Šport
25 ogledov

Gajser postal svetovni prvak!

Tim Gajser VN Češke Hondaproracing.com
Motokrosist iz Makol si je zagotovil zmago v skupnem seštevku prvenstva MXGP.

Slovenski motokrosist Tim Gajser je na tekmi svetovnega prvenstva v ameriškem mestu Charlotte v prvi vožnji zasedel četrto mesto, v drugi pa je bil drugi in je s skupno drugim mestom potrdil naslov svetovnega prvaka v sezoni 2016 v elitnem razredu MXGP, ki ga je osvojil že po prvi vožnji.

Prvič prejšnji teden v Assnu še ni bil uspešen, sedaj pa je že na predzadnji dirki sezone postal prvak. Gajser je imel v skupnem seštevku SP že pred drugo vožnjo v Charlottu nedosegljivih 75 točk prednosti pred Italijanom Antoniem Cairolijem, ki je na prvi dirki osvojil 13. mesto.

Tako tudi zadnja dirka SP, ki bo 11. septembra v Glen Helenu v ZDA, tako kot današnja druga vožnja, ne bo več odločala o končnem razpletu na vrhu. Gajser ima sedaj 693 točk, Cairoli pa 603; med vodilnima je 90 točk razlike. V Charlottu je bil skupno po dveh dirkah pred Gajserjem le Američan Eli Tomac, najhitrejši v obeh vožnjah.

"Prva vožnja je bila zelo težka, veliko sem razmišljal o prvenstvu. Nisem bil sproščen, kar se je opazilo v sami vožnji. Potem, ko sem po prvi vožnji osvojil naslov svetovnega prvaka, pa je pritisk pred drugo vožnjo izginil. V drugi vožnji sem po napaki izgubil ritem in se nisem boril za zmago, raje sem se zadovoljil z drugim mestom. Rad bi se zahvalil vsem v ekipi HRC in v ekipi Honda Gariboldi, navijačem, posebno pa seveda moji družini, dekletu in očetu, brez katerega ne bi bil tu, kjer sem," je dejal Gajser.

Pri komaj 19 letih (rojstni dan, s katerim se bo poslovil od najstniških let, bo imel 8. septembra) je postal prvak v najmočnejšem razredu motokrosa v svetovnem prvenstvu. V manj kot eni sezoni je izpolnil cilj, o katerem je po lanski le sanjal, a ga je z odličnimi predstavami celotno sezono 2016 vse bolj uresničeval in dosegel največji uspeh slovenskega moto športa.

V cilju še ni vedel, da je prvak

Mladenič iz Makol je v Charlottu, kjer so imeli pred dirko veliko težav s pripravo proge zaradi orkana Hermine in so prvi dan odpovedali celoten program, začel z drugim mestom v kvalifikacijah, v katerih je bil najboljši Eli Tomac. Na prostem treningu je bil tretji, za Belgijcema Jeremyjem Van Horebeekom, ki je bil na koncu dirke skupno tretji, in Kevinom Strijbosom.

Sledila je prva dirka SP, v kateri slavil Tomac, ki si je privozil 22 sekund naskoka pred rojakom Justinom Barcio, pred Gajserjem pa je bil le še van Horebeek (+24 sekund). Slovenski motokrosist je kljub mladosti izkušeno na četrtem mestu nadzoroval potek vožnje dirke, za zmagovalcem vožnje zaostal 25 sekund in v zaključku zdržal tudi pritisk Belgijca Clementa Desalla, ki je na petem mestu za njim zaostal dobri dve sekundi. Ko je prišel v cilj, še ni vedel, da je prvak. Veselil se je žele, ko s mu povedali, da je Cairoli končal na 13. mestu ter imel minuto in šest sekund zaostanka ter je tako tedaj ostal že brez tudi teoretičnih možnosti, da bi osvojil naslov.

Gajser je lahko na drugi vožnji nastopil povsem sproščeno, saj je imel že več kot 50 potrebnih točk naskoka pred prvim zasledovalcem v skupnem seštevku prvenstva. V drugi dirki je povedel, po polovici pa napravil napako in se povsem ustavil. Tomac ga je prehitel in bil v cilju slabih šest sekund pred Gajserjem (+5,984), tretjeuvrščeni Nizozemec Glenn Coldenhoff je imel že skoraj devet sekund zaostanka za Američanom, Rus Jevgenij Bobrišev na četrtem mestu pa enajst sekund in pol ter je bil tudi precej za slovenskim tekmovalcem, ki je tako potrdil naslov. Cairoli je bil še mesto nižje, kot v prvi vožnji (14., +1:24). Italijan je v Charlottu osvojil skupaj 15 točk, Gajser pa 40.

Ko je Gajser preteklo nedeljo začenjal dirko v Assnu, je imel pred Cairolijem 99 točk naskoka in je za naslov potreboval le še eno. Toda na mivki na Nizozemskem se ni najbolje znašel, morda pa je nanj vplival tudi pritisk in pričakovanja navijačev. V obeh vožnjah je padel, v prvi še iztržil 12. mesto, v drugi pa je pri padcu preveč poškodoval motor. Tako so bili njegovi navijači v značilni rumeni opremi kar malo razočarani, saj se je prednost stopila in Italijan je imel pred odhodom v ZDA še vedno teoretične možnosti, da Gajserja premaga.

V AMZS kipijo od ponosa

Decembra lani je Gajser dobil nagrado Društva športnih novinarjev Slovenije za izstopajočo mlado športno osebnost leta in je pred tem osvojil prvo mesto v skupni razvrstitvi SP 2015 v razredu MX2, ta uspeh pa je v svoji krstni sezoni v najelitnejšem razredu tega športa letos krepko presegel.

Preostali Slovenci, ki so ob Gajserju letos občasno nastopili v MXGP, Klemen Gerčar, Jernej Irt in Peter Irt, so že pred tem končali nastope v SP, edino točko pa je sredi maja v Pietramurati osvojil Peter Irt.

Predsednik Avto moto zveze Slovenije Anton Breznik je ob Gajserjevem zgodovinskem uspehu povedal: "V AMZS smo izjemno ponosni, hkrati pa počaščeni, da smo del Timove zgodbe o uspehu. Z neizmerno predanostjo, trdim delom in srčnostjo je dokazal, da je na svetovni vrh mogoče ne le poseči, temveč ga tudi osvojiti. Čestitamo tudi njegovi družini in celotni ekipi, ki je vso sezono dihala z njim in ga podpirala. V AMZS se bomo trudili, da bomo vsem našim športnikom, ne le motokrosistom, zagotavljali čim boljše pogoje za delo ter s tem pripomogli, da se bomo takšnih in podobnih uspehov veselili tudi v prihodnje."

 
Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 09:12 04.september 2016.

    Čestitke !