Šport
35 ogledov

Hrvat četrti na SP

rajko hrvat EPA
Rajko Hrvat je moral izpustiti olimpijske igre, njegove discipline ni v programu iger, znova pa je dokazal, da sodi med najboljše na svetu v lahkem skifu.

Izolski veslač Rajko Hrvat je na svetovnem prvenstvu za neolimpijske discipline v Rotterdamu osvojil četrto mesto v lahkem skifu. Vse do končnice je bil trenutno najboljši slovenski veslač v igri za medaljo, v finišu pa mu je zmanjkala kanček moči in športne sreče.

Hrvat je tekmo odlično začel in po polovici celo vodil, po 1500 metrih pa je bil še vedno drugi, le sekundo za kasnejšim zmagovalcem Paulom O'Donovanom z Irske. V zadnjem delu pa sta Hrvata s silovitim finišem prehitela še Madžar Peter Galambos in Slovak Lukaš Babač, ki sta se tako kot Irec zavihtela na zmagovalne stopničke.

Po polfinalih se je zdelo, da bo tekma bolj izenačena, a so jo favoriti prikrojili povsem po svoje, nekaj pa je dodal precej močan nasprotni veter. Najprej je s starta močno krenil nekdanji svetovni prvak v tej disciplini Galambos, ki pa ga je po 500 metrih Hrvat ujel in prevzel vodstvo, ki ga je suvereno držal skozi celotni sredinski del proge. Proti 1.500 metrom je močno pospešil O'Donovan, član srebrnega lahkega dvojnega dvojca z OI v Riu, ki se mu je Rajko nekaj časa upiral, potem pa ga vendarle spustil predse.

S tem dvobojem sta si slovenski in irski veslač priveslala precejšnjo prednost pred tekmeci in zdelo se je, da sta prvi dve mesti že oddani. Kakih 200 metrov pred ciljem pa je Hrvatu popustila zbranost, skoraj mu je izpadlo veslo, tako da sta se Galambos in aktualni evropski prvak Babač le odpeljala mimo njega in se na koncu veselila srebra in brona. Z neverjetnim zaključkom tekme in veliko prednostjo je svetovni prvak postal Irec O'Donovan.

"Četrto mesto je veliko razočaranje v tem trenutku. Moram pa prespati in na koncu bo to verjetno izpadlo kot lep rezultat. Cilj je bil prvo mesto, saj bi samo tako lahko prišel do medalje. Pogoji danes so bili zelo slabi z nasprotnim vetrom, zato smo morali popraviti veliko nastavitev v čolnu. V tekmo sem šel hrabro, nimam si kaj očitati, ampak trije tekmovalci so bili boljši od mene. Trudil sem se, kolikor se je dalo, ampak sem bil že na svojih zadnjih atomih moči. Že na polovici proge sem bil na limitu, ampak sem s svojo vzdržljivostjo nekako zborbal. V zadnjem delu, v finišu tekme, mi je zaradi utrujenosti malo padla zbranost, zato mi je malo pobralo veslo in tam so tekmeci prišli zraven. Jaz sem se še boril, vendar žal danes več kot četrto mesto ni šlo. Zdaj je treba delati naprej in mislim, da se mi s takšnim delom obetajo še novi dobri rezultati," je po tekmi povedal Hrvat.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.