Šport
14 ogledov

James prebil "bunker", García priskrbel remi

Raul Garcia Pepe Casillas Real Madrid Atletico Madrid španski superpokal Bernabe
1/19
EPA
Prva tekma med mestnima tekmecema se je končala z remijem (1:1). Za Real je prvi gol zabil James Rodríguez, ki ga je v končnici izničil Raúl García z zadetkom po prekinitvi. Povratna tekma bo v petek ob 22.30 na stadionu Vicente Calderón.

Kot je bilo pričakovati, prvo srečanje španskega superpokala na stadionu Santiago Bernabéu še ni prevesilo tehtnice na eno ali drugo stran. Videli smo tekmo dveh različnih polčasov: v prvem pravega razburjenja ni bilo, drugi pa je bil vsebinsko precej bolj bogat. 

Real Madrid je, z izjemo minut med obema zadetkoma, gospodaril na svoji zelenici in si priigral tudi več priložnosti. Toda preverjeni recept Diega Simeoneja je še enkrat deloval: čvrsta obrambna postavitev z majhnimi razmaki med linijami, podkrepljena z agresivnimi in včasih grobimi starti je domačim dovolila le en zadetek, na drugi strani pa je Atlético Madrid še enkrat več zabil po prekinitvi in tako izničil vse napadalne napore Reala. Tekmo je zaznamovala tudi huda napaka katalonskega sodnika Estrade Fernándeza v končnici tekme, ter redka menjava Cristiana Ronalda ob polčasu zaradi rahlih bolečin v levi stegenski mišici.

Oba najdražja ostala na klopi

Tako Carlo Ancelotti kot Diego Simeone sta stavila na zna koncept. Real  je začel v osnovni postavitvi 4-3-3, ob standardni zadnji vrsti in napadalnem trojcu so vezno linijo tokrat sestavljali Xabi Alonso, Luka Modrić in Toni Kroos. Atlético se je postavil v prepoznavno formacijo 4-4-2 in odlično zgostil prostor pred svojimi vrati, ki jih je branil Miguel Ángel Moyà, medtem ko je Jan Oblak obsedel na klopi.

Oba trenerja sta na klopi pustila svojo najdražjo okrepitev letošnjega prestopnega roka. Pri Colchonerosih je na klopi začel Antoine Griezmann, saj je "Cholo" ob Maria Mandžukića postavil vsestranskega Raúla Garcío, pri Realu pa je tekmo med rezervisti začel James Rodríguez, ki se še ni povsem prilagodil na igro evropskih prvakov.

V prvem delu le ena prava priložnost

Srečanje se je začelo s pobudo Reala, ki pa ni obrodila sadov v obliki nevarnejših strelov ali konkretnih priložnosti. Gostje so disciplinirano branili svoja vrata in nalete domačih ustavljali tudi s precej grobimi starti. Že v prvih minutah sta "porumenela" Koke in Guilherme Siqueira, prvi je podrl Pepeja, drugi pa z visoko dvignjeno nogo ustavil prodor Garetha Bala. Sodnik Fernández se je Brazilca usmilil in mu pokazal le rumeni karton.

Po uvodnih minutah je Atlético povsem nevtraliziral napade Reala in prišel do prve polpriložnosti, ko je po protinapadu zaključil Saúl Ñíguez. Sredi prvega dela se je Colchonerosom ponudila najlepša priložnost v prvih 45 minutah, toda po neprepričljivem posredovanju Alonsa in Ikerja Casillasa je Mandžukić žogo z glavo poslal točno v roke španskega vratarja. Los Blancos so bili še najbližje zadetku po dobrem skoku Cristiana Ronalda, vendar Portugalec žoge ni uspel usmeriti proti vratom. Gostujoči vratar Moyà, razen nekaterih predložkov, v prvem delu praktično ni imel resnega dela. V končnici prvega polčasa je z glavo še enkrat poskusil Ñíguez in bil nenatančen.

Realova ofenziva in serija kartonov

Že takoj na začetku drugega polčasa so navijači domačih doživeli presenečenje, saj je v slačilnici ostal Cristiano Ronaldo, ki ga je nadomestil James. Portugalec v nadaljevanju ni zaigral, ker je začutil bolečine v stegenski mišici, pri "belemu baletu" pa niso želeli tvegati hujše poškodbe. Real je hitro prišel do obetavne priložnosti, toda Moyà je bil dobro postavljen ob močnem strelu Bala po podaji Danija Carvajala. Aktualni prvaki so odgovorili s tremi zaporednimi koti, a so se domači uspeli ubraniti. V naslednjih minutah je Real goste stisnil v njihov kazenski prostor, a tudi tokrat ni bilo nevarnejšega strela, preveč sta oklevala Modrić in Kroos.

James Rodriguez Real Madrid Atletico Madrid španski superpokal Bernabeu | Avtor: EPA EPA
Reagiral je tudi Simeone in na zelenico poslal Griezmanna namesto Ñígueza. Francoski reprezentant je zaigral v napadu, García pa se je pomaknil v zvezno vrsto. Sledilo je nekaj živčnih minut, ko je najprej Mario Suárez podrl Kroosa, nato pa je zavrelo po ostrem dvoboju Mandžukića in Sergia Ramosa, ko je Španec živčno odreagiral. Končalo se je z rumenim kartonom za oba, s čimer je bil lahko veliko bolj zadovoljen Ramos. Simeone je moral hitro še drugič menjati, saj je bil Siqueira na robu rdečega kartona, potem ko je že drugič podrl Bala. Brazilca je nadomestil Cristian Ansaldi.

Domači le kronali premoč

Malce več je začel kazati tudi James in v 69. minuti je izsilil prekršek na robu kazenskega prostora, po katerem je Real prišel do izjemne priložnosti. Po težavah s preveč "živim" živim zidom gostov je poskusil Bale, Moyà je močan strel odbil, a točno na nogo Kroosa, ki pa je hitro žogo iz ugodnega položaja z volejem poslal čez gol. Nemec je kmalu še enkrat zapretil, tokrat si je lepo priigral prostor za strel s 16 metrov, toda slabo zadel žogo. V skoku je do strela prišel tudi Karim Benzema in meril previsoko. 

Gostujoči trener je nato izkoristil še svojo zadnjo menjavo, Mandžukića je zamenjal novinec Raúl Jiménez, Ancelotti pa je Modrića zamenjal z Ángelom di Marío. Argentinec je brž poživil igro domačih, ki so v 81. minuti vendarle prebili "bunker" Atlética. Kroos je ponovno prišel do odbite žoge in tokrat na desni našel Carvajala, slednji je podal v sredino do Benzemaja, Francoz ni prišel do strela, zato pa je iz bližine zadel James s pomočjo srečnega odboja od Ansaldija. 

Odgovor po kotu in jeza na Katalonca

Atlético je nato zaigral precej bolj napadalno in dlani Casillasa je z razdalje ogrel Griezmann, po sledečem kotu pa Miranda ni dobro zadel žoge po kotu Kokeja. V 88. minuti pa so gostje vendarle dočakali svoj trenutek radosti. Po še enem kotu je obramba Reala katastrofalno reagirala pri bližnji vratnici, pred vrati je sam ostal García in bil dovolj priseben, da je zlahka zadel.

Colchonerosi so se zatem ponovno potegnili pred svoj gol, pri branjenju remija jim je na pomoč priskočil tudi delilec pravice Fernández. Slednji je v 90. minuti spregledal očitno igro z roko Suáreza po strelu Carvajala in tako domače prikrajšal za nesporno enajstmetrovko. Tudi v dodatnih treh minutah je Katalonec dvakrat razjezil domače občinstvo. Najprej je pustil prednost ob prodoru Di Maríe v kazenski prostor, nato pa ni zapiskal, ko je motivirani Argentinec izgubil žogo. Povsem v zadnjih sekundah je imel Kroos žogo v nogah približno 20 metrov od vrat, Fernández pa se je odločil zaključiti tekmo nekaj sekund pred iztekom triminutnega dodatka.  

Španski superpokal (prva tekma):

Real Madrid : Atlético Madrid 1:1 (0:0)
James Rodríguez 81.; Raúl García 88.
Oblak (Atlético) je sedel na klopi.

Real Madrid: Casillas; Carvajal, Pepe, Sergio Ramos, Marcelo; Xabi Alonso, Kroos, Modrić (od 78. Di María); Bale, Cristiano Ronaldo (od 46. James Rodríguez), Benzema.
Na klopi: Navas; Varane, Arbeloa, Coentrão, Isco.

Atlético Madrid: Moyà; Juanfran, Miranda, Godín, Siqueira (od 64. Ansaldi); Gabi, Suárez, Saúl Ñíguez (od 67. Griezmann), Koke; Raúl García, Mandžukić (od 78. Jiménez).
Na klopi: Oblak; Giménez, Tiago, Cristian Rodríguez.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.