Šport
16 ogledov

Gajser drugi na Tajskem

tim gajser motokros Profimedias
Slovenski motokrosist Tim Gajser je na dirki svetovnega prvenstva razreda MXGP v tajskem Suphan Buriju osvojil drugo mesto.

Tretje mesto v prvi vožnji in peto v drugi sta pomenili, da je Tim Gajser zaostal le za zmagovalcem Francozom Romainom Febvrejem, ki je bil najboljši v obeh vožnjah. Febvre je tudi prevzel skupno vodstvo po dveh dirkah, Gajser je drugi.

Febvre je tajsko dirko končal s polnim izkupičkom 50 točk, Gajser jih je zbral 36, tretji je bil s 34 Belgijec Jeremy van Horebeek.

Gajser (Honda Gariboldi) je na drugo postajo sezone prišel kot vodilni v SP, saj je kot novinec v tem razredu dobil obe vožnji uvodne dirke za SP v Katarju pred tednom dni. Zdaj ga je prehitel Febvre, a so razlike majhne; Francoz ima po dveh dirkah 92 točk, Gajser je zdaj s 86 drugi, na tretjem mestu pa je Rus Jevgenij Bobrišev s 74.

Gajser je imel lani, ko je še tekmoval v razredu MX2, precejšnje težave na Tajskem, saj so mu zaradi dehidracije prepovedali nastop na tekmovanju. Letos je zato poskrbel, da je v hudi vročini pil dovolj vode. Na Tajskem so se motokrosisti tudi letos spopadali z visokimi temperaturami, ki so na dan dirke dosegle celo 40 stopinj Celzija. Gajser je v kvalifikacijah osvojil peto mesto, tudi zato, ker je moči varčeval za nedeljsko dirko.

V drugi vožnji iz ozadja

Prvo vožnjo je Gajser začel tako kot dirko v Katarju, v ospredju. Pred njim sta bila le Italijan Antonio Cairoli in Francoz Febvre, slednji se je po polovici vožnje prebil naprej in vodstva do konca ni več izpustil iz rok. Gajser je bil vso dirko med najboljšo trojico in se je nekajkrat resno vključil v boj za sam vrh, pa čeprav je na začetku naredil napako, po kateri bi skorajda padel z motorja. A se je mojstrsko ujel in nadaljeval, nekaj krogov pred koncem pa je še z enim lepim manevrom med skokom prehitel Cairolija, toda že nekaj zavojev pozneje je zaradi drugačne linije zavoja spet izgubil drugo mesto in na koncu ostal na tretjem. Vsi drugi tekmeci so bili prevel oddaljeni, da bi se lahko vmešali v boj za prva tri mesta.

Na startu druge vožnje je šlo Gajserju nekoliko slabše, saj so ga tekmeci zaprli in je padel na 11. mesto. Zmagovalec prve vožnje Febvre je tudi tokrat potegnil in si hitro privozil veliko prednost, ki jo je iz kroga v krog še povečeval, tako da njegova zmaga ni bila ogrožena.

Tim Gajser se je prvič, odkar se je pozimi preselil v razred MXGP, znašel v položaju tistega, ki se prebija naprej. Do šestega mesta je prišel hitro, potem pa je nekaj krogov potreboval za to, da je prehitel Britanca Shauna Simpsona. Peto mesto pa je bila tudi uvrstitev, ki jo je Gajser zadržal do konca, prvi štirje so si namreč medtem privozili že toliko prednosti, da jih slovenski dirkač ni več mogel ujeti.

"Najtežja dirka"

"Mislim, da je najtežja dirka sezone za nami. Cel vikend sem vozil dobro in sem zadovoljen z izkupičkom. V drugi vožnji nisem najbolje startal, vendar je peto mesto soliden rezultat, kar je bilo dovolj za skupno drugo mesto. Motor je res izjemen, hvala očetu in celotni ekipi," je po dirki sporočil Gajser, ki je bil, tako kot ostali tekmovalci, po napornih dirkah precej izmučen.

Svetovno prvenstvo pa se bo v prihodnje še nekoliko razširilo v Azijo, saj so pred današnjo dirko na Tajskem v vodstvu tekmovanja razkrili, da so se dogovorili za preizkušnjo v Indoneziji, kjer bo dirka na najvišji ravni v naslednjih treh sezonah. Dirka bo v Pangkal Pinangu. Karavana motokrosistov je v preteklosti že vozila dirke za SP v tej državi, vendar nazadnje leta 1997.

Selitev v Evropo

Dirkači se bodo po nekajtedenskem premoru na dirke najvišje ravni vrnili 28. marca, ko se bo tekmovanje preselilo v Evropo, na sporedu bo preizkušnja za VN Evrope v Valkenswaardu na Nizozemskem.

 Tam se bo Gajserju pridružil še drugi slovenski dirkač Klemen Gerčar. Motokrosiste pa že prihodnjo nedeljo v domačih Brežicah čaka uvodna dirka državnega prvenstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.