Šport
38 ogledov

"Izgleda, da mi je usojeno"

Ilirija challenge Anže Petkovšek
Enaindvajsetletni Peter John Stevens je eden od slovenskih športnih junakov leta 2016. Po marčevskem naslovu podprvaka NCAA si je maja priplaval naslov evropskega podprvaka in ob izteku leta še naslov svetovnega podprvaka.

"V letu 2016 mi je drugo mesto očitno usojeno," je po tekmi, ki mu je v 25-meterskem bazenu prinesla naslov svetovnega podprvaka, povedal plavalec kranjskega Triglava.

Slovenski ljubitelji plavanja Petra Johna Stevensa podrobneje poznajo od leta 2013, ko je medalji z mladinskega evropskega prvenstva dodal naslov mladinskega svetovnega prvaka in odšel na študij v ZDA. V istem letu je bil v Herningu na Danskem tudi finalist evropskega prvenstva v 25-metrskem bazenu, nato je sledil premor do leta 2016 in prvi medalji z evropskega in svetovnega prvenstva. O napredku najbolj zgovorno govori podatek, da je od danes dalje Stevens od evropskega rekorda na 50 m prsno oddaljen le še desetinko sekunde.

"Od evropske mladinske konkurence sem se poslovil s srebrom, zdaj sem se vrnil v evropsko člansko konkurenco in ob premieri v 50-metrskem bazenu osvojil srebro," je že po Londonu razlagal plavalec, ki je takratno kolajno ob 22. obletnici poroke posvetil staršema. Ta sta ga zdaj spremljala tudi ob prvem velikem uspehu na SP v Kanadi, v Windsorju v Ontariu.

Če bi šel po stopinjah svojih staršev, kot je to storil njegov brat, bi visokorasli Stevens, ki rad poudari slovensko izgovarjavo imena Peter, pravzaprav moral oditi med baletnike. Starša sta namreč britansko-slovenski baletni par, z baletno šolo v Medvodah in v Naklem. A predvsem zaradi zdravstvenih težav se je Stevens zapisal plavanju. "Zdravnik je zaradi hitre rasti napovedal možne težave s hrbtom in plavanje naj bi bilo dobro za to. Nato sem v plavanju dobil prijatelje."

Prve večje ambicije je imel v kategoriji dečkov, ko je vzel prvi državni rekord najboljšemu slovenskemu plavalcu zadnjih let Damirju Dugonjiću, ki mu je danes na obali Velikih jezer odvzel tudi članski rekord ter postal sedmi plavalec na svetu, ki je 50 m prsno preplaval v manj kot 26 sekundah. Na večni lestvici je na petem mestu.

V Kranju je Stevens, ki je treniral pri Luki Berdajsu, dolga leta na treningih lahko sodeloval in se učil od nosilcev medalj z največjih tekmovanj Emila Tahirovića in Matjaža Markiča. Nato se je odločil za pot na univerzo v Tennessee, kjer je nekdanji mladinski svetovni prvak dodelal predvsem start in podvodno plavanje, s čimer v uvodu vsake velike tekme dobesedno uide konkurenci.

Že v Kranju je imel izredno tekmovalno samozavest in znal stopnjevati izide. Zdaj je storil še korak dlje in že pred obema največjima članskima tekmama v sezoni napovedal medaljo. "Vedno merim visoko. Vem, da so se mi nekateri posmehovali že, ko sem maja napovedal medaljo v Londonu. A vem tudi, da lahko dosežem vse, če sem dovolj samozavesten, saj trdo delam za to," pravi Stevens in dodaja, da je vajen nastopati na težkih tekmah, na novih bazenih pa iz starta v start vselej odpravlja napake, dodatno samozavest pa so mu pred SP že jeseni dali izredni izidi na študentskih tekmovanjih v ZDA.

Prvi veliki uspehi v članski konkurenci pa so za mladega slovenskega reprezentanta le nov izziv. Tudi v izredno uspešnem letu 2016 pravi, da še ni izpolnil vseh ciljev, kar mu daje novo motivacijo: "Super leto. Žal mi je v nekaj poskusih zmanjkalo nekaj desetink, da bi izpolnil normo na 100 m prsno za olimpijske igre v Riu."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.