Šport
31 ogledov

Hamiltom že četrtič zmagal v Montrealu

lewis hamilton EPA
Svetovni prvak Lewis Hamilton je bil znova najhitrejši na dirki za Veliko nagrado Kanade.

Lewis Hamilton je na zadnji dirki v Monaku nespametno zapravil zmago, ko se je ob prihodu varnostnega avtomobila odločil za menjavo pnevmatik, precej boljše volje pa je bil znova že v Montrealu. Veliko nagrado Kanade je sicer osvojil že četrtič v svoji karieri in tako znova povečal prednost v skupnem seštevku pred moštvenim kolegom pri Mercedesu. Nico Rosberg je bil tokrat sicer drugi, sedmič na dirkah formule 1 pa je na zmagovalni oder stopil Valtteri Bottas (Williams).

Sebastian Vettel (Ferrari), tretji v SP, je po slabih kvalifikacijah še prišel do petega mesta na dirki, pred njega se je uvrstil moštveni kolega Kimi Räikkönen. Po sedmih dirkah ima Hamilton, ki je zdaj povečal prednost pred tekmeci, na prvem mestu 151 točk, Rosberg 134, tretji Vettel pa jih ima 108.

Prepričljiva predstava srebrnih puščic

Za Hamiltona je to četrta zmaga v sezoni 2015, četrta v Kanadi po letih 2007, 2010 in 2012 ter skupno že 37. v karieri. Vprašanj o tem, kam bo šla zmaga v Kanadi, pravzaprav ni bilo; Mercedesa sta bila premočna že v kvalifikacijah, tako da so lahko drugi udeleženci dirke na kaj več kot boj za tretje mesto upali le ob kakšni napaki srebrnih.

Teh pa tokrat ni bilo. Hamilton je vodil od starta do cilja, za njim je vozil Rosberg. A boja za prvo mesto ni bilo, pri nemški ekipi so na koncu lahko zadovoljno gledali, kako sta njihovi srebrni puščici švignili skozi cilj na prvem in drugem mestu. To je bil za Mercedes četrti dvojni uspeh v sezoni, obenem pa je zmaga Hamiltona pomenila, da Rosberg ne bo dosegel trojčka zaporednih zmag v Španiji, Monaku in Kanadi.

"Rad imam to stezo, pa tudi to mesto. Za nami je fantastičen vikend. Rad bi se zahvalil svoji ekipi, opravili so odlično delo. Nisem čutil pritiska, Nico je bil blizu, a sem imel odlično dirko in vesel sem, da sem zmagal. Potreboval sem to zmago, hvala vsem navijačem za res lepo podporo," je po slavju na zmagovalnem odru dejal Britanec, ki je prav v Montrealu leta 2007 dosegel prvo zmago v formuli 1.

Drugi Rosberg je bil nekoliko razočaran, a realen: "Trudil sem se kot nor, da bi ga ujel. Bil je velik izziv, a tokrat ga ni bilo mogoče premagati, zato je drugi mesto še vedno v redu. Morda sem izgubil že v kvalifikacijah, ker so bile zelo pomembne."

Bolj nasmejan je bil tretji Bottas. Do prve uvrstitve na stopničke v sezoni mu je pomagal tudi rojak Räikkönen; izkušenejši Finec je namreč naredil napako in se sredi dirke zavrtel, s tem pa izgubil ravno toliko, da mu je na koncu ušlo tretje mesto. "Vesel sem, tako zase kot za ekipo. Trdo smo delali, Kimi nam je malo pomagal, ampak vseeno smo mi svoj del opravili zelo dobro. Ta rezultat smo res potrebovali, zdaj imamo precej več samozavesti," je dirko ocenil Bottas.

V ozadju je bil zelo zanimiv napredek Sebastiana Vettla. Nekdanji svetovni prvak je po poraznih kvalifikacijah začel šele z 18. mesta, a je napredoval skozi celotno dirko. Na koncu se je prebil do dokaj visokega petega mesta, kar pomeni, da ni veliko izgubil v boju z Mercedesoma v skupnem seštevku, čeprav sta seveda povečala naskok. Vettel je poskrbel tudi za enega od razburljivejših trenutkov, ko je prehiteval Nica Hülkenberga; njegov rojak se je svoji ekipi pritoževal, da ga je Vettel oviral in se je zaradi tega moral umikati in je zdrsnil s steze, Vettel pa je zagotavljal, da se dirkalnika nista niti dotaknila.

Povsem drugačno dirko kot Vettel so imeli pri McLarnu, kjer ostajajo pri obupno skromnih štirih točkah v sezoni: danes sta oba dirkača, tako Fernando Alonso kot Jenson Button, končala v boksih brez uvrstitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.