Šport
15 ogledov

Italija – država dopinga

Nedovoljena poživila Shutterstock
Italijanski športni strokovnjak Sandro Donati je predstavil novo knjigo o dopingu v Italiji – Lo Sport del Doping.

Kot poroča časnik La Gazzetta dello Sport, je Sandro Donati podrobno analiziral doping v Italiji v zadnjih 30 letih in v knjigi sodelovanje pri zlorabi prepovedanih snovi očital športnikom, funkcionarjem, politikom in tudi medijem.

Svetovalec Svetovne protidopinške agencije (Wada) v svoji knjigi trdi, da je bilo v Italiji v 80. in 90. letih ogromno dopinga v vzdržljivostnih športih. Centralna osebnost v dopingu pa je bil profesor Francesco Conconi z inštituta za biomedicino na univerzi v Ferrari, kjer so med drugim podrobno analizirali krvni doping Epo. Donati trdi, da so športni funkcionarji in politiki vedeli za dogajanje in raziskave celo podpirali. Krivdo po njegovem mnenju nosijo tudi mediji, ki niso razkrili, od kje izvirajo športni uspehi.

Donati, nekoč zaposlen na italijanskem olimpijskem komiteju, je knjigo predstavil v ponedeljek v Rimu. Ob tem je podrobno razkril statistiko dopinga v Italiji in dodal, da trenutno poteka več kot 100 protidopinških preiskav po celotni Italiji. Samo od leta 2000 pa so organi pregona v Italiji zasegli več kot 105 milijonov dopinških preparatov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.