Šport
259 ogledov

Glavni obtoženec v Slovenijo segajoče afere na sodišču

doping test Epa
Skrivnostni zdravnik in druščina so stopili pred sodnika. Vsaj enaindvajsetim športnikom naj bi pomagali na nedovoljen način.

Dopinška afera Aderlass, ki je izbruhnila na letošnjem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Seefeldu, dobiva sodni epilog. 

Tožilstvo v Nemčiji je vložilo obtožnico proti glavnemu osumljencu dopinške verige, zdravniku iz Erfurta, ter še štirim osebam. Očitajo jim organizacijo prometa s prepovedanimi sredstvi in pomoč pri uživanju nedovoljenih sredstev, glavni osumljenec, zdravnik, ki je znan le po začetnicah (Mark S.), pa si je prislužil še obtožnico zaradi povzročanja telesnih poškodb.

Dva izmed osumljencev sta že od marca v priporu, trije se bodo branili s prostosti, potem ko so maja plačali varščino. Münchensko sodišče še ni določilo datuma obravnave.

rusija olimpijske igre wada Pritožba Šport Rusi se ne bodo predali brez boja

Osumljeni zdravnik in sostorilci naj bi vsaj 21 športnikom na nedovoljen način pomagali s transfuzijami krvi oziroma krvnim dopingom v obdobju med letoma 2011 in 2019.

Dopinški primer se je izkazal za zelo razvejanega, segel pa je tudi v Slovenijo. Zaradi domnevnih povezav v aferi so spomladi začasno suspendirali slovenska kolesarja Boruta Božiča in Kristijana Korena, oba je nato krovna zveza Uci oktobra kaznovala z dveletno prepovedjo nastopanja.

Med športniki, ki so jih ujeli v operaciji Seefeld oziroma Aderlsass, so bili še nekateri znani kolesarji - Stefan Denifl, Danilo Hondo, Alessandro Petacchi, jedro osumljenih sodelovanja z zdravnikom pa so sestavljali smučarji tekači, večina je bila Estoncev, med njimi pa je bil tudi Kazahstanec Aleksej Poltoranin.

Clemence Calvin Drakonska kazen Šport "To ni bil dopinški test, ampak napad!"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.