Šport
15 ogledov

Tina suverena: Tretja zmaga sezone!

tina maze superkombinacija st. moritz
1/17
Reuters
Slovenska smučarka Tina Maze je zmagovalka preizkušnje v superkombinaciji v švicarskem St. Moritzu. Črnjanka, ki je postavila najboljši čas obeh voženj, je za 88 stotink prehitela Avstrijko Nicole Hosp, tretje mesto pa si je prismučala Kathrin Zettel. Maria Höfl-Riesch je bila četrta, Lindsey Vonn pa je odstopila v slalomski vožnji.

Tina Maze je postavila najboljši čas prve vožnje superkombinacije v St. Moritzu, kjer so se tekmovalke merile v superveleslalomu, nato pa še enkrat dokazala svojo superiornost v tehničnih disciplinah in konkurenco ugnala za debelih 88 stotink. "Proga je zelo lepa, vendar vidljivost ni bila dobra. Zelo sem zadovoljna. Že v preteklosti sem imela dobre superveleslalomske predstave, vendar se mi še nikoli ni izšlo tako, kot danes," je prvi nastop na progi Engiadina pospremila Mazejeva, ki ji med posamičnimi zmagami v pokalu manjka prav superveleslalomska.

Zmagovalni oder sta dopolnili dve Avstrijki. Nicole Hosp je bila druga, Kathrin Zettel pa tretja. Švicarka Lara Gut, ki je po prvi vožnji za slovensko tekmovalko zaostajala samo stotinko, je zasedla končno peto mesto. Pred Gutovo se je uvrstila Maria Höfl Riesch, ki tako ostaja najresnejša tekmica Tine Maze v skupnem seštevku svetovnega pokala. Lindsey Vonn, po superveleslalomu četrta, je v slalomski vožnji odstopila.

V skupnem seštevku 128 točk prednosti

V slalomu je Mazejeva že pri prvem merjenju časa povečala svojo prednost za 26 stotink pred Hospovo in prednost osmih desetink in osmih stotink obdržala nato do cilja. Vse preostale smučarke so zaostale več kot sekundo, tudi četrtouvrščena Höfl Riescheva. Slednja v seštevku svetovnega pokala na drugem mestu za Mazejevo zaostaja že za 128 točk. Vonnova, branilka velikega kristalnega globusa, je napravila napako in je še v zgornjem delu slaloma odstopila. Pred tem je konec prejšnjega tedna v kanadskem Lake Louisu slavila trikrat zapored.

Do točk še dve Slovenki

Ilka Štuhec je bila po prvem delu kombinacije na 33. mestu, v slalomu pa je smučala bolje in se prebila med dobitnice točk. Vanja Brodnik je bila po polovici tekme na 42. mestu, nato pa se je tudi njej uspelo uvrstiti med trideseterico, prvič v pokalu po skoraj štirih letih. To je šele njena tretja tekma, na kateri je osvojila točke, vedno pa ji je to uspelo v St. Moritzu. V tem švicarskem zimskošportnem središču je bila 19. in 20. decembra 2008 22. in 28. v superveleslalomu in superkombinaciji.

Letos dve superkombinaciji

Letos bosta na sporedu le dve superkombinaciji. Današnja je bila sestavljena iz slaloma in superveleslaloma (V Meribelu bosta februarja 2013 slalom in smuk), kar je bilo Črnjanki pisano na kožo. V soboto bo v St. Moritzu še superveleslalom, v nedeljo pa veleslalom. "Jutri je nov dan. Potrebno se bo spočiti. Danes smo opravili dober posel in upam, da ga bomo tudi jutri," je napovedala Mazejeva.

St. Moritz, superkombinacija (Ž), rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.