Šport
17 ogledov

Guga v srcih za vedno

kuerten255_reuters
1/12
Žurnal24 main
"Srečen sem, da sem bil tako uspešen v športu, ki ga imam v krvi, v tenisu," je po čustvenem slovesu od tenisa v prvem kolu Roland Garrosa dejal veliki športnik, Brazilec Gustavo Kuerten.
 

Gustavo Kuerten

Rojstvo: 10. 9. 1976
Narodnost: Brazilec
Višina/teža: 190 cm/83 kg
Vzdevek: Guga
Zmage na turnirjih: 20
Zmage na grand slamih: 3 (vsi OP Francije)
Zaslužek: 14,750.088
dolarjev
Najvišje na lestvici ATP: 1. mesto  (4. 12. 2000)

Tenis napreduje s hitrimi koraki. Ne bo minilo veliko časa, ko bo kakšen mladenič udaril teniško žogico s hitrostjo 200 km/h. Časi se spreminjajo, igralci se menjajo, ostaja pa spomin. Mnogi so po slovesu Brazilca Gustava Kuertna , ki je v nedeljo gladko s 6:3, 6:4 in 6:2 izgubil dvoboj prvega kola OP Francije s francoskim teniškim upom Henrijem Mathieujem , dejali, da je tenisa, kot ga je v šampionskih letih prikazal Brazilec, za vedno konec. Guga, šampion Pariza na pesku v letih 1997, 2000 in 2001, je nasprotnike lomil z dolgimi, natančnimi udarci na zadnjo črto, z raznolikostjo med igro, gibanjem v slogu sambe in nepopustljivostjo.

 

Preberite še

Slovo Kuertna

Guga je bil na osrednjem pariškem teniškem stadionu Philippe Chatrier kralj. Teniški svet je osupnil leta 1997, ko je v Parizu nastopil kot še en v dolgi vrsti južnoameriških igralcev tenisa. Bil je številka 66 svetovnega tenisa, njegovi nasprotniki do finala, ki jih je ugnal v kozji rog, pa so bili veliki Avstrijec, kralj peska in zmagovalec Roland Garrosa leta 1995 Thomas Muster , zmagovalec OP Francije leta 1996 Rus Jevgenij Kafelnikov , v finalu pa še dvakratni zmagovalec Francije Španec Sergi Bruguera . Brazilec je po uspehu na lestvici ATP napredoval med 20 najboljših na svetu.


Zaščitni znak Gustava Kuertna je bila modro-rumena teniška oprava. © Reuters

 
Svetovni tenis je dobil igralca, ki ga je krasil eden od najboljših enoročnih bekhend udarcev, njegove ideje je bilo težko vnaprej predvidevati, žogice po njegovem močnem forhend udarcu so bile za nasprotnike neštetokrat neulovljive. Na pesku je preprosto deloval popolno, čustvom pa se ni prepustil niti v ključnih trenutkih, saj je ohranil mirne živce, zaupal je v svoje udarce, nasprotnika pa takrat, ko je ta najmanj pričakoval, presenetil z nemogočim udarcem.

 
 

V Parizu vedno slišim utrip srca.

Gustavo Kuerten

 
Z letala se je videlo, da je Guga preprosto ljubil ta šport. Na drugih turnirjih je Brazilec več ali manj doživljal vzpone in padce, v Parizu pa dolga leta ostajal strah in trepet. Ko so ga nekoč vprašali, kaj mu pomeni tenis, je Guga čustva izlil na plan: "Tenis me je naučil veliko stvari. Vsa ta leta sem se učil, ni bilo vedno lepo, bili so težki trenutki. Zaradi tenisa in tega, kar sem postal, je moje življenje postalo veliko širše in lepše. Tenis je del mene, imam ga v krvi. Rad sem na igrišču in igram, moje srce igra. V Parizu vedno slišim utrip srca, to je nekaj neverjetnega."


Še zadnji poskus Kuertna v Parizu se je končal v prvem kolu. © Reuters

 

Kuerten je uspeh iz leta 1997 ponovil tri leta pozneje, ko je v polfinalu ugnal odličnega Španca Juana Carlosa Ferrera , v finalu pa še Šveda Magnusa Normana ter postal prvi igralec iz Južne Amerike, ki je zasedel sam vrh svetovnega tenisa. Uspeh je zadnjič ponovil leta 2001. V osmini finala je kožo reševal proti kvalifikantu, Američanu Michaelu Russellu , ki je imel celo zaključno žogo za zmago. Po zmagi je Kuerten z loparjem v pesek narisal srce in se navijačem zahvalil za podporo.

 
 

Bilo je veliko vzponov in padcev, uresničil sem vse cilje, ki sem si jih zadal.

Gustavo Kuerten

 
V nadaljevanju turnirja je ogrel zmagoviti stroj in v štirih nizih ugnal samozavestnega Kafelnikova, ki je bil prepričan v svojo zmago, po dvoboju pa priznal poraz in o Kuertnu dejal: "Igrati proti Gustavu je neverjetno težko. Če mu pustiš svobodo, bo ustvarjal, kot je ustvarjal Picasso. Zmeraj, ko igram proti njemu, je videti, kot da je nepremagljiv." V finalu je obračunal še s Špancem Alexom Corretjo , po tretjem naslovu pa se postavil ob bok teniškim legendam, kot so bili Bjorn Borg , Ivan Lendl in Mats Wilander , ki so do takrat v sodobni eri tenisa edini trikrat osvojili OP Francije. Po zmagi se je predal plesu z brazilskimi navijači.


Au revoir Guga! © Reuters

 
Na žalost Kuerten nikoli pozneje ni več dvignil pokala, bojeval se je s številnimi poškodbami, pogosteje, kot je bil gost teniških igrišč, je sestankoval z zdravniki. Pred letošnjo sezono je dejal, da bo Roland Garros njegova zadnja postaja, in bilo je tako. Proti Mathieuju je poskušal, vendar pa to ni bil več tisti Kuerten, ki smo ga gledali pred desetletjem. Vseeno so lahko navijači na trenutke okusili delček magije, ki jim jo je znal pričarati v šampionskih letih. Ob drugi zaključni priložnosti Francoza je poskušal s skrajšano žogico, ki je pristala v mreži. To je bil tudi njegov zadnji udarec. Kljub vsemu publika ni ploskala zmagovalcu, pač pa Gugi, ki se je v solzah za vedno poslovil od igranja profesionalnega tenisa.

"Srečen sem, da sem imel izjemno kariero, ki sem jo nadgradil s tremi zmagami na Roland Garrosu. Bilo je veliko vzponov in padcev, uresničil pa sem vse cilje, ki sem si jih zadal. Zadnja leta so bila zelo težka, vendar pa zame pomembna, predvsem v tem smislu, da sem dozorel v osebo, ki ve, kaj hoče v življenju. Ničesar ne obžalujem," so bile poslovilne Kuertnove besede.

Au revoir, Guga …
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.