Šport
2 ogledov

Janus o skakalcih: "Motorično dvignjeni"

smučarski skakalci
1/9
Anže Petkovšek
Sezona svetovnega pokala v nordijskem smučanju se bo, potem ko so tekači na Norveškem pred dnevi že imeli uvod, ta konec tedna začela še za skakalce in kombinatorce. V finski Kuusamo, kjer bodo 25., 26. in 27. novembra tekme v obeh disciplinah, bo odpotovala tudi številčna slovenska zasedba, ki se je danes predstavila v Ljubljani.

V prvem ciklu svetovnega pokala bodo slovenski skakalci do tekem v Engelbergu lahko nastopali s šestimi tekmovalci. Trener Goran Janus je za prvi del sezone na Finskem in Norveškem že izbral šesterico – nastopili bodo Robert Kranjec, Jernej Damjan, Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jure Šinkovec in Dejan Judež, medtem ko bo trojica Rok Zima, Mitja Mežnar in Primož Pikl sezono začela v celinskem pokalu.

"V pripravah smo dali prednost motoriki. Zadnji testi so pokazali, da smo to dvignili, tekme za poletno veliko nagrado pa so pokazale, da lahko pričakujemo miren uvod v zimsko sezono. V svetovnem pokalu si na tekmah želimo dvakrat do tretjega mesta, trikrat do šestega in osemkrat do 15. mesta, v skupnem seštevku pa enkrat do 15. in enkrat do 20. mesta, za novoletno turnejo enkrat skupno do 12. in enkrat do 20. mesta, za SP v poletih v Vikersundu pa posamezno enkrat do šestega mesta," je Janus orisal načrte in cilje svojih skakalcev v prihajajoči sezoni. Nazadnje so trenirali v Klingenthalu, kjer so imeli tudi nekaj primerjave s tekmeci, a Janus opozarja, da ta pred začetkom sezone le ni tako pomembna: "Vedno je malo dvorezno, če se preveč primerjaš. Mi smo bili zraven ali pa še boljši, kar pa še nič ne pomeni. Večji del tekmecev ni bil v Klingenthalu, tako da bo pravi pokazatelj Kuusamo. Za prve tekme upam, da bomo v četrtek lahko vsaj preizkusili napravo, ker še nismo imeli snežnega treninga. Nerealno bi bilo tako pričakovati vrhunske uvrstitve. Tekmovalci sicer imajo določene izkušnje, a ne bi šel v konkretne številke," je še dodal Janus.

Eno glavnih slovenskih orožij bo tako kot v zadnjih sezonah Robert Kranjec. "Za začetek bi bilo odlično, če bi startal z uvrstitvijo med deset, tudi med 15 bi bilo še v redu, da sem pač zraven najboljših. Forma še ni prava, čeprav je že na visoki ravni. Upam, da ne bom 'kiksal' na tekmah. Točne primerjave s tekmeci nisem delal, svoje bo pokazala tekma. Lahko bi bilo bolje, a v tem trenutku je to to." Zanj bo eden vrhuncev sezone SP v poletih: "Všeč mi je, ker je SP v Vikersundu, ki je zelo lepa in zahtevna skakalnica." Kranjec pa se v napovedih ni izognil niti starim zapletom s smučarsko zvezo – dejal je, da so za nazaj vse uredili – in Planico. "Dokler ne bom sedel na rampi in mi bo Goran zamahnil, ne verjamem nič," pa je dejal o večni temi Planici. Kot je pojasnil predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo pri SZS Ljubo Jasnič, se zaradi pritožb izvajalcev v nordijskem centru Planica spet zapleta in najverjetneje v tej sezoni še ne bodo mogli izvesti prvih skokov na prenovljenih napravah.

Jernej Damjan je izpustil večino tekem v poletnem delu sezone, ni pa zanemaril priprav. "Moja edina želja je skoke s treningov prenesti na tekmo, da bi se znal umiriti in skočiti. Poleti mi je bilo super, da nisem tekmoval, ker po vseh letih mogoče ni bilo več prave želje. Zdaj pa sem motiviran, spet je prisotna želja in kar prižge se nekakšna iskrica," je dejal Damjan, ki pa ni želel govoriti o konkretnih ciljih in številkah na prvi tekmi v Kuusamu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.