da sem preutrujena in če sam ne potegneš črte, jo potegne telo. Skušala bom biti osredotočena na sprinte, na distancah pa bom tekla le, če se bo pokazala možnost, da vzamem kakšno točko svetovnega pokala," je dejala varovanka Marka Gracerja.

V prihajajoči sezoni si najbolj želi biti zdrava, cilj pa je tudi izboljšati klasično tehniko. "Trening na Dachsteinu je podrejen tehniki, iščemo boljše občutke na klasiki. Največji izziv bo zame tekmovalna hitrost, saj tega na tako visoki nadmorski višini ne treniramo veliko. Čeprav je moja prioriteta drsalni korak, me v Skandinaviji v začetku novembra čaka še piljenje forme tudi v klasiki, potem pa sledijo že prve tekme," je še povedala Fabjanova, ki bo na zahtevni progi v Falunu poleg klasičnega sprinta iskala visoko uvrstitev tudi v tekmi dvojic s Katjo Višnar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.