Šport
68 ogledov

Hickey izpuščen, a ne sme iz države

Patrick Hickey EPA
Zdaj že nekdanji predsednik Evropskih olimpijskih komitejev Irec Patrick Hickey je bil zaradi slabega zdravstvenega stanja, je srčni bolnik, izpuščen iz pripora v Riu de Janeiru, a ne bo smel zapustiti Brazilije, kjer ga čaka sodni postopek zaradi ilegalne trgovine vstopnic na olimpijskih igrah.

Sodnik v Riu de Janeiru Fernando de Almeida se je strinjal s prošnjo zagovornikov 71-letnega Irca Patricka Hickeya za njegovo začasno izpustitev iz strogo varovanega zapora Bangu 10 v Riu na prostost, upoštevajoč njegovo starost in slabo zdravje.

Irec, proti kateremu poteka policijska preiskava zaradi vpletenosti v preprodajo ekskluzivnih vstopnic za olimpijske igre v Riu na črnem trgu za do tudi šestkrat večjo ceno od tržne, bo začetek sodnega postopka pričakal v hišnem priporu, kajti Hickeyju niso vrnili potnega lista, kar pomeni, da mora ostati v Braziliji.

Velika prevara je padla v vodo, ko je brazilska policija tik pred slovesnim začetkom iger 5. avgusta aretirala enega od direktorjev podjetja THG, prav tako Irca, Kevina Mallona, pri katerem so zasegli več kot 1000 vstopnic za dogodke na olimpijskih igrah, med njimi so bile tudi takšne naslovljene na irski olimpijski komite. Seveda teh vstopnic ne bi smel imeti pri sebi, še manj pa jih prodajati za bajni zaslužek. Policija je Mallona ujela v hotelu med prodajo vstopnic skupini kupcev. Med zaseženimi so bile tudi vstopnice za slovesnost ob odprtju v vrednosti 1400 dolarjev, na prodaj pa so bile za kar 8000 ameriških dolarjev.

Britanska družba THG Sports, ki se ukvarja s trženjem in prodajo paketov gostoljubnosti za športne in poslovne dogodke, namreč ni pooblaščen prodajalec vstopnic za olimpijske igre za Irsko, saj ima za to izključno pravico podjetje Pro10 Sports Management. Mallona je policija iz pripora v zaporu Bangu izpustila v soboto in bo tako kot Hickey moral ostati v Braziliji.

Aretiran pred dvema tednoma

Hickeyja so aretirali 17. avgusta v luksuznem hotelu Windsor Marapendi, v katerem so bili nastanjeni vsi najvišji predstavniki Mednarodnega olimpijskega komiteja, vključno s prvim med enakimi, predsednikom Mok Nemcem Thomasom Bachom. Po aretaciji je sicer eno noč preživel v bolnišnici zaradi težav srcem.

Hickey, pred aretacijo je bil predsednik irskega olimpijskega komiteja, član izvršnega odbora Mednarodnega olimpijskega komiteja ter prvi mož Evropskih olimpijskih komitejev (Eoc), je osumljenec z najvišjim položajem v hierarhiji Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki ga je brazilska policija prijela zaradi velikega škandala na letošnjih poletnih olimpijskih igrah, prvih v eni od južnoameriških držav.

Brazilski organi pregona sumijo, da je bila vrednost ilegalnega posla s preprodajanjem vstopnic vsaj tri milijone ameriških dolarjev. Prav Irec naj bi bil ključni člen v ilegalni verigi preprodajalcev.
Brazilska policija je 21. avgusta preiskala začasne prostore irskega olimpijskega komiteja v Riu ter zasegla potne listine trem irskim funkcionarjem, ki naj bi bili vpleteni v to veliko olimpijsko prevaro. Gre za vodjo irske olimpijske odprave Kevina Kiltyja, generalnega sekretarja komiteja Dermota Henihana ter direktorja irskega olimpijskega komiteja Stephena Martina. Po policijskem zaslišanju je Brazilijo lahko zapustil le Henihan. V Kiltyjevi sobi je policija zasegla več kot 200 vstopnic, ki so bile namenjene družinam irskih športnikov na igrah, a niso bile uporabljene.

Iščejo predsednika Ipswich Towna

Policija je v okviru preiskave izdala več pripornih nalogov, med tistimi, ki jih iščejo brazilske oblasti je tudi britanski poslovnež Marcus Evans, predsednik in lastnik angleškega nogometnega kluba Ipswich, pod okriljem njegovega medijskega imperija je tudi podjetja THG Sports.

To je bilo pooblaščeni prodajalec irskega olimpijskega komiteja za vstopnice na poletnih igrah v Londonu in zimskih igrah v Sočiju, vendar pa ne za olimpijske igre v Riu, za katere je imel irski komite sklenjeno pogodbo s podjetjem Pro10 Sports Management. Policija je v preiskavi naletela na elektronsko komunikacijo med Hickeyjem in Evansom, v kateri naj bi se pogovarjala o prodaji vstopnic, omenjena naj bi bila tudi otvoritvena slovesnost v Riu.

Irske oblasti so sprožile lastno preiskavo domnevnih nepravilnosti v irskem olimpijskem komiteju v zvezi z mešetarjenjem z vstopnicami za olimpijske igre.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.