Šport
31 ogledov

Jadralki v finale s tretjega mesta

Veronika Macarol Tina Mrak razred 470 jadranje Rio 2016 Stanko Gruden/STA
Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta po desetih plovih razreda 470 na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru na tretjem mestu in se bosta v sredini regati najboljše deseterice potegovali za medaljo.

Britanki Hannah Mills in Saskia Clark sta že novi olimpijski prvakinji, na naslednjih mestih pa so razlike zelo majhne. Britanki, srebrni na OI pred štirimi leti, imata 28 točk, 20 več od najbližjih zasledovalk. 

Na drugem mestu sta branilki naslova Novozelandki Jo Aleh in Polly Powrie (48), ki za britansko posadko zaostajata za dvajset točk, toda pred Slovenkama imata le dve točki zaloge. Slovenki sta zbrali 50 točk, Američanki Annie Haeger in Briana Provancha 51, francoski svetovni prvakinji Camille Lecointre in Helene Defrance (52) pa za Slovenkama na petem mestu zaostajata dve točki.

Le štiri točke več od Mrakove in Macarolove imata Japonki Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka (54), devet pa sedmouvrščeni Nizozemki Afrodite Zegers in Anneloes van Veen (59).

Šele evropski prvakinji Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar (64) imata na osmem mestu malo večji zaostanek in za 14 točk ali sedem mest v finalni regati trenutno zaostajata za tretjim mestom. Toda tudi Avstrijki, tretji na letošnjem SP, ki sta lani drugič v nizu postali svetovni prvakinji, se gotovo ne bosta predali.

Konstantne predstave

Mrakova in Macarolova, lanski evropski prvakinji in letos tretji na EP, sta v današnjih treh plovih prijadrali do šestega, petega in še enega šestega mesta. Pred njima je še sredina regata za medalje in boj za bron ali celo srebro.

Slovenska posadka je bila pred zadnjim dnevom rednega dela, ko je morala pred regato za medalje najboljše deseterice odjadrati tri plove - vse tri bi morali opraviti dan prej, vendar najprej ni bilo vetra, nato pa je bil premočan - na četrtem mestu. Po osmem plovu, prvem današnjem, sta bili skupno tretji, prvi skozi cilj sta prišli Jo Aleh in Polly Powrie, Slovenki pa kot šesti.

Mrakova in Macarolova sta v devetem plovu končali na petem mestu, skupno pa bili na četrtem, vendar z enakim zbirom točk kot Novozelandki Alehova in Polly Powriejeva, ki sta zmagali deveti plov. Najboljši v deseti regati sta bili Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka, Slovenki pa sta bili šesti.

"Vse je še odprto"

"Današnji izidi še niso dokončni, saj smo vložili protest proti japonski jadrnici, ki se me je dotaknila v hrbet, prav tako one protestirajo zaradi nas. Dan se še ni končal, še vedno je stresno, čeprav bo protest težko uspel. Drugače pa sva se danes dobro držali, čeprav bi vedno lahko bilo boljše. Zdaj smo na tretjem mestu, a posadke so blizu, čisto vse je še odprto. Posebne taktike ne bo, treba bo biti v ospredju, iti na prvo mesto. Pogoji se vsak dan spreminjajo, a na to sva pripravljeni. Vse posadke čutijo pritisk, najbrž bo danes malo spanja. Vasilijev uspeh bo dodatna motivacija, upava, da bova tudi midva domov prinesli kakšno kolajno. Vasilijev uspeh pa za naju ne pomeni sprostitve," je po tekmi dejala Macarolova.

Jadranje, razred 470 (po 10. plovu):

1. Mills/Clark (VB) 28 točk
2. Aleh/Powrie (Nzl) 48
3. Macarol/Mrak (Slo) 50
4. Haeger/Provancha (ZDA) 51
5. Lecointre/Defrance (Fra) 52
6. Yoshida/Yoshioka (Jap) 54
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.