Šport
46 ogledov

Greenpeace: Nismo vdrli na jadrnico

Sport 13.10.13, Barcolana, foto: EPA EPA
Slovenska pisarna organizacije Greenpeace je zavrnila očitke o nasilnem protestiranju zoper jadrnico Esimit Europa 2.


V Tržaškem zalivu, v vodah pred Debelim rtičem, se je v nedeljo sklenila letošnja jadralska regata Barkovljanka (Barcolana), na kateri je zmagala jadrnica Esimit Europa 2, ki pod evropsko zastavo nastopa za Jadralno zvezo Slovenije. Ob koncu regate so proti črpanju nafte na Arktiki protestirali aktivisti organizacije Greenpeace.

"Ekipa aktivistov Greenpeace je protestirala proti podjetju Gazprom, ki je sponzor zmagovalke Esimit Europa 2, in ne proti jadranju ali jadrnici kot takšni. Ključna napaka, ki povsem priredi dejstva in našo organizacijo prikaže kot nasilno, pa je, da je protest potekal na gumijastem čolnu, ki se je ob koncu regate vozil ob zmagovalni jadrnici. Aktivisti niso 'vdrli na jadrnico'. Jadrnice se tudi niso dotaknili, niti je niso ovirali pri njeni plovbi. S tovrstnim zavajanjem se javno blati našo organizacijo, ki je zavezana nenasilju in ki vsekakor ne želi ovirati športnih prireditev ali tekmovalcev," se je danes odzvala vodja pisarne Greenpeace v Sloveniji Zala Primc.

Proti črpanju na Arktiki

Aktivisti Greenpeacea so zahtevali opustitev vseh poskusov črpanja nafte na Arktiki ter pozvali k takojšnji izpustitvi ladje Arctic Sunrise ter 30 aktivistov, ki so priprti v Rusiji, ker so sodelovali v protestu proti Gazpromovem črpanju nafte v občutljivem naravnem okolju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.