Šport
13 ogledov

Francija ne bi smela gostiti Eura

Just Fontaine EPA
Sloviti francoski nogometni igralec Just Fontaine je v luči grozljivega zločina v Parizu prepričan, da bi se Francija morala odpovedati organizaciji evropskega nogometnega prvenstva, ki bo prihodnje leto v tej državi.

Just Fontaine je bil med udeleženci petkove prijateljske tekme med Francijo in Nemčijo na igrišču stadiona Stade de France, ki je bil tarča samomorilskih napadalcev.

"Boli me srce, kar bom povedal, saj sem se že zelo veselil evropskega prvenstva, ampak mislim, da bi bilo najbolje, če bi se Francija odpovedala organizaciji tega turnirja," je dejal Fontaine v pogovoru za Die Welt. "Vsaka druga država bi lahko prevzela organizacijo prvenstva, vendar pa ne mi. Bojim se, da se bo črni petek ponovil," je še dejal Fontaine.

Medtem ko je grozljivi pokol islamistov po Parizu terjal 129 človeških življenj, pa je bila žrtev napada na nogometni stadion le ena. Trem napadalcem namreč ni uspelo vdreti na stadion ter so se razstrelili pred njim. Med tekmo je bilo na stadionu 80.000 ljudi, med njimi tudi francoski predsednik Francois Hollande. Če bi se napadalec razstrelil zgolj eno uro prej, bi detonacija skoraj zagotovo terjala več deset žrtev, ob tem pa sprožila še smrtonosni stampedo.

Evropsko prvenstvo v nogometu bo v Franciji od 10. junija do 10. julija, finale bo prav na stadionu Stade de France.

Dvainosemdesetletni Fontaine je v svoji karieri igral za klube Casablanca, Nice in Stade de Reims, v francoski ligi je skupno dosegel 165 golov na 200 prvenstvenih tekmah ter osvojil naslova francoskega državnega prvaka v letih 1958 in 1960. Za francosko reprezentanco je skupno odigral enaindvajset tekem, na katerih je dosegel trideset golov. Nastopil je na svetovnem prvenstvu 1958, kjer je s še danes rekordnimi trinajstimi zadetki popeljal reprezentanco do tretjega mesta.

Po končani karieri nogometaša je deloval kot trener, leta 1967 je bil selektor francoske reprezentance, med letoma 1979 in 1981 maroške, deloval je tudi v klubih Luchon, Paris Saint-Germain in Toulouse. Leta 2003 ga je Nogometna zveza Francije izbrala za najboljšega francoskega nogometaša v preteklih petdesetih let. Leta 2004 ga je Pele izbral med 125 najboljših tedaj še živečih nogometašev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice