Šport
12 ogledov

Gračnar: "Vreden si toliko, kot pokažeš na zadnji tekmi"

slovenija kanada sp risi Reuters
Za slovensko hokejsko reprezentanco se je nastop na svetovnem prvenstvu elitne skupine v Skandinaviji končal slabše od želja in pričakovanj. Cilj, ki si ga v najmanjši ekipi v druščini najboljših postavijo ob vsakem tekmovanju na najvišji ravni, obstanek med 16 najboljšimi na svetu, ni bil dosežen.

Priložnost za vrnitev med najboljše bodo imeli Slovenci naslednje leto na drugoligaškem SP. Tam bodo srečali stare znance Avstrijce, s katerimi se že dve leti skupaj selijo iz elitnega razreda v divizijo I in nazaj. Ob njih so v diviziji I (skupina A) za leto 2014 še Južna Koreja, Japonska, Ukrajina in Madžarska.

Slovenija je tako reprezentančno leto 2013 končala s polovičnim izkupičkom: na SP je ostala brez želene nagrade, obstanka v družbi najboljših, medtem ko je bila kar nekoliko presenetljivo uspešna februarja v Vojensu, ko je olimpijske kvalifikacije končala pred Dansko in Belorusijo ter si zagotovila nastop v Sočiju. Tam bo čez devet mesecev v družbi ZDA, Rusije in Slovaške OI začela kot drugokategornica.

"V naši analizi se vidi, kje smo izgubljali prepotrebne točke na začetku. Na tem bomo delali, skušali izboljšati v prihodnje. Vse se je nekako zgrnilo na eno tekmo, z Dansko, če bi jo premagali, bi bili v skupini A, tako pa smo izgubili in se poslavljamo. A tak sistem tekem je in s tem se moramo spoprijeti," je o analizi tekem in tekmovalnem sistemu dejal selektor Matjaž Kopitar in dodal: "Gledamo naprej pozitivno in naredili bomo vse, da bomo še boljši."

Sabolič: "Nismo izkoristili priložnosti"

Prvenstvo na Švedskem bodo lahko Slovenci po razmisleku in analizi označili za prvenstvo velike, a neizkoriščene priložnosti. Na tekmah z enakovrednimi tekmeci so bili blizu zmagam in točkam, pa obenem (pre)predaleč za uspeh. Še posebej boleč je bil poraz z Dansko po podaljšku, bržkone ključen za nadaljnji razvoj dogodkov. Danci so se pozneje brez večjih težav rešili (Belorusom je pomagalo to, da kot gostitelji naslednjega SP čez leto dni niso mogli izpasti), Slovenci so bili pred misijo nemogoče. Točke, ki jih niso dobili proti Belorusiji, Danski in Norveški, so morali iskati proti Švici, Češki, Švedski in Kanadi. Dobili so eno, za poraz po podaljšku zadnji dan s Kanado, na vseh tekmah z izjemo prepričljivega poraza s Švico pa je veljala ugotovitev, da so igrali lepo, borbeno, zavzeto, a premalo učinkovito.

"Mislim, da nismo realizirali naših priložnosti. To nas je pokopalo na prvih tekmah, od katerih bi bilo realno, da bi dve dobili in lahko bi obstali. Mislim, da je bilo to največja napaka, da nismo izkoristili priložnosti. Razen s Švico smo igrali na polno, dobro, zmanjkalo nam je malo, pokazali smo, da smo enakovreden nasprotnik vsem," je SP ocenil eden najboljših v slovenski ekipi Robert Sabolič.

Gračnar: "Točka proti Kanadi je nekaj posebnega"

slovenija kanada sp gračnar duchene | Avtor: Reuters Reuters
Drugi napad z bratoma Rodman, ki sta v stockholmsko dvorano Globe prišla neposredno po koncu drugoligaškega tekmovanja v Nemčiji in nista imela nobenega skupnega treninga pred SP s soigralci, ter Janom Urbasom je ostal dolžnik do zadnje tekme. Šele tam se je Urbas prebudil z dvema goloma proti Kanadi. Preveč dela je slonelo na prvem napadu Sabolič (nastopal je poškodovan) - Rok Tičar - Žiga Jeglič; tretji je nenehno doživljal kadrovske spremembe, na nekaterih tekmah so Slovenci, potem ko so si priigrali dobro izhodišče, z lastnimi napakami omogočili vrnitev tekmecem. Vsaj nekaj pa je povsem jasno: Slovenija je z Luko Gračnarjem dobila vrhunskega vratarja, ki bo, glede na to, da ima komaj 19 let, lahko še dolgo steber slovenske izbrane vrste.

"Točka proti veliki Kanadi je, ne glede na to, da smo izpadli, nekaj posebnega. Bili smo tudi blizu zmagi po rednem delu, tako da je to mogoče en obliž na vse skupaj. Športni pregovor pravi, vreden si toliko, kot pokažeš na zadnji tekmi, kar nedvomno drži. Moram pohvaliti fante, ki so se tako zavzeto borili v obrambi, v napadu smo bili učinkoviti in zavzeti. Mislim, da smo na lep način končali sezono," je po SP dejal vratar, ki se je izkazal na tekmah s Švedsko in Kanado.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.