Šport
43 ogledov

Hamilton se je vrnil na vrh

Lewis Hamilton, Nico Rosberg EPA
Po neprepričljivi predstavi mercedesa na dirki v Singapurju so srebrne puščice na Japonskem znova ugnale konkurenco. Slavil je Lewis Hamilton pred Nicom Rosbergom.

Lewis Hamilton si je novo zmago zagotovil že v prvih metrih preizkušnje v Suzuki, ko je bolje startal od moštvenega kolega Nica Rosberga. Slednji je slabo odpeljal s prvega startnega položaja in se takoj znašel za Britancem. Ta se je po številu zmag v formuli 1 zdaj z 41. slavjem izenačil z legendarnim Brazilcem Ayrtonom Senno, pred Rosbergom pa ima v skupnem seštevku kar 48 točk prednosti pred zadnjimi petimi dirkami v sezoni. Zmago več od Hamiltona ima na večni lestvici Vettel, Francoz Alain Prost je zbral 51 zmag, na vrhu pa kraljuje Michael Schumacher z 91 zmagami.

Rosberg je po slabem startu napravil še napako in zapeljal s steze ter padel na četrto mesto, prehitela sta ga tako Sebastian Vettel, kot tudi Valtteri Bottas. Možnosti za dobro dirko sta že po samem startu izgubila tudi Daniel Ricciardo ter Felippe Massa, ki sta se zapletla ter si predrla pnevmatiki.

Svetovni prvak je nato iz kroga v krog povečeval prednost pred Vettlom, medtem ko je Rosberg obtičal za počasnejšim Bottasom. Sledila je prva menjava gum, ki pa v ospredju ni prinesla sprememb, le Kimi Räikkönen se je nekoliko približal Rosbergu. Slednji je nato odvozil zelo hiter krog, ujel Bottasa ter ga tudi prehitel. Voznik Williamsa z novimi gumami ni bil tako hiter, kot bi si želel, saj ga je dohitel tudi Räikkönen, medtem ko je Rosberg začel loviti Vettla.

Räikkönen se je modro prvi odločil za drugi postanek, s čimer je v boju za četrto mesto prehitel Bottasa. Prav tako se je strategija zgodnejšega postanka obrestovala Rosbergu, ki je z zelo hitrim krogom s svežimi pnevmatikami prehitel Vettla. Zadnji se je v boksih ustavil Hamilton. Ta se je na stezo vrnil z zanesljivimi desetimi sekundami prednosti in nato le še mirno odvozil do cilja.

“Resnično se moram zahvaliti odličnim navijačem. Tako srečen sem. Odlično se je vrniti sem ter doseči dvojno zmago. Še bolj neverjetno pa je priti na to dirkališče, kjer sem lahko občudoval legendarnega Ayrtona ter se z njim izenačiti po številu zmag.” je po dirki dejal današnji zmagovalec, ki se je tako po slabi predstavi srebrnih puščic v Singapurju znova vrnil na vrh zmagovalnega odra.

Tudi za Britancem ni prihajalo do sprememb; Rosberg je končal kot drugi, za Nemcem pa so se zvrstili Vettel, Räikkönen in Bottas.

"Lewis je izkoristil priložnost"

"Nisem pričakoval, da bo šlo tako na tesno, mislim, da ga nisem oviral pri prehitevanju, saj sem ubral svoj kot in zvozil po notranji liniji, ker sem bil v rahli prednosti. Seveda si lahko predstavljam, da je Nico šel ven, ampak to se zgodi, če si zunaj," je 30-letni britanski šampion po koncu dirke pojasnil manever, s katerim si je privozil odločilno prednost.

Drugačno plat dogajanja je predstavil Rosberg, ki se strinja, da je prav na tem ovinku zapravil zmago: "Televizijskega posnetka si še nisem ogledal, vsekakor pa sem prepričan, da je bilo zelo blizu. Prisiljen sem se bil izogniti trku, ampak v tem trenutku je zame težko karkoli dodatno komentirati."

Ni skrivnost, da med moštvenima kolegama obstaja veliko rivalstvo ter da sta se v preteklosti že morala zagovarjati pri vodilnih možeh ekipe. Vodja moštva Toto Wolff tokrat ni bil jezen: "Lewis je pač bolje startal ter je izkoristil priložnost, ki se mu je ponudila."

Izidi (53 krogov, 307,471 km):
1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)       1:28:06,508 (povp. hitrost: 209,381 km/h)
2. Nico Rosberg (Nem/Mercedes)          + 0:18,964
3. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)              0:20,850
4. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)                 0:33,768
5. Valtteri Bottas (Fin/Williams)                0:36,746
6. Nico Hülkenberg (Nem/Force India)       0:55,559
7. Romain Grosjean (Fra/Lotus)                1:12,298
8. Pastor Maldonado (Ven/Lotus)              1:13,575
9. Max Verstappen (Niz/Toro Rosso)         1:35,315
10. Carlos Sainz ml. (Špa/Toro Rosso)          1 krog
...

Skupno po 14 od 19 dirk:
1. Lewis Hamilton (VBR)                          277 točk
2. Nico Rosberg (Nem)                            229
3. Sebastian Vettel (Nem)                        218
4. Kimi Räikkönen (Fin)                           119
5. Valtteri Bottas (Fin)                              111
6. Felipe Massa (Bra)                                97
7. Daniel Ricciardo (Avs)                            73
8. Danil Kvjat (Rus)                                    66
9. Romain Grosjean (Fra)                           44
10. Sergio Perez (Meh)                              39

Konstruktorji:
1. Mercedes                        506
2. Ferrari                             337
3. Williams                          208
4. Red Bull                          139
5. Force India                        77
6. Lotus                                60
7. Toro Rosso                        44
8. Sauber                              26
9. McLaren Honda                 17

Komentarjev 1
  • Avatar frnazzi
    frnazzi 12:09 27.september 2015.

    "Hamilton se je vrnil na vrh"Tale Hamilton je pa res frajer: ne le, da je že nekaj časa na vrhu, celo vrnil se je tja ... kaj takega je do zdaj uspelo le Chucku Norrisu!Vsekakor zanimivo, toda interesantno!