Šport
802 ogledov

Oglasila naj bi se izginula Kitajka, vsebina vzbuja velike skrbi

tenis lopar strune Profimedia
Že več dni pogrešana kitajska tenisačica naj bi prek elektronske pošte potrdila, da ni v nevarnosti in da so bile njene obtožbe o spolnem nasilju visokega političnega predstavnika izmišljene. Pri WTA dvomijo v avtentičnost sporočila.

Žensko teniško združenje WTA je po izjavah predsednika Steva Simona "zelo zaskrbljeno" glede izginotja kitajske igralke Shuai Peng, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kitajka naj bi po poročanju kitajskih državnih medijev poslala elektronsko sporočilo, kar pa ni prepričalo vodstva WTA.

Kitajski medij CGTN, ki je v državni lasti, je v sredo pozno po slovenskem času objavil elektronsko sporočilo, ki naj bi ga na WTA poslala 35-letna Pengova.

shuai peng | Avtor: Epa Epa

Odlična igralka v dvojicah je na začetku meseca izginila neznano kam, odkar je vplivnega člana kitajske komunistične partije obtožila, da jo je prisilil k spolnim odnosom.

V začetku tega meseca je Pengova na družbenih omrežjih zapisala, da jo je Gaoli Zhang, ki je zdaj star 75 let, "prisilil v seks". Ob tem je tudi zapisala, da je bila z njim v podrejenem odnosu, ki je trajal več let.

Kitajski spletni cenzorji so objavo zelo hitro izbrisali s platforme Weibo, odstranili so tudi vse obremenilne dokaze o obtožbah na račun vplivnega člana kitajske oblasti, Pengove pa od takrat ni bilo na spregled.

đoković "To je strašno" Šport Teniški svet v šoku, tudi Đoković komaj verjame, kaj se dogaja

Zdaj pa naj bi v elektronskem sporočilu 35-letna dvakratna zmagovalka turnirjev velike četverice v dvojicah zapisala, da njene pred tem izrečene "obtožbe niso resnične". Ob tem je dodala, da "ni izginila ter da ni v težavah", kitajsko igralko navaja dpa.

Po besedah Steva Simona nihče, ki je povezan s turnejo WTA, vključno z zaposlenimi in igralkami, ni mogel neposredno stopiti v stik s Pengovo, da bi potrdili njen status. V sredo zvečer pa je prišlo sporočilo, v katerega avtentičnost Simon ne verjame.

"Ta izjava, ki so jo objavili kitajski državni mediji, samo še bolj potrjuje mojo skrb glede lokacije Shuai Peng in njene varnosti," je WTA zapisala v izjavi za javnost.

"Težko verjamem, da je Pengova to zapisala sama, ali pa da verjame zapisanim besedam. Igralka je bila izjemno pogumna pri opisu spolne zlorabe. WTA in preostanek sveta potrebujeta neizpodbitne in preverljive dokaze, da je Pengova na varnem. Ves čas se že trudim stopiti v stik z igralko, a mi to kljub naporom še ni uspelo," je še dodal Simon.

Vodstvo WTA je že v nedeljo pozvalo, naj se trditve Pengove raziščejo "popolnoma, pošteno, pregledno in brez cenzure", je takrat poročala francoska tiskovna agencija AFP. Vmes so se oglasile in Kitajki izrekle podporo tudi številne sedanje in nekdanje igralke, med njimi tudi Japonka Naomi Osaka in ena najboljših igralk v zgodovini Američanka Chris Evert.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice