Šport
1494 ogledov

Zgodovinski uspeh Slovenk

Tamara Zidanšek ITF
Slovenske teniške igralke v Sevilli dosegle zgodovinski uspeh.

Slovenska ženska teniška reprezentanca je z uvrstitvijo v polfinale zaključnega turnirja pokala Billie Jean King v Sevilli dosegla največji uspeh slovenskega ekipnega tenisa. V soboto ob 10. uri se bo za mesto v finalu pomerila z Italijo.

Po uvodni zmagi Kaje Juvan proti Kazahstanki Ani Danilini je v drugi partiji Tamara Zidanšek dobila prvi niz proti Juliji Putincevi s 6:2 in Sloveniji ne glede na končni razplet obračuna s Kazahstanom matematično že zagotovila prvo mesto v skupini.

Zidanšek je po drugem nizu, ki ga je izgubila z 2:6, preventivno zaradi težav z ramo predala dvoboj.

V tretji tekmi dneva, igri parov, ki ni odločala o ničemer, je Slovenija izgubila 1:2 v nizih in dvoboj s Kazahstanom zaključila z izidom 1:2.

Veronika Erjavec in Ela Nala Milić sta dobili uvodni niz s 6:2, drugega izgubili 4:6, v hitropoteznem tretjem pa sta bili Ana Danilina in Žibek Kulambajeva boljši z 10:7.

Izbranke kapetana Andreja Kraševca so s prebojem v polfinale ekipnega svetovnega prvenstva, ki nosi ime legendarne ameriške tenisačice Billie Jean King, presegle dosežek izpred dvajsetih let, ko je Slovenija v Portorožu v četrtfinalu tedanjega pokala Fed izgubila proti Rusiji.

Andrej Kraševec | Avtor: ITF ITF

Za Italijo sta ta teden v Sevilli vse dvoboje posameznic odigrali Jasmine Paolini, 30. igralka na lestvici WTA, ter Martina Trevisan (43.). Italija je v prvem krogu premagala Francijo z 2:1, v četrtek pa Nemčijo s 3:0. V ekipi so še Elisabetta Cocciaretto (52.), Lucia Bronzetti (64.) in Nuria Brancaccio (209.).

Kaja Juvan, ki je zabeležila štirinajsto zmago na zadnjih šestnajstih dvobojih v slovenskem dresu, je po dvoboju povedala: "Na začetku je bilo nekaj nervoze, saj sem se zavedala zgodovinskega trenutka in vedela, da lahko zmagam. Čeprav moja igra ni bila na najvišjem nivoju, sem dvoboj mirno pripeljala do konca. Ponosna sem na celotno ekipo, sebe, Tamaro in navijače, ki so nas glasno podpira."

"V Sevillo smo šli z zelo pozitivnimi mislimi in verjamem, da lahko s takim pristopom presenetimo tudi Italijo. Dobro poznamo vse igralke, zato se bomo pogumno lotile dvoboja in upale na najboljše. Sicer pa je zame velikanski uspeh že nastop na zaključnem turnirju dvanajstih najboljših ekip na svetu," je dodala Kaja Juvan.

Tudi Tamara Zidanšek je odlično opravila svojo nalogo, nato pa taktično zmago predala nasprotnici. "Sem tak tip igralke, da imam rada vse pod nadzorom in priznam, da sem pred dvobojem natančno vedela za vse matematične izračune. Zato sem po zmagi Kaje vse stavila na prvi niz in prikazala res vrhunsko igro. Nato mi je adrenalin padel, videla sem solze sreče v očeh kapetana Kraševca na klopi in enostavno nisem imela več fokusa za nadaljevanje," je na novinarski konferenci po dvoboju povedala Zidanšek.

"Mislim, da bom potrebovala kakšen teden, da bom dojela, kaj smo dosegli, a hkrati hočem ostati zbrana za ta turnir, saj verjamem, da imamo dovolj kakovosti, da presenetimo še Italijo," je dodala 25-letna Konjičanka.

Andrej Kraševec | Avtor: ITF ITF

Kapetan Andrej Kraševec je uvodoma povedal, da je ponosen na dekleta, na celotno ekipo, hkrati pa znova poudaril, da ima Slovenija po njegovem mnenju 51 odstotka možnosti za uspeh proti Italiji.

"Jaz bom potreboval nekaj tednov, da dojamem veličino uspeha. Biti med štirimi najboljšimi državami, potem ko smo še lani igrali v evroafriški skupini, je res neverjeten dosežek. In to ne le za slovenski tenis, ampak za celoten šport v Sloveniji."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice