Šport
559 ogledov

Rekordno in neponovljivo, Federerju osmi Wimbledon!

1/11
EPA
Roger Federer je v finalu teniškega turnirja v Wimbledonu v treh nizih premagal Marina Čilića in postal prvi tenisač v zgodovini z osmimi zmagami v All England Clubu.

Veliki Roger Federer je upravičil vlogo favorita in v finalu najprestižnejšega turnirja na svetu gladko v treh nizih premagal Hrvata Marina Čilića in popravil svoj rekord po številu osvojenih grand slamov.

Švicar se je 11. finalu na sveti travi veselil rekordne osme lovorike (8-3) in 19. na največjih štirih turnirjih (19-10), s katero je prednost pred najbližjim zasledovalcem, Špancem Rafaelom Nadalom (15), spet povišal na štiri.

Federer je za zmago nad Čilićem potreboval le uro in 41 minut. Poleg osmih lovorik v Londonu jih je zbral še pet v Melbournu, pet v New Yorku in eno v Parizu. 

"Žal je tenis krut šport in to je Marin danes občutil na svoji koži. Škoda, da ni mogel pokazati vsega, kar zna, a prepričan sem, da se mu bo vse skupaj kdaj obrnilo v njegovo prid. Zame je on danes pravi junak," je uvodoma dejal Federer.

Skupno je to že njegova 93. turnirska zmaga v 141. finalih (93-48), za nameček pa je s 35 leti in 11 meseci postal eden najstarejših zmagovalcev turnirja za grand slam v vsej zgodovini. Starejši od njega je bil le Avstralec Ken Rosewall, ki je leta 1972 osvojil OP Avstralije. Star je bil 37 let in dva meseca.

Federer ostaja neporažen na letošnjih turnirjih za grand slam (14-0), potem ko je januarja slavil na OP Avstralije. Na OP Francije ni nastopil

 | Avtor: EPA EPA
Današnja lovorika je bila nekaj posebnega, saj je prvič osvojil Wimbledon vpričo vseh štirih otrok. Njegova prva zmaga na sveti travi sega v leta 2003, pred današnjo pa je nazadnje slavil leta 2012.

"Po vsem, kar sem dal skozi zaradi poškodbe, je najbolj pomembno, da sem zdrav. Lani ob tem času sem se spraševal, ali bom sploh še kdaj stopil na wimbledonsko travo, zdaj pa držim v roki novo lovoriko. Še sam ne verjamem, da sem jo osvojil brez izgubljenega niza. To je res nekaj fantastičnega," je povedal Federer, ki ob koncu dvoboja ni mogel skriti solza sreče.

Na tribunah ga je spodbujala celotna družina, žena Mirka, dvojčici Cherlene Riva in Myla Rose ter dvojčka Leo in Lenny, ki sta bila rojena maja 2014, tako da sta šele prvič v življenju videla, kako je očka spisal novo poglavje teniške zgodovine.

Čilić se je tokrat moral zadovoljiti s krožnikom poraženca. Osemindvajsetletnik je poskušal postati prvi Hrvat z dvema grand slamoma, potem ko je leta 2014 osvojil OP ZDA. Po porazu ostaja poravnan z Goranom Ivaniševićem, ki je leta 2001 zmagal prav v Wimbledonu. "Dal sem vse od sebe, žal mi je, da nisem upravičil visokih pričakovanj, a naslednje leto se bom vrnil še močnejši," je povedal Čilić.

 | Avtor: EPA EPA

Wimbledon, finale:

Roger Federer (Švi/3) - Marin Čilić (Hrv/7) 6:3, 6:1, 6:4

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice