Šport
20 ogledov

Jani: "Poškodbe zaceljene, ciljam med 3"

tour 2011 jani brajkovič EPA
Z moštvenim kronometrom se bo v soboto začela 66. kolesarska dirka po Španiji, še zadnja od treh največjih večdnevnih dirk. Jani Brajkovič bo med tistimi favoriti, ki bodo iskali uteho po smoli na Touru. "Lahko končam med najboljšimi tremi."

Čeprav na startu 66. Vuelte ne bo nekaterih največjih imen tega športa, bo konkurenca močna, tudi zaradi dejstva, da je letošnji Tour poskrbel za številna razočaranja, njegovi osmoljenci pa bodo uteho iskali v Španiji. Tako bodo na startu Britanec Bradley Wiggins (Sky), Belgijec Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma), Nemec Andreas Klöden in tudi Slovenec Jani Brajkovič (oba Radioshack), ki so morali na Touru zaradi poškodb predčasno končati dirko. Spadajo v širši krog favoritov, a strokovnjaki več možnosti pripisujejo lanskemu zmagovalcu Italijanu Vincenzu Nibaliju (Liquigas), njegovemu rojaku Micheleju Scarponiju (Lampre), dvakratnemu zmagovalcu dirke Rusu Denisu Menčovu (Geox), povsem na vrhu seznama favoritov pa sta domača aduta Joaquim Rodriguez (Katjuša) in Igor Anton (Euskaltel).


"Imam en in edini cilj. To je zmaga. Letos sem vse podredil Vuelti, izboljšal sem tudi kronometer, zaradi katerega sem lani ostal brez zmage, saj sem zaostal za pet minut. Konfiguracija etap mi ustreza, ustvarjena je za specialiste za vzpone, posamična vožnja na čas bo na sporedu le enkrat. Tekmeci so spoštovanja vredni, a sam sem odlično pripravljen in tudi dovolj samozavesten,"
je pred začetkom dejal lani četrtouvrščeni Rodriguez, ki bo poskušal domačim kolesarjem vrniti krono. To sta nazadnje imela v lasti leta 2008 Alberto Contador in leta 2009 Alejandro Valverde.

Četudi na startu ne bo Avstralca Cadela Evansa, Contadorja in luksemburških bratov Andyja in Franka Schlecka, pa se bodo za etapne zmage v sprinterskih etapah potegovali praktično isti kolesarji kot na Touru. Petkratni zmagovalec etap na letošnji dirki po Franciji Britanec Mark Cavendish (HTC-Higroad) bo prav gotovo tudi tokrat zbiral zmage, veselje mu bodo poskušali preprečevati Italijana Alessandro Petacchi (Lampre) in Daniele Bennati (Leopard Trek), Američan Tyler Farrar (Garmin), Belgijec Tom Boonen (Quickstep), ki se prav tako vrača po poškodbi s Toura, španski veteran Oscar Freire (Rabobank) in še kdo.


Slovenija bo imela tokrat le enega predstavnika. Belokranjec Brajkovič bo poskušal vsaj ponoviti dosežke z dirke leta 2006, ko je nekaj časa celo vodil v skupnem seštevku. "Menim, da dirko lahko končam med najboljšimi tremi. Poškodbe s Toura so zaceljene, dobro sem pripravljen, in če bom uspešno preživel prvi teden, sem lahko visoko. Je pa jasno, da moja psihološka pripravljenost ni taka, kot je bila pred Tourom," je dejal Brajkovič, ki je zadovoljen s seznamom etap, ni mu všeč le vzpon na Angliru. Gotovo pa se že veseli devete in 13. etape, ki se bosta končali v La Covatilli in Ponferradi, v mestih, kjer je pred petimi leti v etapi zasedel drugo oziroma četrto mesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.