Šport
35657 ogledov

Teniški svet v šoku, tudi Đoković komaj verjame, kaj se dogaja

đoković Epa
Teniško skupnost še naprej pretresa nepojasnjeno izginotje kitajske teniške igralke Shuai Peng.

Najboljši tenisač na svetu Novak Đoković je na zaključnem turnirju v Torinu, kjer se poteguje za šesto lovoriko, izrazil zaskrbljenost zaradi izginotja nekdanje prve igralke sveta v konkurenci dvojic Shuai Peng.

teniška žogica roland garros pesek igrišče tenis Teniška igralka Šport Pomembnega politika obtožila, da jo je posilil, zdaj je izginila

Pengova, zmagovalka dveh grand slamov v parih, je izginila neznano kam, potem ko je na družbenem omrežju nekdanjega visokega predstavnika komunistične partije Gaolija Zhanga obtožila spolnega napada.

đoković | Avtor: Epa Epa
"Nimam nobenih konkretnih informacij, sem pa slišal o tem. To, da je pogrešana, je šokantno in grozno. Še toliko bolj, ker gre za osebo, ki sem jo v preteklih letih pogosto srečeval na Touru. Srčno upam, da jo bodo našli. To je strašno. Lahko si samo predstavljam, kaj preživlja njena družina" je dejal Srb.

Pengova je pred dnevi na kitajskem družbenem omrežju Weibo zapisala, da jo je Zhang prisilil v spolni odnos. Nekaj dni zatem je 35-letnica, ki je v karieri uspešno nastopala tudi v konkurenci posameznic, izginila brez sledu. Vsi poskusi vzpostavitve neposrednega stika z njo so bili za zdaj neuspešni, čeprav s Kitajske prihajajo zagotovila, da je z njo vse v najlepšem redu in da ni v nikakršni nevarnosti. 

Kitajski cenzorji so objave teniške zvezdnice hitro izbrisali, prav tako je še vedno onemogočeno spletno iskanje imen Pengove in Zhanga. Iskanje njenega računa na kitajski platformi Weibo ne daje rezultatov, čeprav je račun še vedno dostopen prek neposredne spletne povezave.

Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Zhao Lijian je na poizvedbo francoske tiskovne agencije AFP odvrnil, da o tej temi ne ve ničesar, nadaljnje poskuse novinarjev pa je odpravil z odgovorom, da to "ni diplomatsko vprašanje."

shuai peng Izginila Šport Ljubitelji tenisa vse bolj zaskrbljeni za igralko

V "iskalno akcijo" se je aktivno vključilo tudi Združenje profesinalnih teniških igralk (WTA), ki na Kitajskem vsako leto prireja več prestižnih turnirjev.

"Vse ženske, ne samo Shuai Peng, si zaslužijo, da se jih sliši, ne pa cenzurira. Obtožbe o spolnem nasilju s strani kitajskega politika je potrebno obravnavati skrajno resno," so zapisali pri WTA.

Predsednik združenja Steve Simon je dejal, da je WTA odločena storiti, "kar je prav", četudi s tem tvega negativen odziv kitajskega političnega vrha.

Številni viri na Kitajskem sicer vneto zatrjujejo, da je Pengova na varnem. To je za WTA potrdila tudi tamkajšnja teniška zveza, vendar pri združenju ostajajo skeptični, saj z igralko ni mogoče navezati neposrednega stika.

novak đoković Insajderka Šport Je to dokaz, da je Đoković cepljen?

"Izkoristili smo vse možne kontakte in vse udeleženke Toura, ki so imele predhodne stike z njo, da bi nekako prišli do nje. Prav tako smo se obrnili na vse WTA igralke iz regije, ki bi imele kakršnokoli povezavo z njo. Odgovor je bil vedno enak, in sicer da ne morejo vzpostaviti neposrednega stika. Vsi viri nam zatrjujejo, da ni v nevarnosti, toda z njo ni govoril še nihče," je razkril Simon.

mario ančić Druga priložnost Šport Srhljiva izpoved Hrvata: "Eno leto sem preležal na postelji"

Po Đokoviću se je v kočljivo razpravo vključila tudi slovita japonska teniška igralka Naomi Osaka. "Cenzura pod nobenim pogojem ni sprejemljiva. Šokirana sem nad trenutno situacijo. Pošiljam ji ljubezen," je sporočila zmagovalka štirih turnirjev za grand slam.

roger federer "To je resnica" Šport Federerjevo žalostno razodetje

Naomi Osaka | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 07:53 18.november 2021.

    Nič novega, Kitajska posla!!!