Šport
321 ogledov

Italijanke, ki so v polfinalu izločile Slovenke, so ostale brez naslova

Marina Stakusic Profimedia
Kanadčanke prvič do naslova v pokalu BJK.

Kanadska ženska teniška reprezentanca je zmagovalka letošnje izvedbe elitnega ekipnega tekmovanja za pokal Billie Jean King. V finalu v Sevilli so Kanadčanke premagale Italijo z 2:0. Slovenija je v sobotnem polfinalu izgubila z Italijo z 0:2, Kanada je do finala prišla po zmagi nad Češko z 2:1.

Za Kanado je to prva zmaga v 60-letni zgodovini pokala BJK oziroma prej pokala Fed. V finalu je 18-letna Marina Stakusic premagala Martino Trevisan s 7:5, 6:3, potem pa je bila Leylah Fernandez s 6:2, 6:3 boljša od Jasmine Paolini. Tekme dvojic, ki ne bi več vplivala na razplet finala, niso odigrali.

Stakusic, 258. igralka s svetovne jakostne lestvice, je uvodni niz začela suvereno ter vodila s 3:0 in 4:1. Trevisan se je nato vrnila na 4:4, pri 5:5 pa je bila mlada Kanadčanka dovolj zbrana, da je osvojila prvi niz.

V drugem je vse skupaj delovalo še bolj suvereno, saj je že vodila s 5:2. Neizkušenost in trema se je pokazala v naslednji igri, ko je na servis Italijanke zapravila štiri zaključne žogice, a je že na svoj naslednji servis osvojila drugi niz in prvi dvoboj za severnoameriško reprezentanco.

"Zelo sem srečna in počaščena, da sem lahko igrala ta teden. To je bil najboljši teden v mojem življenju," je na igrišču dejala Stakusic. Zanimivo, da mlada Kanadčanka letos ni odigrala niti enega dvoboja v glavnem delu turnirjev WTA.

Marina Stakusic | Avtor: Profimedia Profimedia

Precej manj dela je nato imela Fernandez, ki je v dveh nizih oddala le pet iger italijanski tekmici. Slednja je Kanado v polfinalu proti Češki držala v igri, potem ko je premagala zmagovalko Wimbledona Marketo Vondroušovo. Nato je skupaj z Gabrielo Dabrowski v igri dvojic premagala še Barboro Krejčikovo in Katerino Siniakovo.

Kanadčanke, ki jih kot kapetanka vodi Heidi El Tabakh, so postale 13. ekipa v zgodovini tega tekmovanja z zmago, na teniškem prestolu pa so zamenjale Švicarke, lanske prvakinje iz Glasgowa. Italija je doslej nazadnje slavila leta 2013.

"Ne vem, kaj naj rečem. Tako sem ponosna na to ekipo, ta dekleta so neverjetna. To so uresničene sanje," je po finalu dejala kapetanka El Tabakh.

Poleg kultnega pokala BJK so Kanadčanke prejele še jakne Billie Blue in 2,4 milijona ameriških dolarjev, rekordni znesek za ta ženski ekipni turnir.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice