Šport
18 ogledov

Sodniki v končnici na pomoč Čehom

Jeglič Slovenija Danska SP svetovno prvenstvo Stockholm Goličič Razingar
1/15
Reuters
Slovenska hokejska reprezentanca je kljub dobri igri, predvsem v prvih dveh tretjinah, spet ostala praznih rok, Češka je bila boljša s 4:2. V končnici so na pomoč Švejkom malce priskočili tudi sodniki. Odrešilne točke bodo morali Risi iskati proti Švedom in Kanadčanom.

V vratih Slovenije je zopet začel Robert Kristan, pri Čehih je mrežo branil Ondrej Pavelec.

Po dinamičnem začetku tekme smo prvo izključitev dočakali v 5. minuti, ko je bil zaradi zadrževanja izključen Jiri Hudlec. Toda naši sprva niso izkoristili "power-playa", še več, z igralcem več so po napaki v napadalni tretjini dopustili protinapad Petra Koukala, ki je zabil za vodstvo Švejkov. Toda že minto kasneje so Risi le vnovčili višek igralcev, po akciji Blaža Gregorca in Roka Tičarja je odbitek v mrežo pospravil Robert Sabolič.

V naslednjih minutah so naši zaigrali še bolj podjetno in v 10. minuti sta v obetaven napad zadrsala Rok Pajič in Tomaž Razingar, toda Pavelec je bil na mestu. A češki vratar je bil nemočen nekaj trenutkov zatem, ko sta Sabolič in Tičar zamenjala vlogi, slednji je zabil že svoj tretji gol na prvenstvu in Rise spravil v vodstvo.

V zaključku prvega dela igre si je izključitev prislužil debitant Luka Tošić. Čeprav so Čehi sprva stisnili naše v obrambo, se je v protinapadu velika priložnost ponudila Žigi Jegliču, a so naši zamudili, tudi strel Aleša Kranjca je bil plen Paveleca. Kazen pa je že v nasprotnem napadu zadal Jiri Hudlec in izenačil na 2:2. To je bil tudi končni izid prve tretjine. Čehi so v uvodnem delu igre sprožili 14 strelov, varovanci Matjaža Kopitarja pa 11.

Druga tretjina brez zadetkov

češka slovenija sp david rodman vrbata | Avtor: Reuters Reuters
Slovenci so solidno odprli tudi drugo tretjino, a že po slabih dveh minutah je bil zaradi premikanja gola izključen Sabahudin Kovačević. Risi so vzdržali v obrambi, nato pa so bili še kako nevarni napadalci našega prvega napada, tudi Kranjc je pretil s svojimi projektili. 

V 32. minuti je bil pri Čehih zaradi nepravilnega naleta izključen Radim Vrbata, že pred koncem "power-playa" pa je na klop za kaznovane odšel še Sabolič. Ob koncu druge tretjine so Švejki sicer vršili pritisk na slovenski gol, tudi naš prvi napad je bil manj nevaren in tako se je po 40 minutah končalo z 2:2.

Pance strogo izključen, Čehi odločili tekmo

Tudi v zadnji del igre so Risi krenili pogumno, v 44. minuti so izsilili napako Jakuba Nakladala, ki je pak poslal čez ogrado in Slovenci so dobili nov "power-play". Niso ga izkoristili, zato pa so to storili Čehi po vnovični izključitvi Kovačevića, z modre črte je zadel Zbynek Michalek, podal mu je Jakub Voraček.

V 50. minuti je novo priložnost Slovencem s spotikanjem ponudil Hudlec. Tudi ta igra z igralcem več ni obrodila sadov, čeprav bi sodniki lahko piskali še en prekršek nad Davidom Rodmanom. V ponovni igri pet na pet so Čehi nato dvignili tempo in nekajkrat ogrozili Kristana, toda naši se niso dali in so ostali v igri. 

V 55. minuti se je v priložnosti znašel Žiga Pance, ob oviranju enega čeških branilcev je padel in ko je tudi češka klop že pričakovala izključitev za njihovega igralca in novo priložnost Slovenije, so se vrata odprla na slovenski strani in na klop je odšel napadalec Olimpije! Čehi so darilo seveda izkoristili, v 56. minuti je odbitek iz bližine v mrežo pospravil kapetan Jiri Novotni in praktično odločil tekmo.

Ob koncu je bil izključen še Ladislav Šmid, tudi tokrat naši niso zabili in srečanje se je končalo z rezultatom 4:2 v korist favoriziranih Čehov. Jutri se bodo Slovenci pomerili z domačo Švedsko.

Avstrijci šokirali Slovake, derbi Fincem

Avstrija je v petek pripravila presnečenje in premagala Slovaško z 2:1 po kazenskih strelih. V derbiju dneva so Finci premagali Ruse s 3:2. Avstrija si je spet povečala možnosti za obstanek med najboljšimi. Potem ko je Latvija v četrtek le prišla do prve zmage na SP, je danes Avstrija dosegla enega večjih uspehov zadnjega desetletja in premagala vzhodne sosede.

Svetovni podprvaki Slovaki so sicer vodili, toda samo en gol Tomaša Surovega je bil premalo. Izenačil je Gerhard Unterluggauer, podaljšek ni prinesel golov, pri kazenskih strelih pa so bili boljši Avstrijci, junak je bil Thomas Vanek. Za Avstrijo je to šele druga zmaga na SP proti Slovaški po letu 1996.

Finci so dobili tekmo dneva proti Rusiji. Potem ko pred dvema dnevoma proti Američanom ni šlo, so bili gostitelji prvenstva bolj razpoloženi v boju s svetovnimi prvaki. Ti so v četrtek prav tako doživeli nepričakovan spodrsljaj, ko so jih prvič doslej premagali Francozi, nervozo tekmecev pa so Finci znali izkoristiti.

Junak domačih navijačev je postal Petri Kontiola z dvema zadetkoma. Za Ruse je Ilija Kovalčuk dve minuti pred koncem znižal na 2:3 in obudil upanje na preobrat, a je ob koncu tekme izgubil živce in v obraz udaril Janneja Pesonena in moral z ledu, ostalo pa je pri 3:2 za Finsko.

Manj razburljivo je bilo na večerni tekmi na Švedskem, kjer so Kanadčani, potem ko so dan prej gladko opravili domačine, premagali še Belorusijo. Izid je bil 4:1, Belorusi pa so častni gol dosegli šele v 55. minuti.

SP elitne divizije:

Skupina A (Stockholm)

Slovenija : Češka 2:4 (2:2, 0:0, 0:2)
Sabolič (7), Tičar (12); Koukal (6), Hudlec (19), Michalek (46), Novotni (56) 

Belorusija : Kanada 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)
Jefimenko (56); O'Reilly (12), Ladd (17), Stamkos (26), Giroud (43)

 

 

 

 

 

 

 

Skupina B (Helsinki)

Slovaška : Avstrija 1:2** (1:0, 0:1, 0:0) 
Surovy (9); Unterluggauer (34)
** - po kazenskih strelih

Rusija : Finska 2:3 (0:1, 1:2, 1:0)
Radulov (24), Kovalčuk (59); Kontiola (4, 28), Aaltonen (36)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.