Šport
12 ogledov

Fant rock zvezde sedmič dobil Tour

Armstrong, Tour, 2005, Crow EPA
Kako vznemirljivo življenje! Kolesarski šampion, fant Sheryl Crow, rakav bolnik in še marsikaj … Lance Armstrong se je na današnji dan ob sedmi zmagi na dirki po Franciji (prvič) poslovil od kolesarske kariere.

Na Elizejskih poljanah v Parizu se je 24. julija 2005 končala 92. kolesarska dirka po Franciji. Zadnja etapa je bila bolj paradnega značaja, saj je bil skupni zmagovalec znan že pred njo. Že sedmič zapored je rumeno majico domov odnesel Američan Lance Armstrong (Discovery Channel), ki se je tako na najboljši možni način poslovil od tekmovanj. Zadnje dejanje je sicer v sprintu dobil Kazahstanec Aleksander Vinokurov.

Naj živi Tour

"Ponosen sem, da spet stojim na tem sanjskem odru. Zadnjič. Hvala vsem, ki so mi pomagali; moštvu, sponzorjem in družini. Ob tem pa bi še enkrat vsem tistim, ki ne verjamejo temu športu rekel, da naj začnejo verjeti vanj. Tour je enkratna športna prireditev, zahteva veliko truda in odrekanj, zato si kolesarji zaslužimo več spoštovanja. Čeprav odhajam, bom še vedno veliki navijač dirke. Naj živi Tour, za vedno," so bile na stopničkah zadnje besede Lancea Armstronga kolesarskemu občinstvu, preden je odšel v kolesarski pokoj.

Močnejši od raka

Ena od reči, ki je Armstronga gotovo najbolj zaznamovala, je bil rak na testisih. Leta 1996 je prestal operacijo, kjer so mu odrezali eno od mod. "Ej, bilo je grozljivo! Toda moral sem to storiti, če sem hotel kdaj imeti otroke," je povedal bivši kolesar, ki si je dal nedolgo zatem shraniti spermo v banko. Okrcal je tudi pasiven odnos pacientov: "Moraš postavljati vprašanja, moraš dobiti drugo pa tretje mnenje. To je lahko težko, ker se ljudje čutijo lojalne do svojih zdravnikov." Njegove zapestnice LiveStrong, v spomin na premaganega raka, so krasile več deset milijonov rok.

Zbogom, Sheryl

Raka gotovo ne, a dekle - pred njo je bil Armstrong oženjen in ima tri hčere - so mu verjetno mnogi zavidali. A leta 2006 se je zveza med Sheryl Crow in Lanceom končala, ker je ona želela imeti otroke, Lance pa ne. "Sam si otrok nisem želel, saj sem se pravkar ločil,“ je razložil Armstrong: "Njena biološka ura naju je priganjala in nazadnje uničila zvezo. Otrok je nekaj najlepšega, kar lahko podariš ženski. Kdo sem, da bi ji to preprečil in dejal, da ga nočem."

Mama nikoli obupala nad ničemer

Armstrong je odraščal brez očeta, ki ga včasih pikro imenuje le "donator DNK", zato je toliko pristnejši odnos razvil z materjo: "Vse, kar sem kdaj potreboval, je moja mama, ki je pri sedemnajstih zanosila in ni nikoli obupala nad svojim otrokom – nad mano. Moja mama nikoli ni obupala nad ničemer. Bila je močnejša od mnogih mam in očetov skupaj. Nanjo sem mislil med svojo prvo profesionalno dirko, ko sem bil 111. od 111 tekmovalcev, ki so dejansko končali dirko. Toda na startu nas je bilo kakih 200, kar pomeni, da je bilo 80 takih, ki so obupali in odnehali! Jaz vsaj odnehal nisem." Vztrajnost in odločnost je Lance torej podedoval po njej, ni kaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.