Šport
251 ogledov

Federer sedemkrat strmel v brezno, Đoković in Bartyjeva v polfinalu

Roger Federer Epa
Na prvem grand slamu sezone sta znana dva polfinalista v moški in dve polfinalistki v ženski posamični konkurenci.

Roger Federer je na prvem teniškem grand slamu sezone v Avstraliji napredoval v polfinale po dramatičnih petih nizih. Švicarski zvezdnik je po treh urah in pol s 6:3, 2:6, 2:6, 7:6 (8), 6:3 premagal Američana Tennysa Sandgrena.

Federer je po zelo dobri igri in zmagi v prvem nizu popustil in Američanu, ki v Melbournu igra odlično, dopustil izenačenje na 1:1. V tretjem je poskrbel še za zaskrbljenost svojih navijačev, ko je zaprosil za zdravniško pomoč. Videti je bilo, kot da 38-letnik po nekaj fizično zahtevnih dvobojih proti Avstralcu Johnu Millmanu in Madžaru Martonu Fucsovicsu ne bo zdržal novih naporov v Melbournu.

Nato ga je v četrtem nizu v igro vrnil kar Sandgren sam, ko je v svojem drugem četrtfinalnem obračunu na turnirjih velike četverice zapravil kar sedem priložnosti za zmago. V podaljšani igri je 28-letnik iz Tennesseeja vodil s 6:3, a se je Federer rešil in nato izkoristil drugo priložnost za izenačenje v nizih na 2:2.

Šestkratni zmagovalec grand slama v Melbournu je v petem nizu igral precej bolje in v šesti igri prišel do drugega odvzema servisa v dvoboju za vodstvo s 4:2. Prednost breaka je bila dovolj, da se je v 1512. obračunu v karieri še 15. uvrstil v polfinale OP Avstralije.

"Včasih moraš imeti tudi srečo. V teh sedmih priložnosti za zmago tekmeca nimaš vedno vsega pod nadzorom. Morda je videti tako. Upal sem, da ne bo dosegel točke in da se morda lahko vrnem. Igral je svojo igro, sam pa sem imel srečo. Po četrtem nizu sem se počutil bolje in na srečo dosegel odločilni break. Te zmage si nisem zaslužil, a še vedno stojim," je dejal Federer, ki se je ves čas tekme ukvarjal z bolečinami.

"V svoji karieri sem igral veliko tenisa. Začutil sem bolečine v preponi in moral zaprositi za zdravniško pomoč. Nikoli ne želim poklicati zdravnika na igrišče, saj s tem tekmecu pokažem slabost. Na srečo sem odšel z igrišča ob težavah s prepono, saj tako nihče ne ve, kaj je pravzaprav narobe," je še o svojih težavah spregovoril Federer.

Andreja Klepač OP Avstralije Šport Konec tudi za Klepačevo

Dvaintridesetletni Srb Novak Đoković se je v četrtfinalu s Kanadčanom črnogorskih korenin Milošem Raonićem mučil predvsem pri izkoristku priložnosti za odvzem servisa. V prvem nizu je izkoristil šele deveto, a je ta prišla za zmago v prvem nizu. V nadaljevanju je drugi nosilec dokazal, zakaj velja za enega najboljših igralcev pri vračanju začetnih udarcev. Kljub močnim izstrelkom Raonića je v četrti igri drugega niza znova prišel do breaka za vodstvo z 2:0.

V tretjem nizu je Raonić igral bolje, a pravega odgovora na Đokovićevo igro, kljub njegovim težavam z očesnimi lečami, v zaključku ni imel. Srb je po podaljšani igri prišel še do desete zmage v prav toliko medsebojnih dvobojih ter se še osmič uvrstil v polfinale OP Avstralije.

Đoković se je sprva zelo čustveno poklonil umrlemu zvezdniku svetovne košarke Kobeju Bryantu, nato pa je strnil misli po zmagi nad Raonićem ter o prihajajočem obračunu s Federerjem dejal: "Na igrišču sem se počutil odlično. Proti Milošu sem vedel, da moram vrniti čim več žog in dobro servirati, da sam ne zaidem v težave. Spoštujem Rogerja za vse, kar je storil za naš šport. Je eden od dveh mojih največjih tekmecev in brez njiju ne bi bil na tej točki svoje kariere. Upam, da bom prišel vsaj do ene priložnosti za zmago proti Rogerju. Naj zmaga najboljši."

V četrtek se bosta Federer in Đoković pomerila še 50. v bogatih športnih karierah. Srb je v dosedanjih 49 obračunih proti Švicarju slavil 26-krat, na turnirjih za grand slam pa je Federer nazadnje zmagal leta 2012 na "sveti travi" v Wimbledonu. Jubilejni medsebojni dvoboj bo na sporedu v četrtek zjutraj po slovenskem času.

Hrvat Goran Ivanišević in Španka Conchita Martinez sta bila sprejeta v teniško hišo slavnih. Svečan sprejem bo 18. julija v ameriškem Newportu. Ivanišević je leta 2001 osvojil turnir na "sveti travi" v Wimbledonu. Martinezova je v karieri prav tako osvojila en turnir velike četverice. Najboljša je bila v Wimbledonu leta 1994. Julija bosta postala 258. in 259. član med velikani teniškega sveta v hiši slavnih.

Američanka Sofia Kenin se je na odprtem prvenstvu Avstralije prvič v karieri prebila v polfinale katerega od turnirjev velike četverice, potem ko je v četrtfinalu dvakrat s po 6:4 izločila Tunizijko Ons Jabeur. 

Enaindvajsetletna Keninova, ki je v Melbournu na svoji poti izločila tudi rojakinjo Coco Gauff, je tako v četrtfinalu končala tudi pohod Jabeurjeve. Slednja je sicer odigrala dvoboj s 34 winnerji, a naredila še več, kar 36 neizsiljenih napak, ki so 25-letno Tunizijko, sicer 78. igralko z lestvice WTA, drago stale.

V Moskvi rojena Keninova je po dvoboju dejala, da je izjemno navdušena nad prebojem v polfinale. "Tekma je bila zelo težka. A k sreči sem pravočasno našla ritem in zaigrala bolje kot na uvodu, odločilen trenutek dvoboja je bil, da sem pri zaostanku z 2:3 v drugem nizu zadržala svoj servis. Po tem mi je bolje steklo," je povedala Keninova, ki se je s starši kot dojenčica preselila v ZDA v iskanju boljšega življenja, v žepu pa je družina imela le nekaj sto dolarjev.

V polfinalu se bo 15. igralka sveta pomerila s številko 1, domačinko Ashleigh Barty, ki je v drugem četrtfinalu s 7:6 (6) in 6:2 premagala dvakratno wimbledonsko zmagovalko Čehinjo Petro Kvitovo in se prvič v karieri prebila v polfinale domačega grand slama. Triindvajsetletna Avstralka, ki je lani v Roland Garrosu osvojila prvi grand slam, se je tako Čehinji oddolžila za lanski poraz v četrtfinalu Melbourna.

"Zelo rada igram proti Petri. Proti njej vedno prikažem svojo najboljšo igro. In nikoli proti njej zares ne zmagaš, dokler ne odigraš zadnje točke. Res je neverjetno tekmovalna v dobrem smislu besede," je po zmagi dejala prva igralka sveta.

OP Avstralije, četrtfinale:

MOŠKI:
Roger Federer (Švi/3) - Tennys Sandgren (ZDA) 6:3, 2:6, 2:6, 7:6 (8), 6:3
Novak Đoković (Srb/2) - Miloš Raonić (Kan/32) 6:4, 6:3, 7:6 (1)

ŽENSKE:
Ashleigh Barty (Avs/1) - Petra Kvitova (Češ/7) 7:6 (6), 6:2
Sofia Kenin (ZDA/14) - Ons Jabeur (Tun) 6:4, 6:4

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice