Šport
21 ogledov

Grd padec Vonnove, Tina na meji 700 točk!

Padec Lindsey Vonn
1/14
Reuters
Tina Maze je kljub dvanajstem mestu na petkovem smuku v Val d'Isèru še povečala naskok pred prvimi zasledovalkami v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer je zbrala že 699 točk. Slavila je Švicarka Lara Gut, ki je prehitela Američanko Leanne Smith (+0,16) in rojakinjo Nadjo Kamer (+0,50). Ilka Štuhec je bila 28. (+2,32). Grd padec Lindsey Vonn.

Švicarka Lara Gut je v Val d'Isèru prišla do svoje premierne smukaške zmage. Talentirana smučarka je že pri 17 letih na istem prizorišču leta 2009 osvojila srebrno smukaško kolajno na svetovnem prvenstvu, tokrat pa je bila hitrejša od vseh.

• Vonnova priznala bitko z depresijo

Od velikega uspeha pred tremi leti je Gutova zmagovala zgolj na tekmah v superveleslalomu, pot proti vrhu pa ji je pokvarila poškodba kolka leta 2010. 21-letna smučarka je v petek izkoristila skrajšano progo in boljšo vidljivost pri nižjih startnih številkah.

Organizatorji so progo tretjega ženskega smuka sezone skrajšali zaradi vetra. Na njej se je najbolje znašla Gutova, ki je v svetovnem pokalu slavila tretjič v karieri, kar ji je uspelo na isti progi, ki ji je leta 2009 prinesla smukaško srebro na svetovnem prvenstvu.

Vonnova v zaščitni mreži

"Nisem pričakovala, da bom do konca ostala na prvem mestu. Bila sem kar malo živčna, ko so bile na progi nekatere tekmice, vendar se je vse izšlo zelo dobro," je bila vesela Švicarka. Presenetila je tudi 25-letna Leanne Smith, ki je z drugim mestom osvojila prve stopničke v pokalu.

Ob odstopu Lindsey Vonn je rešila ameriško čast in za Gutovo zaostala za 0,16 sekunde. Prvo trojico je zaključila še ena Švicarka, Nadja Kamer, ki je za rojakinjo zaostala za točno pol sekunde.

Tina Maze je v svoji najslabši disciplini prišla blizu deseterice, tekma pa se je razpletla v njeno korist. Nemka Maria Höfl-Riesch je bila 15 stotink in mesto za njo, branilka velikega kristalnega globusa Vonnova pa je padla kmalu po začetku nastopa in končala v zaščitni mreži.

Tina: "Mislim, da se Lindsey malo podira svet"

Na srečo se olimpijska smukaška zmagovalka pri tem ni težje poškodovala in je sama odsmučala do cilja. Mazejeva ima po enajsti tekmi v skupnem seštevku 699 točk, Höfl-Riesch 463 in za Črnjanko zaostaja za 236 točk, tretja je Vonnova (414).

"Ta smuk je poseben. Včasih zgrešiš material, včasih je sonce, potem ga ni, potem dobiš močnejši veter. To vse vpliva na rezultat. Ta smuk je zelo valovit in lažje je peljati, če vidiš valove. Potrebno je vztrajati, čeprav se dan za ekipo ni iztekel najboljše. Tokrat sem bila na treningih hitra na ravninah, ki pa so jo skrajšali v zgornjem delu na tekmi. Lara Gut je bila hitra v zavojih, imela pa je imela tudi dobro startno številko in boljše pogoje, kar je izkoristila," je po tekmi dejala Mazejeva.

"Vonnova je imela težave, ni se počutila dobro in ni bila 'pri stvari'. Mislim, da se ji malo podira svet. Upam, da se bo kmalu našla. Sama sem vesela, da so izpeljali današnji nastop. Imam pa veliko željo dobro tekmovati na superveleslalomu in upam, da mi bo uspelo. Vem, kje smo naredili napake in kaj smo zgrešili. Imela sem tudi srečo, da je Vonnova odstopila, Höfl-Riescheva pa je bila za mano. Toda jutri je nov dan."

Štuhčeva ni ponovila treningov

Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze, je dejal, da je imela Mazejeva zelo hitre smuči. Tudi nastavitve za klasični smuk so bile dobre, žal pa serviser ni pripravil še drugih, krajših smuči, saj so odsekali ravnino, na katero so v ekipi Mazejeve v minulih dneh stavili.

Do točk je prišla tudi Ilka Štuhec, ki je dejala, da je smučala slabše kot na treningih. Naredila je preveč napak, vsekakor pa je bila s smukaško izkušnjo v celoti zadovoljna, ker se je veliko naučila.

Svetovni pokal, Val d'Isère, smuk (Ž), rezultati:

Komentarjev 5
  • Merkava4 19:49 14.december 2012.

    Zakompleksanc zmešani....

  • supreme 17:48 14.december 2012.

    "Vonnova je imela težave, ni se počutila dobro in ni bila 'pri stvari'. Mislim, da se ji malo podira svet. Upam, da se bo kmalu našla." ........................ in to razlaga oseba ,ki je pred tem imela 10 let psihične probleme. ...prikaži več naj se rajš Mazetka se briga za sebe in svoje smučanje ,da se slučajn marca neu njej podiral svet.

  • feferon 12:02 14.december 2012.

    Bravo Tina, pokaži jim!