Šport
16 ogledov

Federer ubranil dve zaključni žogi

Roger Federer Gael Monfils US open EPA
Na teniškem odprtem prvenstvu ZDA sta znana polfinalna para v moški konkurenci. Pri moških in ženskih dvojicah so že znani nasprotniki v obeh finalih.

Prvi nosilec, Srb Novak Đoković, se bo pomeril z desetopostavljenim Japoncem Keijem Nišikorijem, drugi nosilec, Švicar Roger Federer, pa bo igral proti Hrvatu Marinu Čiliću, 14. nosilcu. Hrvat je v polfinalu s 6:2, 6:4 in 7:6 (4) odpravil šestopostavljenega Čeha TomašaBerdycha, Federer pa je bil s 4:6, 3:6, 6:4, 7:5 in 6:2 boljši od Francoza GaelaMonfilsa, sicer 20. nosilca, ki je igral v prvem četrtfinalu na OP ZDA po letu 2011.

Prav Federer je imel kar nekaj težav, da je obstal v boju za 18. veliki slam v karieri, saj je imel Monfils v deseti igri četrtega niza dve zaključni žogi za zmago. A Švicar ju je obranil in tako ostaja na poti, ki ga vodi do šeste zmage v New Yorku. Če bi mu to uspelo, bi s 33 leti postal najstarejši zmagovalec turnirja za grand slam v več kot 40 letih.

Fedex: "Nisem bil več tako prepričan"

Za Federerja je bila to tudi 26. zmaga na 27 večernih dvobojih v New Yorku, le še ena pa ga loči od skupno 600. zmage na trdih podlagah. "Gael je igral izvrsten tenis, toda tudi ko sem zaostajal za dva niza, sem vedel, da je še daleč od ciljne črte. Vedel sem, da lahko igram bolje, toda ko sem se soočil z Gaelovo zaključno žogico, nisem bil več tako prepričan vase. Pomislil sem, da bi to lahko bila zadnja točka. Zato sem mu hotel otežiti delo in mu ne dopustiti lahke točke," je povedal Federer, ki je - nenavadno zanj - dvakrat malce izgubil živce in z loparjem tolkel po mreži.

Federerjev tekmec bo Čilić, ki je lani izpustil US Open zaradi dopinške kazni, Berdycha pa je strl tudi po zaslugi dobrih servisov, zbral je 19 asov. "Razmere so bile kar težke za oba. Oba sva kar velika možakarja, tako da ni lahko igrati v vetru. Mislim, da je meni uspevalo malce bolj koristiti vetrovne razmere," je povedal Čilić, ki je z uvrstitvijo v polfinale izenačil najboljši dosežek s turnirjev za grand slam. V polfinalu je igral tudi na OP Avstralije leta 2010.

Hingisova po 12 letih v finalu

Pri moških dvojicah se bosta v finalu merili ameriška naveza Bob/Mike Bryan, ki je s 6:4, 4:6 in 6:3 ugnala rojaka Scotta Lipskyja in Rajeeva Rama, ter španska dvojica Marcel Granollers in Marc Lopez, ki je s 6:4 in 6:4 premagala Hrvata Ivana Dodiga in Brazilca Marcela Mela.

V ženskih dvojicah sta se v finale prebili Rusinji Jekaterina Makarova in Jelena Vesnina, ki sta s 7:5 in 6:3 odpravili Japonko Kimiko Date-Krumm in Čehinjo Barboro Zahlavovo Strychovo, njuni tekmici pa bosta Švicarka Martina Hingis in Italijanka Flavia Pennetta, ki sta v polfinalu izločili Zimbabvejko Caro Black in Indijko Sanio Mirza s 6:2 in 6:4. Za 33-letno Hingisovo je to prvi finale grand slama v konkurenci dvojic po letu 2002, takrat je v Avstraliji zmagala z Rusinjo Ano Kurnikovo.

OP ZDA (36,2 mio. dolarjev):

Moški, četrtfinale:
Marin Čilić (Hrv/14) : Tomaš Berdych (Češ/6) 6:2, 6:4, 7:6 (4);
Roger Federer (Švi/2) : Gael Monfils (Fra/20) 4:6, 3:6, 6:4, 7:5, 6:2.

Moški, dvojice, polfinale:
Bryan/Bryan (ZDA/1) : Lipsky/Ram (ZDA) 6:4, 4:6, 6:3;
Granollers/Lopez (Špa/11) : Dodig/Melo (Hrv/Bra/4) 6:4, 6:4.

Ženske, dvojice, polfinale:
Makarova/Vesnina (Rus/4) : Date-Krumm/Zahlavova Štrychova (Jap/Češ) 7:5, 6:3;
Hingis/Pennetta (Švi/Ita) : Black/Mirza (Zim/Ind/3) 6:2, 6:4.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.