Šport
24 ogledov

Frooma lahko ustavi samo še poškodba

Christopher Froome Reuters
Britanec Christopher Froome je storil še en velik korak h končnem zmagoslavju na 100. kolesarski dirki po Franciji.

V kraljevski, 15. etapi, ki se je končala z legendarnim vzponom na Mont Ventoux, je kolesar Skya Christopher Froome spet pokazal svojo premoč in zanesljivo premagal vse tekmece, s tem pa si je najbrž priboril neulovljivo prednost.

Pred Nizozemcem Baukejem Mollemo ima zdaj štiri minute in 14 sekund prednosti, še 11 sekund več zaostaja Španec Alberto Contador. Britanca tako v zadnjih šestih etapah, vsaj glede na predstave, ki jih kaže, lahko zaustavi le kakšen nepredvidljiv dogodek.

Na francoski državni praznik, padec Bastilje, je drugo mesto zasedel Kolumbijec Nairo Quintana, ki je v skupini favoritov napadel prvi, a ni zdržal do konca. Froome ga je dohitel, v zadnjih dveh kilometrih pa pustil 29 sekund za seboj. Kljub temu je Kolumbijec izpolnil cilj, saj je oblekel belo majico najboljšega mladega kolesarja. Tretje mesto je zasedel Španec Mikel Nieve.

Froome: ''Največja zmaga v moji karieri''

"Neverjetno. Zmaga na legendarnem zgodovinskem vzponu 100. izvedbe dirke in pred toliko gledalci je nekaj najlepšega, kar se mi je zgodilo v življenju. Zagotovo je to največja zmaga v moji karieri. Moj cilj ni bil etapni uspeh, ampak sem hotel pridobiti nekaj dodatnih sekund v skupnem seštevku, tako da sem dosegel več, kot sem načrtoval. Ekipa je bila spet enkratna, Quintana pa dostojen tekmec. Ni ga bilo lahko dohiteti, je pa res, da je na koncu popustil. Poskušal sem ga bodriti, da ostane z mano, da bi bilo tudi meni lažje, a je omagal, tako mu niti nisem mogel prepustiti etapne zmage. Dobil sem dodatne sekunde, a kolesarstvo je nepredvidljivo, tako da moram biti tudi v naslednjih etapah močan in zbran," je povedal Froome, ki je oblekel tudi pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih. Za Britanca je bila to druga letošnja etapna zmaga na dirki; toliko jih je dosegel tudi lani.

Etapa je bila zahtevna, pred 21 kilometrov dolgim zaključnim vzponom je bila v begu deveterica kolesarjev, med njimi tudi Slovak Peter Sagan. Slednji je dobil vmesni sprint, s tem pa še povečal prednost v točkovanju za zeleno majico najboljšega po točkah. Edinega slovenskega predstavnika Kristijana Korena (Cannondale) ni bilo med najboljšimi.

Tour de France, 15. etapa (Givors-Mont Ventoux, 242 km):

1. Christopher Froome (VBr/Sky) 5:48:45
2. Nairo Quintana (Kol/Movistar) + 0:29
3. Mikel Nieve (Špa/Euskaltel-Euskadi) 01:23
4. Joaquim Rodriguez (Špa/Katjuša) isti čas
5. Roman Kreuziger (Češ/Saxo-Tinkoff) 01:40
6. Alberto Contador (Špa/Saxo-Tinkoff) isti čas
7. Jakob Fuglsang (Dan/Astana) 01:43
8. Bauke Mollema (Niz/Belkin) 01:46
9. Laurens Ten Dam (Niz/Belkin) 01:53
10. Jean-Christophe Peraud (Fra/AG2R La Mondiale) 02:08
...
107. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) 27:36

Skupni vrstni red:

1. Christopher Froome (VBr/Sky) 61:11:43
2. Bauke Mollema (Niz/Belkin) 04:14
3. Alberto Contador (Špa/Saxo-Tinkoff) 04:25
4. Roman Kreuziger (Češ/Saxo-Tinkoff) 04:28
5. Laurens Ten Dam (Niz/Belkin) 04:54
6. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 05:47
7. Jakob Fuglsang (Dan/Astana) 06:22
8. Joaquim Rodriguez (Špa/Katjuša) 07:11
9. Jean-Christophe Peraud (Fra/AG2R La Mondiale) 07:47
10. Daniel Martin (Irs/Garmin-Sharp) 08:28
...
97. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) 1:40:54

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.