Šport
4214 ogledov

Srhljiva izpoved Hrvata: "Eno leto sem preležal na postelji"

mario ančić Print Screen
Nekdanji hrvaški tenisač je pred 14 leti zbolel za infekcijsko mononukleozo.

Mario Ančić je nekoč veljal za enega najboljših tenisačev na svetu. V kratki karieri je zbral tri turnirske lovorike (3-8) in priplezal do sedmega mesta na lestvici ATP, med njegove največje uspehe pa prištevamo še bronasto odličje na OI v Atenah (2004) v navezi z Ivanom Ljubičićem.

Sedemintridesetletnik, ki je po koncu teniške kariere obogatel na Wall Streetu, je v obširnem intervjuju za hrvaško nacionalno televizijo spregovoril o bolezni, ki ga je kar za leto dni prikovala na posteljo.

mario ančić Navdihujoče Šport Premagoval je najboljše, nato hudo zbolel, danes upravlja z milijoni

mario ančić | Avtor: Epa Epa
"Življenje nam razdeli karte, na nas pa je, da s temi kartami igramo. Izobrazba je bila zame ključnega pomena, saj mi je dala drugo priložnost v življenju. Imel sem željo po dokazovanju na drugem področju, česar pa brez ustrezne izobrazbe ne bi mogel storiti. Bilo je novo, a obenem razburljivo," je povedal pravni strokovnjak, ki je po koncu kariere diplomiral na Hrvaškem, kasneje pa doktoriral v New Yorku. "Če bi mi pred desetimi leti nekdo dejal, da bom zaposlen v investicijski banki, bi ga poslal na psihiatrijo. Kot tenisač sem razmišljal samo o naslednjem grand slamu, olimpijskih igrah in o tem, kako bi še napredoval. Preden sem pri 23 letih zbolel, sem se ukvarjal samo s športom. V nekem trenutku sem si moral priznati, da je prišel čas za nove izzive."

"Zapomnite si ..." Šport "Izgovorite naglas: največji športnik vseh časov je Srb!"

Spregovoril je tudi o uničujočih posledicah bolezni. "Če vam operirajo koleno ali hrbet, se lahko že naslednji dan spet posvetite treningu. Čeprav je prisotna huda bolečina, jo je mogoče premagati. Življenje se vam bistveno ne bo spremenilo. Ukvarjate se lahko z rehabilitacijo, fitnesom, plavanjem, z vsem mogočim. Ko gre za zdravje, ne moreš storiti ničesar drugega, kot da paziš nase in poslušaš zdravnike. Od 23-letnika, ki je igral in treniral tenis osem ur dnevno, sem prišel do točke, ko sem eno leto preležal v postelji. Ko se mi je to zgodilo, sem se tega lotil kot izziva, ki ga moram premagati."

"Ponosen sem, da sem igral v dobi Novaka Đokovića, Rogerja Federerja in Rafaela Nadala. Proti njim sem zmagoval in izgubljal. Začelo se je s športom, kasneje pa je naš odnos prerasel v prijateljstvo. S temi ljudmi sem preživel 11 mesecev na leto. Čeprav smo bili tekmeci, sem kmalu spoznal, da lahko tudi izven igrišč skupaj povečerjamo ali popijemo kakšno pijačo," je sklenil Ančić.

federer ančić | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice