Šport
1823 ogledov

Imamo nove evropske prvake

rokomet, reprezentanca do 20 let twitter RZS
Slovenski rokometaši do 20 let so na domačem evropskem prvenstvu osvojili zlato kolajno.

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na današnji finalni tekmi evropskega prvenstva do 20 let v Celju premagala Francijo z 31:30 (15:16) in osvojila odličje zlatega leska. V slovenski izbrani vrsti je bil najbolj učinkovit Grega Ocvirk z enajstimi goli, po šest sta jih dosegla Kristjan Horžen in Marko Kotar.

Slovenija je v skupinskem delu premagala Norveško s 27:19, Izrael z 28:24 in Srbijo s 27:23. V prvi tekmi drugega dela je najprej klonila proti Nemčiji z 22:26, v odločilni tekmi za preboj v polfinale ukanila Islandijo s 25:21, finalno tekmo pa si je priigrala po zmagi nad Portugalsko s 27:25.

V današnji tekmi za tretje mesto je Nemčija premagala Portugalsko z 29:26 (14:11).

Izbranci slovenskega selektorja Saše Prapotnika so medlo odprli finalno tekmo, pomembnost tekme in izjemno vzdušje v osrednji celjski dvorani, kjer so se zbrali privrženci iz vseh slovenskih krajev, sta jih kar malce "paralizirala". Galski petelini so izkoristili uvodno zadrego domačih igralcev, že po štirih minutah so si priigrali tri gole prednosti (1:4), po desetih minutah pa je bilo -4 (3:7).

Po Prapotnikovi minuti odmora so njegovi varovanci zaigrali sijajno, kombinirana obramba trikolorjev - vseskozi so se izmenjavale različice 5-1, 5+1 in 6-0 - jim ni več povzročala preglavic. V 18. minuti so po golu Tilna Kosija izenačili na 9:9, le minuto kasneje pa je isti igralec poskrbel za prvo slovensko vodstvo na tekmi (10:9). Do konca polčasa se je na celjskem parketu odvijal ogorčen boj za vsako žogo, Slovenci so v končnici zaostali za dva gola (14:16), na velik odmor pa so se odpravili z najmanjšim možnim primanjkljajem (15:16).

Slovenci so izjemno odprli drugo polovico tekme in v 33. minuti prvič na dvoboju povedli za dva gola (18:16). Sredi drugega polčasa so padli v globoko krizo, po Prapotnikovih minutah odmora v 42. in 47. minuti je slovenski zaostanek znašal tri gole (23:26), zato pa so v prelomnih trenutku dvoboja prikazali najbolj zrelo in preudarno predstavo.

V 51. minuti so tekmo postavili začetno izhodišče (27:27), dve minuti kasneje pa je Horžen popeljal Slovenijo do 28:27. Od tedaj naprej so imeli vse niti igre v svojih rokah, galske peteline so stalno držali na varni razdalji dveh golov in zasluženo osvojili prvo mesto na prvenstvu stare celine.

"Hvala občinstvu in mojim fantom, ki so celoten turnir in veliki finale oddelali v velikem slogu. Ko igramo na domačih tleh, proti nam nima nihče vloge favorita. Nobenega igralca ne bi posebej izpostavljal, vsi so dodali svoj kamenček v mozaik našemu ekipnemu uspehu. Prav vsi, ki so prišli na parket, so dali vse od sebe in zasluženo osvojili odličje najbolj žlahtnega leska," je po uspehu dejal selektor Prapotnik.

"Občutki po končnem zmagoslavju so neverjetni. Privrženci, ki so nas vseskozi spodbujali, so nam dali dodaten zagon. Zlata kolajna je nekaj najlepšega v mojem življenju, za to smo trdo garali in vadili. Francozi so bili favoriti, nekateri njihovi igralci branijo barve imenitnih klubov, a tokrat je odločilo naše veliko srce," pa je povedal Tilen Kosi.

Komentarjev 3
  • Tojeto 13:02 30.julij 2018.

    Zoper hitrost, moč, višino in zdržljivost v skupinskih športih zadostuje športna inteligenca, te pa Hrvatje ne premorejo...

  • Tojeto 12:59 30.julij 2018.

    Zakaj samo Slovenije ne moti, da je v francoski reprezentanci toliko igralcev, ki izvirajo iz afriških držav, našim prepotentnim južnim sosedom pa gre to v nos vsakič, ko jih razbijejo?

  • res.no 20:21 29.julij 2018.

    Bravoo fantje!