Šport
13 ogledov

Federerju se smeji: Rafa in Nole v polfinalu

rafael nadal EPA
V Parizu je že zbrana vsa svetovna teniška elita, ki nestrpno pričakuje začetek drugega grand slama sezone za OP Francije (Roland Garros). Žreb je bil najbolj naklonjen Rogerju Federerju, saj se mu na poti do finala ne bo potrebno soočiti ne z Rafaelom Nadalom ne z Novakom Đokovićem.

Možnosti Rogerja Federerja, da bi drugič v karieri osvojil OP Francije, so po objavi žreba drugega grand slama sezone skokovito narasle. Švicarski maestro je prvič po letu 2000 v Pariz prispel brez osvojene lovorike, v finalu pa je letos nastopil samo enkrat, in sicer pred tednom dni v Rimu, kjer ga je nadigral prvi favorit Rafael Nadal.

Ples kroglic v francoski prestolnici je Rafaela Nadala in Novaka Đokovića uvrstil v zgornjo polovico žreba, kar pomeni, da bo imel Federer relativno prosto pot, da se še šestič v karieri uvrsti v finale OP Francije.

Organizatorji so se pred začetkom turnirja soočali z očitki, da bodo v želji po višjih televizijskih ratingih žreb priredili - večina si seveda želi finalnega spopada med Đokovićem in Nadalom - z umestitvijo obeh favoritov na isto stran žreba, pa se je v spodnjem delu kar naenkrat odprla priložnost številnim tenisačem.

Nadal začenja pohod na osmo lovoriko

Prvi favorit turnirja Španec Rafael Nadal je v Pariz prispel na krilih 15 zaporednih zmag, ki so mu prinesle naslove v Barceloni, Madridu in Rimu. Četrti igralec sveta je sedemkratni zmagovalec Roland Garrosa in na turnirju beleži izjemno razmerje zmag in porazov: 52-1!

Edini, ki je ugnal Nadala na pariškem pesku, je Šved Robin Söderling, ki mu je to uspelo pred štirimi leti. Nadal se bo v prvem kolu pomeril z Danielom Brandsom, v tretjem pa bi lahko prekrižal loparje s Čehom Lukašem Rosolom, s katerim imata neporavnane račune. Čeh je bil namreč zadnji, ki je pred poškodbo kolena premagal Nadala, in sicer v drugem kolu travnatega grand slama v Wimbledonu. V četrtfinalu bi se lahko pomeril z Richardom Gasquetom ali Stanislasom Wawrinko.

Đoković z enim samim ciljem: ''karierni grand slam''

Novak Đoković bo zanj najpomembnejši turnir sezone, kjer bo poskušal postati osmi igralec v zgodovini, ki bi slavil na vseh štirih turnirjih za grand slam, začel proti Belgijcu Davidu Goffinu. Ta je pred nekaj dnevi v treh nizih klonil proti našemu Gregi Žemlji. Srbski šampion bo imel v tretjem kolu priložnost za maščevanje mlademu Bolgaru Grigorju Dimitrovu, ki ga je senzacionalnio premagal v drugem kolu mastersa v Madridu. Predvideni četrtfinalni nasprotnik je 35-letni Tommy Haas. Nemški veteran je letos na peščeni podlagi slavil na domačem turnirju v Münchnu.

Velika priložnost za presenečenje

Spodnja polovica žreba je ob odsotnosti Nadala in Đokovića povsem nepredvidljiva. Logična izbira za uvrstitev v finale bi bil Roger Federer, a Švicar je bil letos vse prej kot prepričljiv. Nekdanji zmagovalec (2009) bo svojo kampanjo odprl proti dvema kvalifikantoma. V četrtem kolu ga lahko ogrozita Gilles Simon oziroma Sam Querrey, za preboj med najboljše štiri pa bo moral verjetno premagati Jo-Wilfrieda Tsongaja ali Marina Čilića.


V spodnji polovici žreba je tudi peti igralec sveta David Ferrer, ki je po odpovedi Andyja Murrayja postal nosilec številka štiri. Španec začenja proti Avstralcu Marinku Matosevicu, v četrtfinalu pa bi se lahko pomeril s Čehom Tomašem Berdychom. Slednji bo začel z obračunom proti Gaelu Monfilsu, v drugem kolu pa ga verjetno čaka vedno neugodni Ernests Gulbis. Latvijec je bil v Rimu samo točko oddaljen, da v prvem nizu zaveže kravato ''kralju peska'' Nadalu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.