Šport
106 ogledov

Gajser po padcu pridobil 19 mest!

Tim Gajser VN Latvije MXGP hondaracing.com
Tim Gajser niza uspehe na dirkah najvišje ravni. V Latviji je prvo dirko dobil, na drugi pa po padcu zasedal 23. mesto, vendar uspel priti do končnega četrtega in skupne zmage na Veliki nagradi.

Slovenski motokrosist Tim Gajser je na zahtevni progi v Latviji po razburljivi dirki dosegel novo zmago v elitni kategoriji svetovnega prvenstva MXGP in v seštevku prvenstva za prvim mestom zaostaja le še eno točko.

Gajser je bil znova najboljši v soboto na kvalifikacijski dirki, kjer je zmagal z minimalno prednostjo pred Italijanom Antonijem Cairolijem. Makolčan si je s tem privozil najboljši startni položaj na dirki, kar mu je letos uspelo že tretjič zapored. Gajser se je podobno, kot na dosedanjih petih dirkah, izstrelil s starta in je dirko začel med najboljšo trojico. Potreboval je le dobra dva kroga, da je ujel vodilnega Cairolija in za tem je do konca prve vožnje vozil varno na prvem mestu. Tik pred koncem se mu je nevarno približal nemški tekmovalec Maximilian Nagl.

Toda Gajser, ki je opazil, da si je tudi Nagl zaželel zmage, ni dopustil, da bi izkušeni Nemec ogrozil njegovo vodstvo. Vodilni tekmovalec kategorije MXGP Romain Febvre je prvo vožnjo končal na petem mestu, zato je Gajser po prvi vožnji s šestimi točkami prednosti prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva.

Izjemna druga vožnja

Druga vožnja je bila izjemno razburljiva. Gajser je po silovitem začetku v drugem krogu padel pri izhodu iz ovinka in je imel obilo sreče, da ga kdo od tekmovalcev pri tem ni povozil. V nadaljevanje dirke se je podal s šele dvaindvajsetega mesta. 

"Drugo vožnjo sem začel solidno in nato naredil neumno napako. Pri tem mi je Max Nagl peljal čez motor in nisem mogel takoj nadaljevati. Nato sem našel idealne linije in sem zelo zadovoljen s svojo vožnjo. Vesel sem, da sem na koncu prehitel še Nagla in prišel do četrtega mesta. Hvala celotni ekipi in družini, ki trdo delata za moj uspeh," je navdušeno razlagal Gajser, ki je drugo vožnjo kljub začetku iz ozadja končal na četrtem mestu ter postal veliki zmagovalec latvijske dirke.

Tim Gajser VN Latvije MXGP | Avtor: MXGP/Facebook MXGP/Facebook
Skupno drugo mesto je na dirki osvojil Italijan Cairoli, tretji je bil Francoz Febvre, ki v seštevku svetovnega prvenstva vodi le še za eno točko. 

V EMX od Slovencev najboljši Milec

V Latviji so svojo prvo dirko te sezone odpeljali motokrosist v kategoriji EMX 125, ki so tekmovali za točke evropskega prvenstva. V močni konkurenci petinšestdesetih tekmovalcev so nastopili Luka Milec, Jan Pancar in Luka Crnković, hrvaški predstavnik, ki pa zastopa barve AMZS.

Vsi trije so se uspešno prebili skozi kvalifikacije. Na dirki je bil od Slovencev najuspešnejši Milec, ki je osvojil skupno dvajseto mesto. V prvi vožnji se je uvrsti tik za dobitnike točk na enaindvajseto mesto, v drugi vožnji je bil na visokem trinajstem mestu. 

Pancar je v prvi vožnji dobil točko za dvajseto mesto, druge vožnje pa zaradi padca ni končal. V petem krogu ga je pri veliki hitrosti vrglo čez krmilo, pri tem pa si je poškodoval zapestje ter motor. Na koncu je bil uvrščen na skupno sedemindvajseto mesto. Crnković je v obeh vožnjah ostal brez točk. Naslednja dirka za evropsko prvenstvo EMX 125 bo čez dva tedna v Italiji.

VN Latvije, MXGP:

Prva vožnja:
1. Tim Gajser (Slo)
2. Maximilian Nagl (Nem)
3. Antonio Cairoli (Ita)
...

Druga vožnja:
1. Romain Febvre (Fra)
2. Antonio Cairoli (Ita)
3. Jeremy Can Horebeek (Bel)
4. Tim Gajser (Slo)
...

Skupno na dirki:
1. Tim Gajser (Slo) 43 točk
2. Antonio Cairoli (Ita) 42
3. Romain Febvre (Fra) 41
...

Skupni seštevek SP:
1. Romain Febvre (Fra) 260 točk
2. Tim Gajser (Slo) 259
3. Antonio Cairoli (Ita) 213
...

Komentarjev 3
 • blueone 19:44 01.maj 2016.

  Bravo Gajser!

 • draman 17:31 01.maj 2016.

  Tim Gajser kapo dol,za tvoje uspehe,upam da se nisi poškodoval danes in gremo naprej. Car, želim ti še več uspehov.

 • Avatar skeptik
  skeptik 17:07 01.maj 2016.

  Gledal obe vožnji, IZREDNO POGUMNO. Ni pa prevzel vodstva v skupnem seštevku, kjer zaostaja 1 točko.