Šport
17 ogledov

Hesjedal kot prvi Kanadčan dobil Giro

Ryder Hesjedal  giro zmaga 2012 EPA
Ryder Hesjedal je zmagovalec 95. kolesarske dirke po Italiji, s čimer se je vpisal v zgodovino kot prvi kanadski zmagovalec ene od treh največjih večdnevnih kolesarskih dirk. Zmago si je zagotovil v zadnji etapi, 28,2 kilometra dolgem kronometru, v katerem je za 47 sekund prehitel Španca Joaqima Rodrigueza.

Za Ryderja Hesjedala, kolesarja Garmina je bilo to dovolj, da je imel na koncu pred Špancem 16 sekund prednosti, na tretje mesto pa se je prebil junak kraljevske, 20. etape, Belgijec Thomas De Gendt. Zmagovalec zadnje etape je bil domačin Marco Pinotti, ki je za 39 sekund premagal Britanca Gerainta Thomasa in za 53 sekund Novozelandca Jesseja Sergenta.

"Nekateri so mi čestitali že pred zadnjo etapo, a sam sem vedel, da ne bo lahko. Že rezultati kronometra kažejo, da je to specifična preizkušnja. Napovedi ne pomenijo veliko, kakšen kronometrist je kdo, mogoče celo ni odločilno. Treba se je zavedati, da je za nami več kot 3.300 kilometrov, da smo še včeraj trpeli v hribih, tako da ne bi bilo nič čudnega, če bi se Joaquim bolje regeneriral. Konec koncev so mu mnogi napovedovali celo večji zaostanek, a se je hrabro boril," je po zmagi dejal novi kanadski športni junak, ki je v vožnji na čas dal vse od sebe: "Tvegal sem vse in uspelo mi je. Izpolnil sem svoje želje in to predvsem zaradi potrpežljivosti. Taktika nam je povsem vzpela, za kar pa ima zasluge celotna ekipa. Vsi moji kolegi so bili enkratni."

Tudi Rodriguez je na koncu priznal premoč Kanadčana in mu športno čestital za zmago: "Poskušal sem stvari postaviti na glavo, uspel mi je eden boljših kronometrov v karieri, a žal mi je malo zmanjkalo. Vedel sem, da bom težko zadržal vodstvo, žal se nisem zmotil. A tudi drugo mesto je lep uspeh," na cilju ni bil razočaran Španec.

Razočaran gotovo ni bil niti edini slovenski predstavnik Gregor Gazvoda. Štajerec, debitant na največjih dirkah, večjih ciljev ni imel, izpolnil pa je nalogo, da po treh napornih tednih vidi cilj v Milanu. V kronometru je z zaostankom treh minut in 15 sekund zasedel 75. mesto, v skupnem seštevku pa je bil 134., prehitel je 23 tekmovalcev.

Dirka po Italiji, izidi:

1. Marco Pinotti (Ita/BMC Racing Team)          33:06:00
2. Geraint Thomas (VBr/Sky)                     +     0:39
3. Jesse Sergent (NZl/RadioShack)                     0:53
4. Alex Rasmussen (Dan/Garmin)                        1:01
5. Thomas De Gendt (Bel/Vacansoleil)               isti čas
6. Ryder Hesjedal (Kan/Garmin)                        1:09
7. Gustav Larsson (Šve/Vacansoleil)                   1:14
8. Maciej Bodnar (Pol/Liquigas)                       1:15
9. Svein Tuft (Kan/GreenEdge)                         1:22
10. Julien Vermote (Bel/Omega Pharma)                  1:23
...
75. Gregor Gazvoda (Slo/AG2r)                          3:15

Skupni vrstni red:

1. Ryder Hesjedal (Kan/Garmin)                   91:39:02
2. Joaquim Rodriguez (Špa/Katjuša)                  + 0:16
3. Thomas De Gendt (Bel/Vacansoleil)                  1:39
4. Michele Scarponi (Ita/Lampre)                      2:05
5. Ivan Basso (Ita/Liquigas)                          3:44
6. Damiano Cunego (Ita/Lampre)                        4:40
7. Rigoberto Uran (Kol/Sky)                           5:57
8. Domenico Pozzovivo (Ita/Colnago)                   6:28
9. Sergio Henao (Kol/Sky)                             7:50
10. Mikel Nieve (Špa/Euskaltel-Euskadi)                8:08
...
134. Gregor Gazvoda (Slo/Ag2r)                       4:21:48

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.