Šport
24 ogledov

Griezmann končal 58-letni post

Griezmann Neuer Francija Nemčija polfinale Euro 2016
1/15
EPA
Na marsejskem Vélodromu se je gostiteljica Francija na račun aktualne svetovne prvakinje Nemčije (2:0) uvrstila v finale evropskega prvenstva, kjer zmagovalce čaka Portugalska.

Reprezentanca Francije so na prvih petih tekmah Eura 2016 dosegla enajst zadetkov, tudi v polfinalu se je izkazala z učinkovitostjo.

"Galski petelini" Nemčije na velikih tekmovanjih niso premagali že od leta 1958. Nazadnje so z minimalnim klonili v četrtfinalu SP 2014. Tokrat so vendarle izločili "Elf" in se bodo v nedeljo borili za svoj tretji evropski naslov, prvega po letu 2000. 

Nemci so do polfinala prejeli le en zadetek, še tega iz enajstmetrovke, svoj zadnji evropski naslov pa so osvojili leta 1996, ko je zaključni turnir gostila Anglija.

Didier Deschamps se je v tekmo podal brez težav s kartoni ali poškodbami. Kljub temu je tudi tokrat mesto v zadnji liniji dobil mladi Samuel Umtiti, na klopi sta ostala Adil Rami in N'Golo Kanté.

Joachim Löw je moral enajsterico sestaviti brez kaznovanega Matsa Hummelsa in poškodovanih Samija Khedire in Maria Gómeza. Nemci so se tako kot Francozi odločili za formacijo 4-2-3-1, edini presenetljivi član prve enajsterice pa je bil Emre Can

Šok v sodnikovem dodatku

Srečanje so bolje začeli Francozi in kontinuirano napadali nemška vrata. Vrhunec začetnega pritiska se je zgodil v sedmi minuti, ko je Antoine Griezmann prišel do strela 13 metrov od gola, Manuel Neuer pa je z izvrstno obrambo obdržal začetni izid. 

Nemci so odgovorili v 13. minuti, ko po predložku z desne Thomas Müller ni prišel do čistega strela. Le minuto kasneje je moral Hugo Lloris posredovati po močnem udarcu Cana, v nadaljevanju akcije pa je nevarnost odpravila francoska obramba, ki je blokirala udarec Mesuta Özila.

Sredi polčasa so pobudo prevzeli Nemci in nanizali nekaj nevarnih akcij brez konkretnega zaključka, v 26. minuti pa je z razdalje poizkusil Bastian Schweinsteiger, Lloris je bil na mestu. Na drugi strani je Dimitri Payet preveril pripravljenost Neuerja s prostega strela.

Najlepšo priložnost za vodstvo so imeli Nemci po dobre pol ure, toda Müller in Julian Draxler nista najbolje reagirala po predložku Joshue Kimmicha. Na drugi strani je po napaki Jeroma Boatenga sam proti vratom stekel Olivier Giroud, a je bil prepočasen in pravočasno ga je ustavil Benedikt Höwedes.

V sodnikovem dodatku pa šok za "Elf". Po kotu je Schweinsteiger neprevidno igral z roko, sledečo enajstmetrovko pa je hladnokrvo izkoristil Griezmann za vodstvo Francozov ob polčasu.

Griezmann udaril še drugič

Tudi drugi polčas so bolje začeli Francozi, Giroud je po kombinatorni akciji zadel obrambi blok. A Nemci so kmalu prevzeli vajeti igre v svoje roke in začeli napadati gol Llorisa. Nalet je prekinila poškodba Boatenga, namesto katerega je vstopil Shkodran Mustafi. Kmalu zatem so spet poskusili Francozi, po kotu je Laurent Koscielny z glavo meril previsoko.

Do tako želenega povišanja prednosti so domačini prišli v 72. minuti. Kimmich je izgubil žogo v kazenskem prostoru, do nje je prišel Paul Pogba in jo poslal pred gol, tam pa jo je Neuer odbil le do Griezmanna, ki jo je iz bližine potisnil v mrežo. Nemci bi se lahko ekspresno vrnili v igro, toda Kimmich je z 20 metrov s sicer lepo odmerjenim strelom zadel okvir vrat.

V 76. minuti je Draxler izvajal prosti strel in bil blizu uspeha. Francozi so preživeli tudi poskus rezervista Leroya Sanéja po predložku z leve strani. Gostitelji so zapretili v protinapadu, toda Griezmann je meril točno v Neuerja.

V sodnikovem dodatku sta Llorisa ogrozila še Kimmich z glavo in rezervist Mario Götze, toda domača mreža se ni zatresla in Francija bo v finalu lovila še tretjo zaporedno zmago na domačih turnirjih po EP 1984 in SP 1998.

Euro 2016, polfinale:

Nemčija - Francija 0:2 (0:1)
Griezmann 45./11m, 72.

Portugalska - Wales 2:0 (0:0)
C. Ronaldo 50., Nani 53.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.