Šport
59 ogledov

Jani s pretresom in počeno ključnico

Jani Brajkovič kri Tour
1/7
Reuters
Dvaindevetdeset kilometrov pred koncem pete etape Toura je prišlo do padca več kolesarjev. Najhuje je nastradal Slovenec Jani Brajkovič, ki je utrpel lažji pretres možganov (zaradi počene arkade je dobil sedem šivov), ima pa tudi počeno ključnico.

Kapetan ekipe RadioShack in eden od 10 glavnih favoritov za končno zmago na kolesarski dirki po Franciji 2011, Slovenec Jani Brajkovič, je bil po grdem padcu na peti etapi (na 164-kilometrski preizkušnji od Carhaixa do Cap Frehela) prisiljen odstopiti. Dvaindevetdeset kilometrov pred koncem etape je v gneči sredi glavnine prišlo do padca. Brajkovič je trčil z Robertom Gessinkom in padel. Udaril je z glavo ob asfalt in za nekaj časa negibno obležal. Zdravniška služba mu je sprva pomagala na noge, a se je znova zgrudil. Morali so ga dati na nosila, obvezali so mu glavo in ga z reševalnim vozilom prepeljali v bolnišnico. Da 27-letni kolesar ne bo nadaljeval dirke, so potrdili tudi v njegovem moštvu. Organizatorji dirke po Franciji so potrdili, da je Brajkovič utrpel številne ureznine in odrgnine po obrazu, v bolnišnico pa so ga prepeljali zaradi morebitnih poškodb glave. Zdravniki so po prvih pregledih ugotovili, da je utrpel manjši pretres možganov, ob padcu pa je prišlo do zpočene ključnice.

Okrvavljeni Gessink je lahko nadaljeval. Kmalu zatem je padel še prvi favorit Alberto Contador. Ker je Španec izgubil stik z najboljšimi, je svoje kolo besno vrgel v bližnji jarek. Contador, Gessink in še peščina kolesarjev so po 20 kilometrih le ujeli glavnino kolesarjev. Pred tem je padel še eden od favoritov Bradley Wiggins, zaostal za minuto, a vseeno ujel glavnino. Eden od razlogov za številne padce je močan veter na trasi, ki poteka blizu morja. Petinsedemdeset kilometrov kasneje se je zgodil še četrti padec: Nicki Sörensen je zadel v spremljevalni motor in odletel na zelenico ob cesti, kjer je imela nič hudega sluteča družina piknik. A padcev s tem ni bilo konec: 59 kilometrov pred ciljem se je zgodil naslednji, med kolesarji na tleh pa sta bila tudi Tom Boonen in Gert Steegmans.


Etapa Cavandishu

Do konca etape je sledil še en padec, o zmagovalcu pa je odločal ciljni sprint. Dobil ga je Mark Cavendish. Imel je več moči od Phillippa Gilberta in Joseja Rojasa. Kakšnih pet kilometrov pred ciljem sta najprej tekmece skušala streti Jeremy Roy in Thomas Voeckler, s silovitim napadom pa je nato samostojno poskušal Voeckler, kar se mu ni izšlo. Na čelo glavnine se je postavil Danilo Hondo, dva kilometra pred ciljem pa je poskušal še Matthew Goos, toda glavnina je imela pripravljen odgovor. Vse je kazalo na boj najboljših sprinterjev, svoje sprinterske sposobnosti pa je najbolje unovčil Cavendish, ki je slavil pred Gilbertom in Rojasom. Rumena majica ostaja pri Thoru Hushovdu, Cadel Evans ima na drugem mestu le sekundo zaostanka, Frank Schleck na tretjem mestu pa zaostaja štiri sekunde. Contador je etapo končal na 35. mestu, v skupni razvrstitvi pa je na 39. mestu z minuto in 42 sekundami zaostanka.

Med tremi preostalimi slovenskimi kolesarji se je najbolje odrezal Kristjan Koren na 75. mestu z istim časom kot zmagovalec, Borut Božič je etapo končal na 95. mestu, prav tako z istim časom kot Cavendish. Grega Bole je preizkušnjo končal na 166. mestu z 2:46 zaostanka. V skupni razvrstitvi je najvišje uvrščen Slovenec Koren na 54. mestu (+ 2:36), Božič je 145. (+ 11:03), Bole pa 159. (+ 12:03).

Tour, peta etapa (Carhaix – Cap Frehel, 164,5 kilometra):

1. Mark Cavendish (VBr/HTC) 3:38:32
2. Philippe Gilbert (Bel/Omega Pharma Lotto)
3. Jose Joaquin Rojas (Špa/Movistar)
4. Tony Gallopin (Fra/Cofidis)
5. Geraint Thomas (Vbr/SKY)
6. Andre Greipel (Nem/Omega Pharma Lotto)
7. Sebastien Hinault (Fra/Ag2r)
8. William Bonnet (Fra/FDJ)
9. Daniel Oss (Ita/Liquigas)
10. Thor Hushovd (Nor/Garmin)
...
75. Kristjan Koren (Slo/Liquigas)
95. Borut Božič (Slo/Vacansoleil) vsi isti čas
166. Grega Bole (Slo/Lampre) +2:46

Tour, skupno (po peti etapi):

1. Thor Hushovd (Nor/Garmin) 17:36:57
2. Cadel Evans (Avs/BMC) +0:01
3. Fränk Schleck (Luks/Leopard-Trek) +0:04
4. David Millar (VBr/Garmin) +0:08
5. Andreas Klöden (Nem/Radioshack) +0:10
6. Bradley Wiggins (VBr/Sky) isti čas
7. Geraint Thomas (VBr/Sky) +0:12
8. Edvald Boasson Hagen (Nor/Sky)
9. Jakob Fuglsang (Dan/Leopard Trek)
10. Andy Schleck (Luks/Leopard-Trek) vsi isti čas
...
54. Kristjan Koren (Slo/Liquigas) +2:36
145. Borut Božič (Slo/Vacansoleil) +11:03
159. Grega Bole (Slo/Lampre) +12:03
Jani Brajkovič je odstopil.

Komentarjev 2
  • Andrej Fabjan 21:17 06.julij 2011.

    Škoda, hitro se pozdravi:(http://bit.ly/lVp8iB

  • Avatar roksa
    roksa 19:34 06.julij 2011.

    Bougi pubec.Upam, da bo čimprej prišo k sebi!!!Nena se daj Tona!!!!!!!!