Šport
163 ogledov

Janežič brez sobotnega nastopa

Luka Janežič Epa
Luka Janežič je za las ostal brez finala.

Slovenski atlet Luka Janežič je na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Birminghamu v polfinalu teka na 400 metrov zasedel tretje mesto in ostal brez finalnega nastopa s časom 46,37. Najhitrejši v njegovi polfinalni skupini je bil Čeh Pavel Maslak (46,32) pred Deonom Lendorejem iz Trindada in Tobaga (46,33). Janežič je imel skupno sedmi izid polfinala.

"Na žalost mi je malo manjkalo, tako blizu finala šesterice, pa vseeno tako daleč. Moral bi hitreje začeti prvih 200 metrov, škoda, četudi sem dokazal, da sodim med najboljše na svetu. Napravil sem sicer velik uspeh, sedmi sem na svetu, toda možnosti sem imel še za kaj več. Finale bi bila res velika stvar, vendar zdaj še z večjim z optimizmom gledam naprej," je dejal Janežič, najhitrejši v kvalifikacijah. Na prejšnjih dveh dvoranskih prvenstvih, 2016 v Portlandu in lani na EP v Beogradu, je zaradi prestopa ostal brez izida; tokrat je zmogel odmisliti ta dva neuspeha.

Tekel je v tretji, zadnji polfinalni skupini, v finale pa sta vodili le prvi mesti iz skupin. V svoji je imel tretji prijavljeni osebni rekord (46,02), boljša od njega sta bila dvakratni zaporedni svetovni dvoranski prvak Maslak (45,24), tudi trikratni zaporedni dvoranski evropski prvak, ter Lendore (45,03), bronasti pred dvema letoma na SP v Portlandu in član bronaste štafete Trinidada in Tobaga na olimpijskih igrah 2012 v Londonu ter srebrne leta 2015 na SP na prostem v Pekingu. Maslak je letos tekel počasneje, 46,14, od Janežiča, Lendore pa se je že spustil pod 46 sekund (45,85).

Janežič je prvi krog končal na tretjem mestu in si tudi v nadaljevanju proti izkušenejšima tekmecema v troboju, ostali so precej zaostali, ni mogel priboriti drugega mesta, čeprav je bil zaključek izjemno tesen. Maslak, ki ga je Janežič v tej zimi dvakrat že premagal, je slavil s 46,32, stotinko pa je zaostal Lendore.

Dvaindvajsetletni slovenski rekorder je imel težko nalogo v želji po preboju v finale. "Maslak me ne bi smel prehiteti, tega ne bi smel dopustiti, vendar pa si nimam česa očitati, naredil sem vse, kar sem zmogel, le prvi krog bi moral preteči drugače, hitreje, vendar sem imel s tem uvodnim krogom vso zimo težave. Pred tekmo nisem gledal, v kateri skupini sem, le trener Rok Predanič mi je povedal, kdo je pred mano in kdo za mano. Tudi regeneracija je bila dobra in zelo potrebna pri dveh tekih v enem dnevu. S seboj smo imeli tudi posebne hlače, ki povečajo prekrvavitev, verjetno pa jih bomo kupili, čeprav so zelo drage," je dejal Janežič.

Zdaj ga čaka nekaj premora, potem pa priprave na poletno sezono. "Glavni cilj bodo zmagovalne stopničke na evropskem prvenstvu v Berlinu; pred dvema letoma sem bil v Amsterdamu na EP že peti in kaj manj, kot sem dejal, tudi ne morem načrtovati, če bom zdrav in brez poškodb," je napovedal slovenski rekorder.

Anita Horvat (Velenje), druga slovenska predstavnica na SP, je v kvalifikacijah na 400 metrov v četrti skupini zasedla zadnje, peto mesto in je s 53,52 sekunde na skupnem 23. mestu končala nastope na tem prvenstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.