Šport
45 ogledov

Ivezič, mož, na katerega se kolajne lepijo

slavko ivezič rokomet RZS/Ekipa
Slovenska mladinska rokometna reprezentanca se je minuli vikend na evropskem prvenstvu v Turčiji okitila z bronasto kolajno. To je bilo že šesto odličje za selektorja Slavka Iveziča, s katerim smo analizirali rokometni jutri.

"Pri mladih je več želje po dokazovanju, motivacija je enostavnejša, vedo, da morajo še napredovati. Ta rezultat je tudi potrditev dela slovenske stroke, kar je treba poudariti. Z dobro bazo bomo lahko sestavili mlade reprezentance, če želimo biti v evropskem in svetovnem vrhu," je za zurnal24.si dejal Slavko Ivezič, ki je v nedeljo slovensko mladinsko rokometno reprezentanco popeljal do tretjega mesta v Evropi.

Vztrajate pri svoji prispodobi, da z mladinsko generacijo fantje opravijo srednjo šolo, nato jih čaka rokometna fakulteta?
Da, še matura je pred njimi – svetovno prvenstvo. Prehod v člansko selekcijo je zelo zahteven. Veliko jih tedaj odpade. Najboljši bodo prišli do A-reprezentance. Iz vsake generacije jih pride nekaj. Upam, da bodo tudi v klubih prevzeli vodilne vloge. To je smisel in bistvo. Njihov razvoj se ni ustavil. Ta kolajna jih ne sme zavesti, ampak motivirati k še boljšemu delu.

slovenija rokomet mačkovšek | Avtor: Reuters Reuters
Zdi se, da slovenski rokomet po krizi rezultatov in odnosov doživlja renesanso.
Bistvo našega dela je, da različni trenerji, najprej klubski, nato pa v nižjih reprezentančnih selekcijah, pomagamo k vzpostavitvi nekega modela igre. In ne le to, naše poslanstvo je tudi, da iz teh fantov poskušamo napraviti kompletne osebnosti – da lahko širše razmišljajo, o šoli, odnosih na igrišču in zunaj njega, vedenju v hotelih, na tekmovanjih … Na ta način se tvori kolektivni duh, ki pripelje do rezultatov. Če ne primer šole ne naredi, ne pride z zadovoljstvom na treninge, starši niso zadovoljni, domov ne pride z veseljem, zato je dobro, da poskušamo bdeti nad vsem.

Ta reprezentanca ima pomembno lastnost, ki je prejšnje niso imele – tu je Borut Mačkovšek, Aleksander Špende …
… Igor Žabič, Grega Potočnik, Nejc Cehte.

Ti fantje pomenijo lep obet, da Slovenija znova dobi visoko zunanjo linijo.
Mogoče so bili v prejšnjih generacijah nekateri igralci nižji, tu so višji. Članska reprezentanca se gradi daljši čas. Upam, da bomo imeli zmes višine in tehnične podkovanosti. Ni vse v višini, rokometno sceno je treba obvladati tudi drugače. Mislim, da solidno bazo imamo, a na tem ne smemo obstati, kajti tudi vse ostale reprezentance trdo delajo. Kvalitetni vrh se je razširil – 10, 12 reprezentanc lahko premaga vsaka vsako. Tako v mladinski kot v članski kategoriji je podobno.

Mačkovšek je že standardni članski reprezentant, Mario Šoštarič je tudi že debitiral pod Borisom Deničem. Kateri fantje so še material za A-ekipo?
Tu so Grega Potočnik, Nejc Cehte, Gašper Hrastnik, Igor Žabič, Rok Zaponšek. Njihov napredek je odvisen od tega, kako bodo napredovali v klubih – kakšno minutažo bodo dobili in kako jim bodo zaupali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.