Šport
3191 ogledov

Premagoval je najboljše, nato hudo zbolel, danes upravlja z milijoni

mario ančić Epa
Veljal je za enega najobetavnejših športnikov na svetu in bodočega prvega igralca sveta, ko so se mu z diagnozo sanje čez noč sesule v prah.

Upokojeni hrvaški tenisač Mario Ančić v teh dneh praznuje svoj 37. rojstni dan. Pred 15 leti je Ančiću pred nogami ležal svet, a je njegov pohod na svetovni teniški vrh ustavila mononukleoza.

Potem ko je v Wimbledonu šokiral Rogerja Federerja, kasneje pa temu dodal še skalpa Rafaela Nadala in Novaka Đokovića, se je leta 2004 v Atenah okitil z bronasto medaljo v dvojicah, leto kasneje pa Hrvaški pomagal do prestižnega Davisovega pokala.

V sezoni 2006 se je povzpel na sedmo mesto lestvice ATP, le nekaj mesecev kasneje pa je njegovo kariera nepričakovano ustavila infekcijska mononukleoza, po kateri si ni več opomogel.

Naslednja tri leta se je poskušal vrniti na teniška igrišča, a se elitni deseterici ni več približal. Zadnji posamični dvoboj je odigral leta 2010 na turnirju v Münchnu, leto kasneje pa je uradno oznanil svojo upokojitev.

Od leta 2013 živi v Združenih državah Amerike, kjer je bil sprva zaposlen v pravni službi NBA lige, kasneje pa je postal uspešen investicijski bančnik na Wall Streetu, kjer se obračajo vrtoglavi zneski.

Splitčan je na teniško sceno prodrl s 16 leti in kmalu zatem zaigral v finalu mladinskega OP Avstralije, kjer ga je premagal kasnejši prvi igralec sveta Andy Roddick, in Wimbledona.

ančić | Avtor: Epa Epa
Prav sveta trava All-England Cluba je leta 2002 postala prizorišče njegovega odmevnega uspeha, ko je na osrednjem igrišču šokiral takrat že uveljavljenega velemojstra tenisa na travnati podlagi Rogerja Federerja. Ančić je postal sploh prvi debitant z zmago na osrednjem igrišču po Björnu Borgu leta 1973.

Leta 2004 je v Atenah skupaj z Ivanom Ljubičićem osvojil bron v konkurenci dvojic, leto kasneje pa je utrdil status narodnega heroja, ko je Hrvaški pomagal osvojiti slovito "solatno skledo".

V sezoni 2006 je prodrl v svetovni teniški vrh in med poznavalci pridobil status bodočega prvega igralca sveta, nato je sledil šok z že omenjeno diagnozo. Po daljši odsotnosti se je še nekajkrat poskušal vrniti, a telo ni več zmoglo naporov profesionalnega športa, zato je pri 27 letih s solzami v očeh napovedal slovo.

Po koncu kariere je v rodnem Splitu diplomiral iz prava, kasneje pa doktoriral na prestižni univerzi Columbia Law School v New Yorku. Leta 2013 se je zaposlil v pravni službi lige NBA, dve leti kasneje pa se je preselil na Wall Street, kjer se še danes bavi z milijonskimi posli.

Leta 2017 se je vrnil k tenisu kot član Đokovićeve ekipe skupaj z Andrejem Agassijem. Čeprav se sodelovanje ni obneslo, sta z Đokovićem ohranila prijateljske odnose.

"Občasno odigram kakšen niz in moram priznati, da nisem slab, vendar imam ogromno drugih obveznosti. V Indian Wellsu in New Yorku sem nekajkrat udarjal z Đokovićem, zato so me navijači spraševali, ali razmišljam o vrnitvi. Zabavno je igrati s prijateljem. Poleg Novaka prijateljujem še z nekaterimi drugimi igralci na Touru," je pred časom komentiral Hrvat.

Ančić je s turnirskimi nagradami v karieri zaslužil dobre štiri milijone dolarjev, danes pa je po neuradnih ocenah težak deset milijonov.

Komentarjev 1
  • 2e2bc3a60cd4c4127e8b9a32577e5e5fa6196e22 11:09 02.april 2021.

    Hahahaha😂😂😂,pohod Ančića na sam vrh... . Nole,Rafa,Fedexpres,Murray,Stan the Man..... . Poleg tega je Federer začel svoj vzpon 2003 v Wimbledonu in Avstralija 2004.Ne lapajte neumnosti,ko jim ni niti do kolen.Vprašanje,če bi sploh osvojil kakšen Grand Slam,še Masters težko.😂😂😂

Sorodne novice