Šport
44 ogledov

Iz Šanghaja brez kolajne, a s sporom

Anja Klinar ima za 400 mešano že izpolnjeno normo za London 2012. (Foto: STA) Žurnal24 main
Brez kolajne, en finale in ne želena dva. To je slovenski izkupiček SP v plavanju. A v središču pozornosti je spor med Anjo Klinar in njenim trenerjem Miho Potočnikom. Selektor Roni Pikec pravi, da se ga da rešiti, in zavrača navedbe plavalke, da je vzdušje v ekipi slabo.

Slovenska reprezentanca se s finalom in šestimi uvrstitvami do 16. mesta dokaj zadovoljna vrača iz Šanghaja. A te dosežke je zasenčil izpostavljen spor znotraj ekipe, ki vsaj na Kitajskem še ni našel poti k razrešitvi. "Ni skrivnost, da je med Anjo Klinar in Miho Potočnikom prišlo do problema, a obenem verjamem, da ta ni tak, da se ga ne bi dalo rešiti. Pričakujem, da bosta trener in plavalka septembra normalno začela sezono in se pripravljala na olimpijske igre v Londonu," pravi selektor Roni Pikec.


Trener Pikec ne skriva, da se take zadeve dogajajo, tudi sam je imel podobne težave na prvenstvu leta 2007 v Melbournu s svojim varovancem Emilom Tahirovićem, vse skupaj pa je povezano tudi z velikansko napetostjo, ki se na tako velikih tekmovanjih vedno občuti, a se najde tudi pot za rešitev težav. "Take stvari se dogajajo, saj smo vsi zelo napeti." Po selektorjevem mnenju se je težava povečala, ko sta trener in tekmovalka zadevo reševala v javnosti, s čimer se je vse še bolj zapletlo. Miha Potočnik in Klinarjeva sta se sprla, ker naj bi plavalka trenerju in selektorju sporočila, da se "ji ne da plavati", in trener je takrat prekinil sodelovanje s plavalko, pozneje pa med seboj nista več komunicirala. Selektor Pikec je prepričan, da bi se velik del težav razrešil že, če bi plavalka svojo izjavo spremenila in uradno potrdila svoj nastop.

Pikec tudi zavrača trditev Klinarjeve, da je vzdušje v ekipi slabo. "To ni res. V ekipi je veselje, navijanje in vzdušje je dobro. Sam sem po Anjini izjavi o tem povprašal tekmovalce in mislim, da posameznik tega ne sme ocenjevati negativno, če sam čuti drugače in če ima sam v določenem trenutku težave. Mene je njena izjava presenetila in resnica je precej drugačna."

Le en finale, pričakovali so dva

Dosežki slovenskih plavalcev so ob sporu v reprezentanci ostali nekako spregledani, čeprav je reprezentanca izpolnila osnovne cilje, želje pa so bile pred odhodom še višje. "Nismo dosegli vseh ciljev. Pričakoval sem vsaj dva finala, imeli smo enega. Žal mi je predvsem za Matjaža Markiča, ki je v predtekmovanju pokazal, da je sposoben odplavati vrhunski izid in v finalu bi imel celo možnost za medaljo. Lepo se je vrnil Peter Mankoč, ki še 14 dni pred tekmo ni dosegal vrhunskih izidov, a se je na prvenstvu prebil v polfinale, med 16 najboljših se je prebila Klinarjeva, ki je bila prav tako sposobna priti v finale, pa Sara Isaković, moška štafeta. Izjemne izide sta odplavala Robi Žbogar in Jan Karel Petrič, lepo se je vrnila Anja Čarman, solidno je nastopila mladinka Špela Bohinc. Prav tako ne smemo spregledati vrhunskih uvrstitev daljinske plavalke Teje Zupan." Selektor Pikec je prav tako pričakoval še nekaj olimpijskih norm A, a kar nekaj plavalcev, v prvi vrsti Peter Mankoč, je s svojimi dosežki tako blizu normi, da so si verjetno zagotovili tudi že pot v London.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.